Létrehozva: 2023.06.20.

Joe Biden már azt sem tudja, milyen évet írunk

Ismét bizarr baklövést követett el az Egyesült Államok elnöke.

Egy hétfői kaliforniai rendezvényen Joe Biden amerikai elnök azt ígérte hogy a kormánya „2020-ig” meg fogja védeni az összes amerikai fennhatóság alá tartozó földterület és víz 30 százalékát - írja a Fox News amerikai hírtelevízió online kiadása. Az elnöki ígérettel kapcsolatban a lap megkereste a Fehér Házat, hogy tisztázza, milyen évet szándékozott mondani Biden, elvégre 2023-at írunk, az elnöki hivatal azonban nem válaszolt.

President Biden Delivers Remarks On Economic Growth, Jobs, And Deficit Reduction
Joe Biden már azt sem tudja, milyen évet írunk

"És ami talán a legfontosabb, elköteleztem magam amellett, hogy 2020-ra az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó összes földterület és víz 30 százalékát megvédjük, és ezzel párhuzamosan csökkentjük a kibocsátást, hogy tompítsuk az éghajlatváltozás hatásait"

- fogalmazott Biden egy Palo Altóban található természetvédelmi központban tett látogatása során. A Fox New cikke szerint a Fehér Ház egy márciusi közleményében azt ígérte, hogy a Biden-adminisztráció 2030-ra „az Egyesült Államok földjeinek és vizeinek legalább 30 százalékát” megőrzi, több mint egymilliárd dollárt fektetve „példátlan beruházásokba a föld, a víz és a vadvilág védelmére”. A 80 éves elnök tehát feltehetően ezt az ígéretét akarta ismét kihangsúlyozni, csak elfelejtette, milyen évet írunk. 

Az idős amerikai elnök néhány nappal ezelőtt azzal keltett hasonló megütközést, hogy a fegyverkorlátozás reformjáról szóló connecticuti csúcstalálkozón mondott beszédét az „Isten óvja a királynőt” kifejezéssel zárta. Mint ismert, a brit királynő tavaly szeptemberben elhunyt.

Korábban a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján került kínos helyzetbe, amikor Sunakra elnökként hivatkozott. (Az Egyesült Királyság államberendezkedése parlamentáris monarchia, így a kormányfő megnevezése miniszterelnök.)

A hónap elején pedig az egész világon nagyot futott az a felvétel, amely a légierő akadémiájának diplomaosztó ünnepségén készült, ahol Biden elnök elesett a színpadon, úgy kellett felsegíteni. A Fehér Ház illetékesei igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy az elnök jól van, és a kis intermezzót egy, a színpadon felejtett homokzsákra, illetve arra fogták, hogy a 80 esztendős Biden másfél óráig állt egy helyben és mind a 921 kadéttal kezet rázott.

A minap pedig a kínai Egy övezet, Egy út (Belt and Road initiative) több milliárd dollár értékű beruházási program bírálata közben zavarodott össze az amerikai elnök, és mint fogalmazott: „győzni fogunk...segíteni fogunk...vannak terveink arra, hogy egy vasutat építsünk a Csendes-óceántól, egészen az Indiai-óceánig”.

Az Egyesült Államokban már a demokraták köreiben is egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint az elnök kora miatt már alkalmatlan arra, hogy egy újabb elnöki ciklust (vagy akár egy újraválasztási kampányt) végigcsináljon. Egy nemrégiben tartott rendezvényen Hillary Clinton korábbi elnökjelölt, volt amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az elnök „kora probléma, és az embereknek minden joga megvan, hogy számításba vegyék azt”.

A New York Times a közelmúltban azt írta, hogy az elnöki stáb igyekszik szabadon hagyni Biden hétvégéit, és úgy alakítani a napirendjét, hogy az idős elnök ne fáradjon el. A nyilvános szerepléseket általában dél és 16 óra közé időzítik, hogy alkalmazkodjanak az energiaszintjéhez.

Azonban az elnök megnyirbált nyilvános szerepései jelentik a kisebbik problémát, segítői ugyanis a sajtót is igyekeznek minél távolabb tartani a nyolcvanesztendős Bidentől. Ugyanannyi idő alatt mindössze negyedannyi interjút adott, mint elődje, Donald Trump. A Fehér Ház tisztségviselői az elnök orvosát sem engedik kérdezni, holott elődei esetében ez lehetséges volt. Több régi ismerőse apró változásokat is tapasztalt az elnök viselkedésében, például támaszkodnia kell az asztalon, hogy le tudjon ülni.

A Quinnipiac amerikai egyetem felmérése szerint a regisztrált szavazók 65 százaléka szerint Biden túl öreg ahhoz, hogy még négy évig hatékonyan tölthesse be az elnöki tisztséget – mutatott rá a Fox News amerikai televíziós hálózat. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, nem csupán a pártfüggetlenek 69 százaléka tartja túl öregnek Bident, de a demokraták 41 százaléka is.

Donald Trumpot is megkérdezték Biden elnök fizikai és mentális alkalmasságáról, aki úgy vélte, ezzel egyáltalán nem lenne szabad viccelődni. „Őszintén szólva nem hiszem, hogy bárkinek is szabad lenne ezzel viccelődnie, mert ez egy komoly probléma” − idézte Trumpot a Breitbart amerikai hírportál.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 sztárja hatalmas titkot árult el a házasságáról

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

mandiner.hu

Iszonyatos csapást mért Oroszország Ukrajnára, létfontosságú létesítmények semmisültek meg

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

travelo.hu

Videó: Ingyen nézhetitek meg ezt a díjnyertes, magyar természetfilmet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok

KÜLFÖLD

Új szívre van szüksége egy tündéri kerekesszékes kisfiúnak