Létrehozva: 2023.08.07.

Egy mindentől távoli kis szigetre szállítaná az illegális migránsokat a brit kormány

Az anyaországtól mintegy hétezer kilométerre található Ascension-szigeten bírálnák el a bevándorlók menedékkérelmét.

Szó szerint az Atlanti-óceán közepére, az alig néhány kilométer átmérőjű Ascension-szigetre telepítené ideiglenesen az illegális migránsokat a brit kormány - írja a The Guardian napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint az anyaországtól mintegy hétezer kilométerre található aprócska földdarabon addig kerülnének elhelyezésre a bevándorlók, amíg a hatóságok el nem döntik, hogy jogosultak-e a menedékstátuszra.

Az Ascension-szigetre szállítaná az illegális migránsokat a brit kormány

Az anyaországtól távol létrehozott migránsközpont ötletét először 2020-ban vetette fel Priti Patel akkori belügyminiszter. Mivel a terv túl drágának bizonyult, az egészet elvetették, most azonban újra felmelegítették. Történt ugyanis, hogy megbukni látszik a brit kormány azon terve, hogy az illegális migránsokat Ruandába telepítse át. Az afrikai országgal még a Boris Johnson volt miniszterelnök vezette, kettővel ezelőtti brit kormány kötött migrációs megállapodást, ezt azonban több emberjogi szervezet is megtámadta a bíróságon, sőt, még az ENSZ is élesen kritizálta.

Sarah Dines jelenlegi belügyminiszter azt mondta egy hétfői rádióinterjúban, hogy egy Ascension-szigeten kialakított migránsközpont helyettesítheti a Ruandába deportálás tervét. Ebbe pedig az emberjogi szervezetek sem tudnának belekötni, mivel Nagy-Britannia a saját területén belül mozgatná a migránsokat.

A tárcavezető szerint felelősségre vonhatók azok a migránsok, akik engedély nélkül érkeznek az Egyesült Királyságba. Mint fogalmazott, az Ascension-szigetre történő deportálás lehetősége visszatartó erejű lehet azok számára, akik illegálisan akarnak az országba jutni.

Az ötlet kritikusai szerint a tervezet miatt valódi menekültek ezrei fordulhatnak el Nagy-Britanniától. Többen szóvá tették azt is, hogy a sziget infrastruktúrája fejletlen, és a tábor miatt hirtelen növekedne az áram- és vízkapacitás, amit jelen körülmények között nem lehet kielégíteni. Az új infrastruktúra kiépítése pedig rendkívül költséges lenne.

A Belügyminisztérium számításai szerint idén akár 56 ezer illegális migráns is érkezhet Nagy-Britanniába a La Manche csatornán keresztül. Ez 20 százalékkal több érkezőt jelentene mint a tavalyi évben.

 

Az Atlanti-óceán déli részének közepén található Ascension-sziget Afrikától 1600, Brazíliától 2300 kilométerre fekszik, területe 88 négyzetkilométer. Ez nagyjából Szombathely területével egyenlő. A sziget közigazgatásilag a Nagy-Britanniához tartozó Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha tengerentúli terület része. Jelenlegi lakossága 800 fő, 1501-es felfedezése előtt nem éltek rajta emberek. A szigeten található a brit Királyi Légierő egy állomása, az Egyesült Államok Légierejének jelenlétével, az Európai Űrügynökség egy állomása és a BBC World Service atlanti közvetítő állomása.

Az év eleje óta meghaladta a 30 ezret azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik kis csónakokban keltek át a La Manche-csatornán a franciaországi partokról Nagy-Britanniába, annak ellenére, hogy Rishi Sunak miniszterelnök állítása szerint sikeresen megállította a válságot.

A La Manche-csatornában kialakult migránsválság ismét felerősödni látszik, mivel a kedvezőbb időjárási körülmények lehetővé teszik, hogy az embercsempészek által üzemeltetett kis csónakok újra útnak induljanak a francia partok mentén lévő migránstáborokból Anglia partjai felé.

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint

MÚLT HÉT VASÁRNAPTÓL SZOMBATIG 2375 ILLEGÁLIS ÁTKELÉS TÖRTÉNT A LA MANCHE-CSATORNÁN: PÉNTEKEN 486, SZOMBATON PEDIG TOVÁBBI 374 MIGRÁNS SZÁLLT PARTRA.  

A GB News arról számolt be, hogy vasárnap további 210 illegális bevándorló érkezett Doverbe, bár a hivatalos számot a brit belügyminisztérium, amely az illegális migráció nyomon követéséért felelős, még nem erősítette meg.

A számítások szerint, beleértve a vasárnapi előzetes adatokat is, 10 349-re teszik az éves számot. Bár ez némileg alacsonyabb a tavalyinál, elemzők, köztük a csatorna veterán elemzője, Nigel Farage, arra figyelmeztettek: ahogy az időjárás javul a számok növekedni fognak.

A legutóbbi illegális migrációs mérföldkövet kommentálva Farage így nyilatkozott:

Már több mint 10 000-en vannak, akik idén eddig átkeltek a La Manche-csatornán. Rishi Sunak nem fogja megállítani a hajókat, esélye sincs rá".

Sunak a hónap elején Doverbe látogatott annak örömére, hogy tavalyhoz képest 20 százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma, azt sugallta továbbá, hogy a csatornán való illegális átkelés csökkenésének oka a kormánya által hozott intézkedések "eredménye".

Ahogy azonban sokan megjegyezték, Sunak meglepetésszerű látogatása a jósolt szeles idő előtt történt, amely az előző hónapban megakadályozta az átkelést.

Nigel Farage – pusztán az időjárásra pillantva – azt jósolta, hogy a Sunak beszédét követő hétvégére a migránscsónakok ismét elindulnak Anglia felé. Ez a jóslat beigazolódott, és múlt szombat óta minden nap egyre több migráns kelt át illegálisan a La Manche-csatornán.

Mivel a kormány azon terve, hogy az illegális bevándorlókat Ruandába küldjék, még mindig a bíróságon akadozik, a Sunak-kormány alternatívákat keresett a migránsok elhelyezésére, így vált bevándorló-szállássá korábbi katonai bázis, illetve úszó uszály is.

A kormány a hónap elején jelentette be, hogy további két uszályt vásárolt, amelyek egyenként legfeljebb 500 migráns befogadására alkalmasak. Még ha ez a terv meg is valósul, a kormánynak legalább három újabbat kellene vásárolnia csak a héten átkelő migránsok befogadására.

 

origo.hu

Jön a nem várt változás az időjárásban, mutatjuk, mire készüljön

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

metropol.hu

Vége egy korszaknak Lipcsében, Orbán Willi búcsúzott – Videó

hirtv.hu

Horváth József: Nagyon komoly dilemma elé állíthatja Ukrajnát az oroszok harkivi offenzívája + videó

mindmegette.hu

Megint bezárnak a boltok vasárnap: sem a Lidlben, sem a Pennyben nem tudsz majd vásárolni

hirtv.hu

Kulka János így is, úgy is a nemzet színésze + videó

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

travelo.hu

Repjegyek 4 ezer forinttól, Európa legszebb városaiba? Igen!

ripost.hu

Itt a bizonyíték, így támadt fel Szoboszlaival a Liverpool

ripost.hu

„Sok boldogságot” - Özönlenek a gratulációk Mazsi oldalán

ripost.hu

Így még nem láthattuk Palvin Barbit szerelmével - fotók

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Hatalmas változást vezet be az Aldi, így segítenek most a vásárlóknak

KÜLFÖLD

Nem vették komolyan Veronika fejfájását az orvosok: életét vesztette a fiatal anyuka

KÜLFÖLD

Futkos a hideg az ember hátán attól, amit a biztonsági kamera rögzített a családi tragédia után

KÜLFÖLD

"Azt hittem, mindjárt meghalok" - halált megvető bátorsággal védte az ikertestvérét egy nő