KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.28.

Meghalt a fegyvermágnás Gaston Glock, Ausztria egyik leggazdagabb embere

Az osztrák mérnők által megalkotott világhírű Glock pisztolyt ma 43 ország fegyveres erői használják.

94 éves korában elhunyt Gaston Glock osztrák milliárdos vállalkozó és fegyvermágnás, a világ legnépszerűbb maroklőfegyverének, a Glock pisztolynak a tervezője -  írja az APA osztrák hírügynökség. Glock halálhírét a róla elnevezett fegyvergyártó vállalat jelentette be: közlésük szerint Glock a karintiai birtokán, családi körben hunyt el szerdán.

Meghalt a fegyvermágnás Gaston Glock, Ausztria egyik leggazdagabb embere

Az osztrák fegyvertervező 1929. július 19-én született Bécsben. A második világháború legvégén besorozták a Wehrmachtba, majd a felsőfokú tanulmányait az osztrák fővárosban végezte el mérnökszakon. 1963-ban hozta létre saját cégét, ami a kezdetekben még nem katonai eszközökkel, hanem polgári fogyasztási cikkekkel foglalkozott. A 60-as években függönyrudakat, a 70-es években pedig hobbikéseket gyártott. 

Glock az 1980-as évek elején fordult a fegyvergyártás felé, miután vásárolt egy fröccsöntő gépet, amellyel a garázsműhelyében elsütőbillentyűket és töltényhüvelyeket kezdett gyártani. Ugyanebben az időszakban az osztrák hadsereg pályázatot írt ki több tízezer lőfegyver beszerzésére, amit a Glock vállalat nyert meg a frissen kifejlesztett Glock 17-es pisztollyal. A fegyver első generációjának sikere abban rejlett, hogy olcsó anyagokból, elsősorban polimerekből készült, költséghatékonyan gyártható és könnyen szétszerelhető volt, és mindezek ellenére viszonylag nagy tárral lehetett felszerelni.

 Gaston Glock amerikai fegyvergyártóknak mutatja be a pisztolyát a 80-as évek közepén

A Glock fegyver azután vált globálisan is népszerűvé, hogy a 80-as évek közepén betört az amerikai piacra, majd világszerte elkezdték rendszeresíteni őket a rendőri, katonai erőknél. Ma az amerikai rendőrök 80 százaléka és 48 ország nemzeti fegyveres erői használnak Glock pisztolyt. Emellett a fegyver népszerűségéhez jelentősen hozzájárult az amerikai popkultúra is: a pisztoly számtalan hollywoodi filmben felbukkant, köztük a Terminátor 3-ban vagy a Mátrix-filmekben.

Népszerűségével párhuzamosan a fegyver több kritikát is kapott az elmúlt évtizedekben. Szaddám Husszein volt iraki diktátort például úgy találták meg 2003-ban az amerikai erők, hogy egy Glock társaságában rejtőzködött egy lyukban a földben.

Az amerikai rendőrök 80 százaléka ma Glock pisztolyt használ

Ismertsége ellenére Gaston Glock viszonylag ritkán szerepelt a nyilvánosság előtt, a magánéletével azonban előszeretettel foglalkozott a nemzetközi sajtó. Például 2012-ben, amikor megjelent egy üzleti tevékenységéről szóló könyv, illetve 1999-ben, amikor egy üzlettársa megpróbálta megöleti egy volt profi birkózóval. A bérgyilkos egy parkolóházban támadt rá Glockra, akit többször fejbevert egy gumikalapáccsal, az akkor 70 éves üzeletember azonban visszaütött, és ártalmatlanította a támadót. Emellett Glock azzal is többször felhívta magára a figyelmet, hogy pénzügyileg támogatta a jobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ).

A fegyvermágnás kétszer házasodott. Első feleségétől, Helga Glocktól 2011-ben vált el. Ezután a nő 500 millió euróra perelte be a volt férjét, mondván, Glock zsarolásban vett részt. A keresetet a bíróság később elutasította. 

Glock második felesége Kathrin Glock, akivel 2011-ben házasodott össze. Kathrin jelenleg a Glock fegyvergyártó vállalat vezérigazgatója és igazgatótanácsának tagja. Glocknak két fiú és egy lánygyermeke született. 

Gaston Glock második felesége, Kathrin Glock

A Forbes becslése szerint a Glock család vagyona eléri a 1,5 milliárd eurót. Az osztrák sajtóban megjelent hírek szerint ennek legnagyobb részét a második felesége, Kathrin örökölheti.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán