KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.19.

Újabb uniós kormányfőt vertek át az orosz telefonbetyárok

Ezúttal Leo Varadkar ír miniszterelnök sétált bele a csapdába, majd mondott néhány erőset Ukrajnáról.

Leo Varadkar ír miniszterelnököt is felhívta az az orosz humoristapáros, akiknek már több európai hírességet és politikust, köztük Karácsony Gergelyt is sikerült becsapnia. A Vovan és Lexus néven ismert telefonbetyárok ezúttal egy afrikai ország magas rangú tisztségviselőjének adták ki magukat, és Ukrajna lehetséges uniós tagságáról, valamint az Írországot sújtó migrációs válságról faggatták Varadkart.

Leo Varadkar ír miniszterelnököt is átverték az orosz telefonbetyárok

Mint ismert, az Európai Tanács a múlt héten amellett döntött, hogy az EU megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Ennek kapcsán az ír miniszterelnök azt mondta az orosz telefonbetyároknak, hogy bár országa támogatta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, az erről szóló tárgyalások egészen biztosan „hosszú ideig tartanak majd”. Varadkar arra nem tért ki, hogy szerinte pontosan milyen hosszúra nyúlhat ez a folyamat, ugyanakkor megjegyezte, hogy "Írországnak 15-20 évbe telt a csatlakozási tárgyalások megkezdésétől számítva, hogy megkapja az uniós tagságot." A kormányfő emellett külön leszögezte azt is, hogy minden tagjelölt országnak, meg kell felelnie bizonyos gazdasági, valamint igazságügyi és jogrendszeri normáknak, mielőtt taggá válna.

A beszélgetés egy pontján Vovan és Lexus összehasonlította a krími és a koszovói helyzetet, majd megkérdezte az ír miniszterelnököt, hogy ezek közül Írország miért csak Koszovó függetlenségét támogatja. 

„Őszinte leszek: Koszovó létezett, mielőtt kormányra kerültem. Nem ismerem a helyzet pontos részleteit. Természetesen vannak államok, amelyek népszavazás nélkül válnak függetlenné, de szerintem a népszavazás kívánatos”

- válaszolt a keresztkérdésre Varadkar, aki hozzátette, hogy a Krím Oroszországhoz való csatlakozása egy "fiktív" népszavazással történt.

Leo Varadkar az  Írországot sújtó migrációs válságról azt mondta, hogy az az országa történetének egyik legnagyobb humanitárius kihívása. A kormányfő megjegyezte, hogy jelenleg mintegy 100 ezer ukrán tartózkodik Írországban, és kilenc hónapja ő is együtt él egy ukrán családdal az elnöki rezidencián.

Messze nem Leo Varadkar volt az első, aki Vovan és Lexus telefonbetyárkodásainak áldozatául esett. Az orosz duó korábban átvert már számos befolyásos közéleti szereplőt, köztük Giorgia Melonit, Emmanuel Macront, Boris Johnsont, Recep Tayyip Erdoğant, Bernie Sanderst, Alekszandr Lukasenkót, Justin Trudeau-t és Elton Johnt is. 

A magyarok számárára a legemlékezetesebb akciójuk az volt, amikor Vitalij Klicskó kijevi polgármesternek adták ki magukat, és Karácsony Gergelyt verték át. A "kamu Klicsko" egy ideig teljesen releváns témákban beszélgetett a budapesti főpolgármesterrel, mint például a háború, vagy a menekültválság. Karácsony szerint azonban egy idő után több furcsa, gyanút keltően provokatív kérdés is elhangzott, így a beszélgetés a tervezettnél hamarabb zárult.

Vovan és Lexus úgynevezett deepfake-technológiát használnak a kamuhívásaihoz, melynek segítségével bárkinek a bőrébe képesek belebújni. Szakértők szerint a kamu-hívások kifinomultsága miatt feltételezhető, hogy a humoristák támogatást kaphatnak az orosz titkosszolgálatoktól. Erre utal továbbá az a tény is, hogy túlnyomó többségében Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kritikus célpontokat szemelnek ki; valamint az, hogy a hívások megszervezése és lebonyolítása a világ vezetőivel olyan felkészültséget igényel, amellyel a humoristák valószínűleg nem rendelkeznek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán