KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.26.

Ukrajna szankciókkal fenyegette meg Lengyelországot

Pattanásig feszült a lengyel-ukrán viszony.

Egyre mélyebb a diplomáciai válság Kijev és Varsó között az ellenőrizetlen minőségű ukrán mezőgazdasági termények importja miatt. A lengyel gazdák hónapok óta tiltakoznak az ukrán gabona beáramlása ellen, de február közepén a tüntetések fellángoltak, és a demonstrálók traktorokkal zárták le a fontosabb ukrajnai határátkelőket. Mivel a blokád egyértelműen sérti Ukrajna gazdasági érdekeit, a kijevi kormány többször felszólította Varsót, hogy tegye lehetővé a termények szabad szállítását. Ez egyelőre nem történt meg, így Ukrajna nemrég kommunikációs stratégiát váltott, és burkoltan szankciókkal fenyegette meg Lengyelországot.

Ukrajna burkoltan szankciókkal fenyegette meg Lengyelországot

"Ukrajna fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával"

- fogalmazott Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, miután pénteken kihelyezett kormányülést tartott Lvivben. A kabinet tagjai elsősorban az ukrán gabonaexport ellen tüntető lengyel gazdák által a két ország között létesített határzár feloldásának lehetőségét vitatták meg a nyugat-ukrajnai városban.

Az ukrán kormányfő elmondta, hogy Ukrajna az elmúlt öt hónapban nem adott el gabonát Lengyelországban, és az ukrán üzletemberek csak arra használják a lengyel területet, hogy más országokba szállítsák az árut. Smihal megismételte, hogy a folyamatos blokád veszélyt jelent Ukrajna nemzetbiztonságára.

Smihal hozzátette, hogy a lengyel határválság ellenére Ukrajna tovább bővíti a kivitelre szánt gabonája külföldre szállításának lehetőségeit a tengeri és dunai kikötőkön, továbbá más szomszédos országok határátkelőin keresztül, illetve vasúton. Rámutatott arra, hogy az ukrán búza 88 százalékát januárban a Fekete-tengeren keresztül exportálta Ukrajna. Hozzátette, hogy a dunai kikötők továbbra is rekordokat döntenek az ukrán áruk átrakodása tekintetében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán utasította a kormányt, kezdjen haladéktalanul párbeszédet a lengyel kabinettel a két ország határán a lengyel gazdák tüntetései nyomán kialakult helyzet rendezéséről, a találkozó tető alá hozására pedig február 24-ig adott haladékot. Donald Tusk lengyel miniszterelnököt arra kérte, hogy menjen a határhoz, Andrzej Duda államfőt pedig, hogy támogassa ezt a párbeszédet. 

Andrzej Duda lengyel államfő tanácsadója még aznap közölte az egyik lengyel televízió műsorában, hogy az elnök támogatja a lengyel és az ukrán kormány találkozóját az ukrán gabonaszállítmányokkal kapcsolatos vita rendezése érdekében.

Egy csütörtöki sajtóértekezletén Donald Tusk bejelentette, hogy a gabonaügy „valódi megoldásait kereső”, miniszteri szintű tárgyalások után, március 28-án tartják meg a tervezett lengyel-ukrán kormányközi találkozót Varsóban.

A kialakult diplomáciai válság kapcsán fontos elmondani, hogy Lengyelország Ukrajna egyik legfontosabb támogatója Európában, és több fegyverrendszert, köztük harckocsikat, vadászrepülőket és önjáró ágyúkat adott át Kijevnek. A gabona szállítása viszont jelentős szakadást okozott a szomszédok között, Andrzej Duda lengyel elnök tavaly ősszel azzal vádolta Ukrajnát, hogy “elárasztja” országát olcsó terményekkel.

Lengyelország 160 tonna ukrán gabonát semmisített meg, amelyet más országokba szállítottak volna – közölte Olekszandr Kubrakov ukrán közösségfejlesztési és infrastrukturális miniszter az X közösségi hálózaton.

„A gabona tranzitban volt a gdanski kikötőben, majd más országokba tartott. A lengyel vasútállomásokon elkövetett vandalizmus negyedik esete. A büntetlenség és felelőtlenség negyedik esete. Meddig engedi a kormány és a lengyel rendőrség, hogy ez a vandalizmus folytatódjon?” – írta, és a szavait megerősítő fotókkal támasztotta alá – olvasható az Oroszhirek.hu oldalon.

A tisztviselő szerint minden mezőgazdasági terméket lezárt vagonokban szállítanak, és Kijev „szigorúan betartja a törvényt”.

A lengyel rádió arról számolt be, hogy az incidens tegnap este történt a Bydgoszcz melletti Kotomezh falu közelében. Ismeretlenek felnyitották a mellékvonalon álló vonat nyolc vagonját, és onnan kukoricát öntöttek ki. Az esetet a helyi rendőrség vizsgálja.

A baleset helyszínén jelen lévő egyik gazda elmondta, hogy egy akkreditált laboratórium mintát vett a gabonából elemzésre, és megvizsgálja a minőséget mikotoxinok és növényvédő szerek szempontjából.

Wojciech Mojzesowicz, a lengyel gazdák tiltakozásának egyik résztvevője a maga részéről azt mondta, hogy támogatja azokat, akik ukrán termékeket öntöttek ki a vagonokból.

„Valaki itt hazudik. Ukrajna miniszterelnöke azt mondta, hogy sem gabonát, sem kukoricát, sem repcét nem importálnak hozzánk. A helyzet azt mutatja, hogy importálják. Ha én ott lennék, és lehetőségem lenne rá, én is kidobnám azt a kukoricát. Meddig tarthatnak a tárgyalások, meddig tarthatnak a megállapodások?” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a lengyel gazdák tudják, hogy miért küzdenek, és tudják, hogy az Ukrajnából származó gabonaimport sok gazdaság csődjéhez vezet, „ezért harcolnak, és joguk van hozzá”.

Hasonló akciókra már korábban is sor került. Így előző nap ismeretlenek ukrán babot szállító vagonokat rongáltak meg a Dorohusk ellenőrző pontnál. Ezt megelőzően az aktivisták arról számoltak be, hogy ugyanezen az állomáson a gazdák gabonát dobtak ki a szomszédos országból érkező teherautókról. Ezenkívül február 20-án tiltakozó lengyel gazdák két vagon kukoricát borítottak a vasúti sínekre a medyki határátkelőnél.

Varsó és Kijev viszonya jelentősen megromlott az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó embargó miatt. Az EU 2022 júniusában megszüntette a vámokat a posztszovjet köztársaságból érkező összes árura, amely értékesítési problémákhoz vezetett az európai gazdák számára. 2023 márciusának végén Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia az Európai Bizottság vezetőjéhez, Ursula von der Leyenhez fordult, hogy avatkozzon be a válságba. Az EB a logisztikai nehézségek kiküszöbölése érdekében ideiglenes korlátozó intézkedéseket fogadott el, amelyek több hónapig tartottak, majd a kijevi hatóságokat exportellenőrzés bevezetésére kötelezte. Ezt követően Pozsony, Budapest és Varsó egyoldalúan bejelentette a tilalom meghosszabbítását, Ukrajna pedig panaszt nyújtott be a WTO-hoz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

metropol.hu

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi

KÜLFÖLD

Nem akartak hinni a szemüknek: több milliót nyert a lottón egy házaspár

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány