KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.16.
Módosítva: 2024.04.16.

Iszlamistáktól lefoglalt fegyvereket küld Ukrajnának az USA

A nyugati támogatások kimaradása miatt Ukrajna már bármilyen fegyverszállítmányt elfogad.

Az Egyesült Államok olyan Iránban gyártott kézi lőfegyvereket és lőszereket küld Ukrajnának, melyeket az iszlamista jemeni lázadóktól foglaltak le - közölte szerdán az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) a közösségi felületein.

Iszlamistáktól lefoglalt fegyvereket küld Ukrajnának az USA

A CENTCOM tájékoztatása szerint a szállítmány mintegy 5000 AK-47-es gépkarabélyt, gépfegyvert, mesterlövészpuskát, RPG-7-es gránátvetőt, több mint 500 ezer darab 7,62 milliméteres lőszert, valamint Shahed öngyilkos drónokat tartalmaz. Egyes számítások szerint ez elegendő egy ukrán dandár felszerelésére. A csomag részeként Ukrajnának adott fegyvereket és a lőszert az amerikai haditengerészet 2021 májusa és 2023 februárja között foglalta le négy iráni hajóról, amelyek utánpótlást szállítottak a jemeni húszi fegyvereseknek. 

Szakértők szerint a fegyverszállítmány nem is érkezhetett volna jobb időben, mivel az ukrán hadsereg jelenleg lőszerhiánytól szenved, a hivatalos amerikai és európai segélycsomagok pedig politikai és termelési problémák miatt elakadtak. Az ukrán csapatoknak emiatt már több területen is vissza kellett vonulniuk, mivel az orosz erők sok helyen hét az egyhez arányban túlerőben vannak. Moszkva ráadásul a közelmúltban fokozta az ország energetikai infrastruktúrája elleni rakéta- és dróntámadásokat, amelyeket Kijev fogyatkozó légvédelmi kapacitása egyre nehezebben tud elhárítani.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában ugyan megköszönte a fegyverszállítmányt, azonban sürgette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy nyújtsanak további katonai segítséget, mivel hadseregének fegyverre van szüksége egy újabb orosz offenzíva elleni felkészülésre, amelyre május végén lehet számítani.

A fegyverszállítmány kapcsán fontos elmondani, hogy Washington már tavaly ősszel is végrehajtott egy hasonló transzfert, amikor 1,1 millió 7,62 mm-es lőszert küldtött Kijevnek, melyet a Jemenbe vezető egyik hajózási útvonalon foglaltak le az iráni erőktől.

Mindenki iráni fegyvereket használ, a húsziktól a Hamászig

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta egy eddig kevésbé befolyásos fegyvergyártó csatlakozott a nemzetközi konfliktusokhoz, amely a kelet-európai frontvonaltól a Gázai övezeten át Szudánig rengeteg fegyveres erőnek kezdett el katonai felszerelést szállítani. 

Irán az utóbbi években egy fejlett, belföldön tervezett, Ázsiából vásárolt és Nyugatról becsempészett alkatrészekkel összeszerelt arzenált bocsátott ki a fegyverpiacra – ezek közül a leghírhedtebb a Shahed öngyilkos drón, amely alacsony technológiai színvonala ellenére pokollá teszi az ukrán erők és a vörös-tengeri fuvarozók mindennapjait.

Az Iszlám Köztársaság ezen keresztül jelentős politikai befolyásra tett szert négy kontinensen, és egyre nagyobb hatalommá válik a nemzetközi politikában.

Ukrajna számára az amerikai fegyverszállítmány abban is segít, hogy pontosabban tudják tanulmányozni az iráni fegyverek sebezhetőségeit, ez a tudás pedig később akár Izraelnek is segíthet, amelynek most Gázában is szembe kell néznie hasonló eszközökkel.

Ukrajna nem rendelkezik a szükséges mennyiségű fegyverrel, hogy az adott körülmények között sikeresen ellenálljon az orosz inváziónak, a megszállók így minden nap visszavonulásra kényszerítik az ukrán csapatokat – hívta fel a figyelmet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a PBS amerikai televíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett kedden.

Az államfő kijelentette, hogy a szövetségesek – köztük az Egyesült Államok – segítsége nélkül Ukrajnának „esélye sem lesz” megnyerni a háborút a túlerőben lévő Oroszországgal szemben. Példaként hozta fel, hogy az oroszoknak azért sikerült a múlt héten megsemmisíteniük a Kijev környéki tripilljai hőerőművet, mert a szövetségesek segítségének hiányában elfogytak a védelmi rakéták.

Rámutatott arra, hogy Oroszország most tízszer több tüzérségi lövedékkel rendelkezik, mint Ukrajna, és harmincszor több a katonai repülőgépe.

„Nem kérünk semmilyen különleges fegyvert, és senki sem kér ötszáz, háromszáz repülőgépet, noha Oroszország csak Ukrajna területén háromszáz repülőgépet használ. Minden estre ilyen statisztika mellett minden nap visszaszorítanak bennünket”

– fogalmazott Zelenszkij. Szerinte az ukrán hadsereg csakis akkor tudja megvédeni az ellenőrzése alatti területeket, ha ugyanannyi lövedékkel rendelkezik, mint Oroszország. Ezen felül a légtér védelme érdekében is szüksége van konkrétan megnevezett fegyverekre – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy várhatóan könnyebb lesz-e Ukrajna dolga jövőre, az elnök nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy az ukránok nem a jövő évre, hanem a holnapra gondolnak.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg irányított bombát dobott egy házra a régióban lévő Beriszlavban. A találat következtében 15 helyi lakos úgynevezett lövedéksokkot kapott.

A „Fekete hattyú” elnevezésű ukrán rohamzászlóalj áprilisban készült videofelvételt tett közzé az X közösségi portálon az orosz támadások következtében megsemmisült Donyeck megyei Csasziv Jar városról.

A drónfelvételen jól látható az orosz ágyúzás következtében romba döntött templom és játszótér, és az, hogy a városban gyakorlatilag egyetlen épen marad épület sem maradt, a házak közelében pedig ellenséges lövedékekből és rakétákból származó kráterek tátonganak, megcsonkított fák állnak, a környező területen pedig füstfelhők gomolyognak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) közölték, hogy csapást mértek egy Nyebo-U típusú nagy hatótávolságú radarkomplexumra az oroszországi Brjanszki területen. Hozzátették, hogy a haditechnikai eszköz Ukrajna belsejében, 700 kilométer mélyen ellenőrizte a légteret, azonosította az ukrán fegyvereket, és segítette irányított légibombák célba juttatását. Az SZBU közlése szerint a 100 millió dollár értékű radart hét kamikaze drón találta el.

Az ukrán katonai hírszerzés Facebook-oldalán megerősítette, hogy ke

ddre virradó éjjel az oroszországi Brjanszk városában több orosz katonai és ipari létesítmény áramellátását megszakították, megsemmisítve egy 110 kilowatt teljesítményű villamos alállomás transzformátorát.

Az ukrán légierő arról számolt be a Telegramon, hogy Oroszország keddre virradó éjjel kilenc Sahid kamikaze drónnal indított csapást Ukrajnára, az ukrán légvédelem azonban mindet megsemmisítette a levegőben.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében kiemelte, hogy az orosz erők növelték támadásaikat a Donyeck megyei Bahmut irányában, az elmúlt nap folyamán 33 támadóműveletet indítottak. Egy nap leforgása alatt 104 összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 455 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 16 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, 11 drónt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

metropol.hu

Elájult a száguldó autóban a sofőr Budán

mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

mandiner.hu

Agyrém: Donáth Anna szerint a magyar kormány miatt szúrtak szíven egy hatodikos kislányt

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rohamrendőrök botokkal, lovakkal érkeztek egy diákfesztiválra

KÜLFÖLD

A nyílt utcán, késsel a kezében rontott rá feleségére egy férfi: a nő nem élte túl a támadást

KÜLFÖLD

Brutálisan vezet Trump a legfrissebb felmérésekben, Biden népszerűsége összeomlott

KÜLFÖLD

Német, amerikai és brit tankok jelentek meg Moszkva egyik főterén