Létrehozva: 2020.06.01.

Figyelmeztetést adtak ki a szakértők: a koronavírus után egy halálos fertőzés szedheti áldozatait

A legionella egy baktérium, ami a koronavírushoz hasonlóan tüdőgyulladást okozhat és ami főleg az idősekre, krónikus betegekre veszélyes. A hordozó ez esetben nem az ember, hanem a pangó víz.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs egyik sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy a koronavírus tömeges elszaporodását meggátoló szabályok enyhítése után sok épület újra kinyithat, amelyet az elmúlt időszakban nem használtak. Ez viszont egy újabb kockázatot jelent az idős, legyengült szervezetű emberek számára, méghozzá a halálos kimenetelű legionella-fertőzés kockázatát. Utánajártunk mit érdemes tudni erről a baktériumról, és annak is, mit lehet tenni ellene.

Mi az a legionella és miért pont most kell tartani tőle?

A legionella egy olyan mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium, amelyik a langyos, meleg vízben hamar elszaporodik. Súlyos megbetegedést akkor okozhat, ha a víz párájával kijut a környezetbe, és ezt az úgynevezett aeroszolt az ember belélegzi. Az általa okozott megbetegedés, a legionellózis lényegében egy atípusos tüdőgyulladás, ami a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű légúti eredetű betegség is lehet – elég az 1976-os, philadelphiai hotelben történt esetre gondolni. Tünetei a láz, a száraz köhögés- olvasható a laboratorium.hu-n.

Fotó: Pixabay.com

Mi történt 1976-ban?

Egy háromnapos rendezvény után több philadelphiai Bellevue-Stratford Hotelben megszállt katona, legionárius tragikus hirtelenséggel elhunyt. A szakemberek vizsgálódni kezdtek a szállodában, hogy kiderítsék mi okozta a haláleseteket. Végül a szálló légkondicionáló rendszeréből kimutatták a legionella baktériumot, ami addigra 211 megbetegedést és 29 halálesetet eredményezett.

A mostani veszélyt a jó ideje zárva tartó épületek jelentik

A baktérium szaporodásának leginkább az olyan körülmények kedveznek, mint a 20-50°C-os vízhőmérséklet, a szükséges tápanyagok megléte és a pangó víz (csövekben, vízrendszerben álló víz) megléte. Az átmenetileg használaton kívüli épületek tehát tökéletes táptalajai a baktériumnak. Éppen ezért a világjárvány alatt huzamosabb időre lezárt épületek újranyitásakor kiemelt figyelmet kell fordítani azok ivóvízhálózatának, meleg víz rendszerének, valamint légkezelő- és klímaberendezéseinek biztonságos üzemeltetésére, vizsgálatára. A pangó szakaszok ugyanis komoly mikrobiológiai kockázatot jelenthetnek – hívják fel a figyelmet laboratóriumi szakemberek.

A látogatók és a dolgozók egészségének védelme érdekében az újranyitás előtt minden érintett vállalkozásnak el kell végezni a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

Hogyan mehetnek biztosra az üzemeltetők az épület újranyitása előtt?

A laboratorium.hu-nak nyilatkozó szakemberek a laborvizsgálatok szükségességét hangsúlyozzák, illetve az alábbi tanácsok megfogadását:

  • Az ivóvíz hálózatok esetében fontos a víz áramlásának folyamatos biztosítása.

  • Ott, ahol az ivóvízhasználat nem folyamatos, szükséges a pangó szakaszok rendszeres, legalább hetente történő átöblítése, kifolyatása (minden csapon minimum 2 percig, vagy hőmérséklet-állandóság eléréséig).

  • A kifolyatás során törekedni kell az aeroszolképződés minimálisra csökkentésére, a dolgozók a munkafolyamat során lehetőleg viseljenek maszkot.

  • Fontos a csapok tisztítása, vízkőtlenítése, mert a használaton kívüli szerelvényeken megtelepedő szennyeződések táptalajt és nagyobb felületet biztosíthatnak a baktériumok szaporodásához.

  • Javasolt rendszeresen hőfertőtlenítést végezni: a rendszerben lévő víz hőmérsékletét minimum 3 órára 70°C fölé kell emelni, majd szakaszosan haladva a legtávolabbi csaptól valamennyi kifolyót 3 percig forró vízzel átáramoltatni a vízhőmérséklet egyidejű ellenőrzése mellett.

  • Az üresen álló épületrészeket javasolt ezen túlmenően rendszeresen átszellőztetni.

  • Ezen kívül az épületek újranyitása várhatóan a hűtési szezon kezdetével azonos időpontban fog megtörténni, emiatt fokozott figyelmet kell fordítani a klímaberendezések karbantartására, fertőtlenítésére.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

    origo.hu

    Drámai közelségbe került a III. világháború

    borsonline.hu

    Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

    hirtv.hu

    Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

    ripost.hu

    Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

    origo.hu

    Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

    metropol.hu

    Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MANI

    Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

    MANI

    Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

    MANI

    Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

    MANI

    Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

    MANI

    Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

    MANI

    1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

    MANI

    Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

    MANI

    Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!