Létrehozva: 2024.01.14.

Melyik autópálya-matrica éri meg jobban? Segítünk a matekban!

Emelkedtek az autópálya-matricák árai, ezért jó, ha kiszámoljuk, melyiket érdemes megvásárolnunk az utazásainkhoz. Ha jól döntünk, akár több tízezer forintot is spórolhatunk az évben.

1. Ennyivel drágulnak az autópálya-matricák

l@matrica1
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A heti (10 napos) matrica ára D1 személygépkocsi esetében 5500 forintról 6400 forintra, a havi 8900 Ft-ról 10 360 Ft-ra, a vármegyei (éves) 5720 Ft-ról 6660 Ft-ra, az éves (országos) 49 190 Ft-ról 57 260 Ft-ra emelkedett. A tervezett egynapos-matrica bevezetése márciustól várható, és akár 5100 forintba is kerülhet.

2. Tervezzük meg előre!

Ha meg tudjuk becsülni előre az éves utazásaink útvonalát, könnyen meghatározhatjuk az érintett megyéket is. Ebben segítségünkre lehet az www.autopalyamatrica.hu ingyenes térképes tervezője. Lehet, hogy éves szinten érdemes inkább három vármegyei matricát vásárolni 19 980 forintért, így több mint 37 ezer forintot takaríthatunk meg az éves autópálya matricához képest.

3. Jobban megéri az éves autópálya-matrica

Ha gyakran utazunk az egész ország területén, és egy év alatt hét vármegyei matricát vásárolnánk összesen 46 620 forintért, érdemes lehet inkább kicsit többet áldozni az éves matricára. Így nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy figyelmetlenségből átlépjük egy másik vármegye határát, ami pótdíjat von maga után.

4. Szinte nincs különbség

Érdemes belegondolni, hogy egy 10 napos autópálya matrica 6400 forintba kerül, ez mindössze 260 forinttal olcsóbb, mint egy vármegyei matrica egy teljes évre. Így még akkor is jobban megéri 6660 forintért beszerezni a vármegyei matricát, ha csak nagyon ritkán használunk fizetős útszakaszt az adott megyében.

5. Ha kettőnél többet érint

Gazdaságosabb megoldás a 10 napos autópálya matrica, ha az adott időszakban több mint két vármegyén keresztül tervezünk utazni. Ha mégis a vármegyei mellett döntünk, a számolásnál ne feledkezzünk meg azokról a vármegyékről, amelyekre időközben megvásároltuk a matricát, hiszen ezekre már nem szükséges újra megvennünk a jogosultságot.

6. Havi vagy 10 napos autópálya-matrica?

Ha már előre látjuk, hogy egy hónapon belül többször és több mint két vármegyén keresztül fogunk utazni, érdemes megfontolni a havi matrica beszerzését. Ennek ára 10 360 forint, ami közel 2500 forint megtakarítást jelent ahhoz képest, mintha kétheti matricát vásároltunk volna összesen 12 800 forintért.

 

1. Kerüljük el a pótdíjat!

Nem csak az autópálya-matricák ára, hanem a pótdíjak összege is emelkedett. Ezúttal annak jártunk utána, hogyan kerülhetjük el annak kiszabását.

2. Várjunk az értesítésre!

Még a felhajtás előtt meg kell vásárolnunk az e-matricát. Fontos, hogy mindig várjuk meg a sikeres visszaigazoló értesítést, mielőtt belépünk a fizetős szakaszra.

3. Egy órás türelmi idő

Akkor se essünk kétségbe, ha tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra! A felhajtástól számítva maximum 60 percen belül utólag is megvásárolhatjuk a matricát. A pótdíj visszavonását kérni kell, amit megtehetünk elektronikus úton és személyesen is a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Ügyfélszolgálatán.

4. A zsebünkben marad

Ha véletlenül elnéztük a dátumot, vagy az útszakaszt, és annak tudatában hajtottunk az autópályára, hogy van érvényes matricánk, akkor lehetőségünk van a pótdíj helyett alapáron, utólag megvásárolni az éves országos matricát.

5. Ha elírtuk a rendszámot

Ha a rendszámot tévesen rögzítettük, a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül módosíthatjuk a helyes rendszámra. Ennek feltétele, hogy az elírás maximum 3 karaktert érint, ideértve azt az esetet is, amikor a rendszámban szereplő karaktereket felcseréltük a vásárlás során.

6. Javítsuk ki a hibát

Gyakran előfordul, hogy az autósok tévesen rögzítik a jármű felségjelzését. Ilyenkor a kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül lehetőség van a helyes felségjel rögzítésére.

7. Elég csak a különbözetet!

Akkor is kérhetjük az e-matrica átírását, ha tévesen adtuk meg a díjkategóriát, például, ha 7-nél több személy szállítására alkalmas személygépkocsira D1 kategóriás jogosultságot vásároltunk D2 helyett. Ilyen esetben csak a pótdíjkülönbözetet kell kifizetni.

8. Maximum egy naponta

Jó hír, ha egy nap alatt többször is jogosulatlanul használtuk az autópályát, akkor is legfeljebb egy pótdíjat kapunk, mert naponta maximum egy szabható ki.

9. Átléptük a határt

Akkor is számíthatunk pótdíjra, ha egy adott megyére vonatkozó éves jogosultsággal rendelkezünk, de nem a rendeletben meghatározott csomópontok között használjuk, azaz már egy másik megye díjköteles úthálózatán közlekedünk.

10. Büntetés maximálva!

Többszöri jogosulatlan úthasználat esetén lehetőségünk van az első fizetési felszólítás kézhezvételét követő 75 napon belül kérni a tartozás maximalizálását legfeljebb két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. Mint minden e-matricával kapcsolatos szolgáltatást, ezt is a NÚSZ ügyfélszolgálatán vehetjük igénybe.

11. Kicsúsztunk a határidőből

Az alappótdíj megfizetésének határideje 60 nap, melyet a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételétől, helyszíni ellenőrzés esetén az ellenőrzés napjától számítanak. Ha kicsúszunk a határidőből, a pótdíj összege jelentősen növekszik. Részletfizetési lehetőség is rendelkezésre áll.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

mandiner.hu

Miért élünk egy ilyen országban? – megszólalt a 40 milliós kenőpénz elfogadásával gyanúsított MSZP-s

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

origo.hu

Less be Tóth Gabi álomotthonába!

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!