MANI

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.29.

Te tudtad, hogy válás után mi lesz a közös hitellel? Elárulta az ügyvéd!

Könnyen rémálommá válhat a felvett hitel, ha kenyértörésre kerül a sor. Dr. Vidákovics Béla Zsolt válóperes ügyvédet kérdeztük, válás során milyen lehetőségeink vannak a banki kölcsön rendezésére.

Szerző Ripost

Keretes

1. Összeköltözés házasság előtt

Elsőként fontos tisztázni, hogy a vagyonközösség legkésőbb a házasságkötéstől kezdődik, de ha a felek a házasságot megelőzően élettársi kapcsolatban éltek, úgy a vagyonközösség az életközösség kezdetétől hatályosul. Így minden, amit együtt vagy külön szereztek meg, közös vagyonnak számít, legyen szó bármilyen vagyontárgyról vagy munkabérről.

biztosítás, lakásbiztosítás, szerződés, hitel, hitelbírálat, kölcsön
Könnyen rémálommá válhat a közösen felvett hitel Fotó: 89stocker

2. Mindennek a fele jár

Válás során a közös vagyon egyenlő arányban illeti meg a feleket. Ez azt jelenti, hogy a feleket akkor is 50-50 százalékban illeti meg például az ingatlan, ha a házastársak az életközösségük fennállása alatt megszerzett jövedelmeikkel nem azonos mértékben járultak hozzá annak megszerzéséhez, vagy ha csak az egyik házastárs nevére van bejegyezve a lakás.

3. A tartozás is közös

Ahogyan házastársi közös és különvagyon, úgy közös tartozás és külön tartozás is létezik. Tehát a házastársi vagyonközösség létrejötte után felvett hitelek közös tartozásnak számítanak, még abban az esetben is, ha csak az egyik fél szerepel adósként a szerződésekben.

4. Ez már a múlt árnyéka

Minden olyan tartozás, ami a vagyonközösség előtt keletkezett, továbbra is külön tartozásnak számít. Abban az esetben viszont, ha a különvagyont képező tartozást a felek a házasságuk fennállása alatt közös vagyonukból fizették meg, a válást követően az a házastárs, aki a tartozás visszafizetéséért nem felelős, a törlesztések értékének felét követelheti az adós házastárstól.

5. Felújítás után többet ér

Gyakori eset, hogy a felvett kölcsön összegét a házastársak valamelyik fél különvagyonát képező ingatlanra fordítják, például felújítják vagy korszerűsítik. Ilyen esetben a kölcsön visszafizetése a feleket közösen terheli, még akkor is, ha azt csak az egyik házastárs vette fel. Válás esetén az elért értéknövekedéstől függően a nem tulajdonos házastárs az ingatlanból tulajdoni hányadot, vagy az értéknövekmény rá eső részének értékét követelheti.

6. Az érintett tudta nélkül

Vannak speciális helyzetek is, amelyek mentesíthetnek a közös fizetési kötelezettség alól. Ilyen eset például, ha az egyik házastárs a másik hozzájárulása nélkül vett fel hitelt a közös vagyonra. Ha van olyan bizonyíték, ami alátámasztja, hogy a hozzájárulást nem adta meg, akkor a vétlen fél mentesül a közös vagyonra terhelt tartozás alól.

7. Megvéd a szerződés

A felek házastársi vagyonjogi szerződésben kizárhatják a másik házastárs által vállalt kötelezettségekkel kapcsolatos felelősséget. Gyakori ez a megoldás, amikor például az egyik házastárs negatív KHR-listás, vagyis nem kaphat hitelt. Ebben az esetben válás esetén kizárólag az adós házastárs felel a felvett kölcsönért.

Keretesen kívül

1. Áthidaló megoldások

Ha a házasság hamarabb ér véget, mint ahogyan a hitel futamideje lejárna, a vagyonmegosztás során szükséges rendezni a tartozások megosztását is. Erre többféle megoldás létezik, melyek közül a tartozás mértéke, a felek anyagi helyzete és a bankkal kötött szerződés alapján kell kiválasztani a legkedvezőbb megoldást.

2. Közös lesz a teher

Könnyen előfordulhat, hogy a felek egyike sem tudja egyedül visszafizetni a közös tartozást, illetve hogy nincs olyan vagyonelem, amivel kompenzálni lehetne ezt a fajta kötelezettségvállalást. Ebben az esetben a tartozás továbbra is közös marad, és idővel együtt fizetik vissza a tartozást.

3. Megéri végtörleszteni?

A legegyszerűbb megoldás, ha a felek még a vagyonmegosztást megelőzően végtörlesztik a hitelt, majd a megmaradó vagyon elosztásra kerül. Ám sok esetben a végtörlesztés feltételei nem kedvezőek, így ha a felek között nem mérgesedett el a viszony, kedvezőbb lehet, ha a tartozást nem fizetik vissza, és megállapodnak a közös törlesztés módjában.

4. Lakhatásért cserébe

Megoldás lehet az is, ha például az a fél, aki továbbra is a lakásban fog élni, vállalja a kölcsön visszafizetését, cserébe azért, hogy a közös tulajdonú ingatlant használja. Tehát a közös tulajdont nem szüntetik meg, a banknak közösen tartoznak, de valójában csak az egyik fél fizeti a törlesztéseket, míg a másik fél az ingatlant nem használhatja, de annak tulajdonosa marad.

5. Egyik kifizeti a másikat

Az általános gyakorlat az, hogy az egyik házastárs megváltja a másik tulajdoni hányadát, ezzel egyidejűleg átvállalja a közös tartozás visszafizetését, amit a megváltási árba elszámolnak. Ilyen esetben megszüntetik az ingatlanon fennálló közös tulajdont.

6. Csak látszólag közös

Gyakori, hogy a pénzintézet nem engedi ki az egyik házastársat a tartozásból. Ilyenkor a felek megállapodhatnak abban, hogy csak az új tulajdonos vállalja a kölcsön visszafizetését. Bár a bank mindkét féltől követelheti a teljesítést, ha a tulajdonjogot átruházó félen érvényesít követelést a bank, ennek a megtérítését a másik féltől követelheti, aki azt köteles teljesíteni.

7. Eladásra kerül

Ha egyik fél sem tudja, vagy nem akarja a másik fél tulajdonjogát magához váltani, marad az ingatlan közös értékesítése. Ennek során érdemes a feleknek megállapodni az értékesítés pontos részleteiben, a hirdetési és legalacsonyabb értékesítési árban, abban, hogy ki mutatja be az ingatlant, hol hirdethetik, igénybe vehetnek-e ingatlanost, és ha igen, milyen költségen, és ki fizeti az értékesítéshez kapcsolódó költségeket – foglalta össze a vidakovics.hu.

8. Könyvajánló

Őrület határán

Valahol egy zsákutcában, a Chandler család sötét, nedves pincéjében két testvér saját nagynénjük áldozatává válik. Olyan őrület ez, amely megfertőzi a nő három fiát is – végül pedig az egész környéket.

Jack Ketchum: A szomszéd lány

3980 Ft, Agave Könyvek

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

magyarnemzet.hu

A Liverpool vezetése az éjjel döntött: Klopp utódja egy nagyon drága edző lesz

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

magyarnemzet.hu

Dárdai megsirathatta egy játékosát, a Hertha a 93. percben kapott pofont

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!