Létrehozva: 2024.02.11.

Kezdődik az idei lomtalanítási szezon - íme a helyszínek, időpontok

Mint minden évben, úgy idén is minden kerületből egyszer elviszik a feleslegessé vált bútorokat és más holmikat, díjmentesen. Már közzé is tették az idei lomtalanítási menetrend első állomásait!

A lomok elszállítását 2024-ben is az FKF végzi minden budapesti kerületben. Az ő munkájukat segíthetjük azzal, hogy csak azt és csak oda teszünk ki, amit és ahogyan azt lehet. Nem mellesleg így egy tetemes bírságot is megspórolhatunk. Ezekben a kerületekben lesz idén először lomtalanítás!

lom, lomi, lomtalanítás, szemét, FKF, bútor, költözés
Közzétették az idei lomtalanítási menetrend első állomásait! Fotó: Animaflora PicsStock / Shutterstock

Itt lesz először lomtalanítás 2024-ben

Az idei lomtalanítási menetrend szerint a XXI. kerületben kezdik majd el a lomokat begyűjteni, akárcsak tavaly, méghozzá  február 11. és 22. között . Ez azt jelenti, hogy nem egyszerre viszik majd el a lomokat az egész kerületből! Hogy pontosan melyik utcából mikor szállítják el a nagy méretű hulladékokat, és hogy azokat mikor lehet kikészíteni, az itt található térképeken lehet megnézni. A XXI. kerület után az V. következik, méghozzá február 23-án. Ezután az I. kerület jön február 24-én, majd a XVI. kerület február 25. és március 8. között. Ennek a körzetnek a lomkikészítési térképe itt található.

Mit lehet ilyenkor kitenni a ház elé?

A lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált, úgynevezett nagydarabos hulladékokat szállítja el az FKF, évente egy alkalommal. Ezek olyan hulladékok amelyek méretük miatt nem rakhatók év közben a kukákba. Lomnak minősülnek például az elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek. Nem rakható ki viszont kommunális hulladék, éttermek, boltok által termelt hulladék, építési törmelék, gumiabroncs és zöldhulladék sem. Tilos hamut és földet kirakni, ahogy üveget, műanyagot és fémet is, mivel ezeknek megvan a maga helye a szelektív vagy kommunális kukákban. Az újrahasznosítható hulladék kirakása is tilos, ahogy a veszélyes hulladékoké is.

Mikor lehet kitenni a lomokat?

Lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a postaládákba dobott hivatalos tájékoztatólevélben, valamint a külön ebből a célból készült online térképeken megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül, ami bírságot vonhat maga után. A lomokat az FKF a kihelyezést követő napon szállítja el.

Hová lehet kitenni a lomokat?

A lakóházak előtti, hulladékgyűjtő járműveinkkel jól megközelíthető közterületre kell úgy kitenni őket, hogy a gyalogos és autós forgalmat ez ne akadályozza. Tilos tehát az úttestre, bicikliútra, zöldterületre pakolni a lomokat! Azt sem árt tudni, hogy a lomtalanítást követően az FKF csak az úttest takarítását végzi el, az ingatlan előtti terület és a járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

Mit tehet az, aki lemarad az évi egy ingyenes lomtalanításról?

A budapesti háztartások a lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, azok az egész év során beszállíthatók különböző hulladékudvarokba. A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig. A hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe. Ezen kívül ott vannak a Szemléletformáló és Újrahasználati Központok és rendelhetünk személyre szabott lomtalanítást is a Fővárosi Közterület-fenntartótól néhány ezer forintért. Ennek részletei itt találhatók.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, milyen egyszerűen ellophatják adatainkat a nyaralás alatt

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

magyarnemzet.hu

„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!