Létrehozva: 2024.02.05.

Fontos üzenet a NAV-tól: tízezreket kaphatsz kézhez havonta, ha időben lépsz!

Akinek jár valamilyen adókedvezmény, annak érdemes mielőbb kitöltenie és leadnia az adóelőleg-nyilatkozatát. Mutatjuk a kedvezménytípusokat és a NAV hasznos tanácsait!

Bizonyos esetekben a személyi jövedelemadóból kedvezmény jár. A NAV szerint célszerű minél előbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről, hogy több pénz legyen a bankszámlánkon. Kik jogosultak valamilyen kedvezményre és hogyan lehet azokat igényelni? Most kiderül!

adó, adókedvezmény, NAV
Mutatjuk az adókedvezménytípusokat és a NAV tanácsait! Fotó: Németh András Péter / Mediaworks Archívum

Milyen adókedvezmény-típusokat lehet igényelni 2024-ben?

Adóelőleg-nyilatkozat tehető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a 30 év alatti anyák, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, valamint a családi kedvezmény érvényesítésére - hívja fel a figyelmet a NAV. Aki ezen kategóriák valamelyikébe beletartozik, annak kevesebb adót vonnak le a fizetéséből, vagyis magasabb lesz a nettója.

Kinek és hogyan kell nyilatkozni, hogy kérjük az adókedvezményt?

A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséről nem kell külön nyilatkozni, mert ezt a munkáltató automatikusan figyelembe veszi a 25. életév betöltéséig. A többi adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA). Ehhez ügyfélkapun történő belépésre van szükség. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban a NAV által ismert adatok már szerepelnek, vagyis automatikusan ki lesznek töltve. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Papír alapon is lehet nyilatkozni

Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban, személyesen kell átadni a munkáltatónak. Ehhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról, egész pontosan innen.

Érdemes sietni a kitöltéssel

A kedvezményt a nyilatkozattétel utáni első bérszámfejtésnél tudják figyelembe venni, ezért aki még nem tette meg, mielőbb érdemes nyilatkoznia. Jó hír, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a személyi kedvezmény és az első házasok kedvezménye esetében ettől az évtől lehetőség nyílik a folytatólagos nyilatkozattételre. Aki ezt jelöli a nyilatkozaton, annak nem kell majd jövőre újra nyilatkozatot tennie. Az idén leadott nyilatkozatát a munkáltató mindaddig figyelembe fogja venni, amíg valaki nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését. Továbbra is évente kell viszont nyilatkozni a családi kedvezményről és a 30 év alatti anyák kedvezményéről!

papírok, iroda, hivatalos irat
Ma már a legtöbb adózással kapcsolatos ügyintézés online is intézhető! Fotó: Unsplash.com

Azt sem árt tudni, hogy aki folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot tesz, de később már nem jogosult az adókedvezményre, annak érdemes időben új nyilatkozatot beadnia, mert ha nem jelzi saját maga a változást és adóhiánya keletkezik, akkor az ezzel járó jogkövetkezményekkel is számolnia kell!

A NAV szerint ennyi pluszt jelentenek a kedvezmények

  • Az első házasok kedvezményénél a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető (munkáltató) a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül veheti figyelembe. Vagyis eddig jár a havi nettó 5000 Ft plusz.
  • A beteg gyermeket nevelő családok számára is jár családi kedvezmény. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után a családi kedvezmény összege 66.670 forinttal emelkedik havonta.
  • A 25 év alatti fiataloknak és a 30 év alatti anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott jövedelmeik után havi 576.601 forintig. Ez 86.490 forint adómegtakarítást jelenthet havonta.
  • A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 88.900 forint, ami a havi 13.335 forint adómegtakarítást jelent, évente pedig akár 160.000 forintot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

magyarnemzet.hu

A Liverpool vezetése az éjjel döntött: Klopp utódja egy nagyon drága edző lesz

metropol.hu

Azt beszélik, ő lehet III. Károly király utódjának legfőbb tanácsadója

mandiner.hu

Csak nem hagyja abba: új szobrával a Fradistáknak szól be Baranyi

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!