Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2019.11.18.

7 étel, amit egy refluxos is ehet

Sok lemondással jár a gyomorszáj záróizmait kímélő étrend, de azért vannak finomságok, amiket nemcsak, hogy megengedhetünk magunknak, de kifejezetten jót tesznek a megviselt emésztőrendszernek.

A modern, stresszes és rohanó életforma miatt egyre gyakoribb a gyomor záróizmának elégtelen működése, és ennek következtében a nyelőcső megbetegedése, kismamáknál pedig szinte mindennapos tünet. A múlt héten összeírtuk azokat a táplálékokat, melyeket érdemes kiiktatni az étrendünkből[1], ha nem akarunk szenvedni a betegség kellemetlen tüneteitől. Most pedig jöjjenek azok, melyek kifejezetten jótékony hatással bírnak a refluxosok szervezetére.

1. Gyömbér

Kedvenc sushi hozzávalónk azon ételek egyike, melyek segítenek megelőzni a nyelőcső károsodását. Aki még nem tudná: a gyömbér[2] gyulladáscsökkentő hatása legendás, ezért alkalmazzák gyakran a bélrendszer megbetegedése esetén. Ebben a melatonin nevű összetevőé a főszerep: alvás közben a saját testünk is előállítja ezt a vegyületet, és ha kevés található belőle a szervezetünkben, az puffadáshoz vezet. Nem csak a gyomorsavat fogja vissza, de még a pihenést és a relaxációt is elősegíti. Felkockázva, szeletelve vagy reszelve adjunk egy kis gyömbért a nyári jeges teánkhoz vagy smoothienkhoz!

2. Zabkása

Rendszeres olvasóink tudják, hogy a zabpehely[4] egyértelműen toplistás az egészséges ételek versenyében. Reflux esetén is hasznos ez a teljes kiőrlésű táplálék, hiszen nem elég, hogy önmagában nem dúlja fel a gyomrot, még a többi étel savasságát is elnyeli! Így nyugodtan hozzáadhatunk egy kis szedret vagy áfonyát, egész biztos kiegyensúlyozott lesz a reggelink.

3. Nyers spenót

Nem elég, hogy egy bögrényi spenóttal nagyjából egy hétre feltölthetjük a K-vitamin készletünket, feldolgozatlan állapotban az egyik leglúgosabb táplálékok egyike! Ennek köszönhetően pedig kiválóan semlegesíti a savas pH-értékű ételek káros hatását. Megfőzve viszont enyhén savas állapotba kerül, ezért vegyük komolyan a „nyers” instrukciót!

4. Lencse

Nem csodálkozunk, ha páran meglepődnek ezen a választáson. A lencséről[7] a legtöbbeknek a puffadás, telítettség érzet, sőt, maga a gyomorégés jut eszébe. Ez azonban leginkább azoknak az elkészítési módoknak köszönhető, ahogy hagyományosan fogyasztani szoktuk. Csak hanyagoljuk a fűszereket[8] és az önteteket, és rögtön kellemes fogás lesz ez a rostos táplálék!

5. Zeller

A szakértők szerint több kalóriát égetünk el a zeller[11] elfogyasztásával és megemésztésével, mint amennyit egyáltalán beviszünk vele a szervezetünkbe. Nem rossz, igaz? Ráadásul a görögdinnyéhez hasonlóan egyszerre lúgosít és hidratál, ezzel pedig egyértelműen a kedvenc uzsonnánkká avanzsált.

6. Ananász

Egy szó: bromelain. Ez az enzim a legfőbb oka annak, hogy az ananász[12] a legjobb ételek közé tartozik, amikkel megzabolázható a savas reflux. Nem csak az anyagcserénket gyorsítja fel, de a bromelain gyulladáscsökkentő hatása elősegíti az egészséges emésztést, beleértve ebbe a reflux tüneteinek visszaszorítását is.

7. Retek

Ez az alacsony kalóriatartalmú gyökér számtalan vegyületet tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a zökkenőmentes emésztéshez. Ezzel pedig minimálisra csökkentik annak az esélyét, hogy olyan dolgokat érezzünk a nyelőcsövünkben, amit nagyon nem kellene. Számos kultúra esküszik a bélrendszerre gyakorolt áldásos hatására, de még az epehólyagunkat is egészségesen tartja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gólrekordot döntött a Fradi, kiütéssel nyert az NB I-ben

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

life.hu

Visszatér Londonba Harry herceg: nyomós oka van a látogatásnak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Megérkezett a „szakértő”!

metropol.hu

Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

hirtv.hu

Paláver: Nadrágszíjas plakátokkal fogadták Debrecenben Magyar Pétert + videó

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Lehull a lepel! Ezért működnek a mai napig anyáink gyógyító praktikái

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod