Létrehozva: 2020.11.28.

A koronavírus újabb durva hatására derült fény, itt is támad!

Eddig úgy tudtuk, hogy a koronavírus leginkább a tüdőt támadja. De most fény derült egy újabb súlyos támadási felületére, amelytől még azok sincsenek védve, akik enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget.

Szerző Horváth Gabi

Egyre többen számolnak be arról, hogy a koronavírus-fertőzés alatt vagy után elszíneződtek a fogaik, esetleg el is vesztettek néhányat belőlük, vagy a fogínyük vékonyodott el. A kutatók egyelőre még nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt a koronavírus-fertőzés és a fogak károsodása között, így ebben az ügyben további kutatásokra van szükség. Az érintettek beszámolói azonban ijesztőek. Néhány orvos pedig azt mondja, hogy lehet kapcsolat: a koronavírus károsíthatja a fogíny ereit, ez pedig fogínyproblémákhoz, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Fotó: Pixabay.com

Egy amerikai anya 12 éves fia például viszonylag enyhe tünetekkel, orrdugulással és fejfájással, valamint elhúzódó fáradtsággal vészelte át a betegséget még februárban. Ősszel viszont, jó néhány hónappal a felgyógyulása után egyszerűen kihullott a két első foga az alsó fogsorából, ráadásul minden vérzés nélkül – mintha a fog teljesen elhalt volna.

Több, korábbi Covid-fertőzöttek tapasztalatait összegyűjtő internetes csoportban is hasonló helyzetről számoltak be az érintettek. Vannak, akiknek elszíneződtek a fogaik, másoknak meglazultak, vagy a fogínyük vált szokatlanul érzékennyé. Az is könnyen lehet, hogy az enyhébb fogíny- és fogproblémák egyszerűen diagnosztizálatlanok maradnak, és más betegségeknek tulajdonítják őket – így volt ez korábban a koronavírus okozta ízületi fájdalmakkal és hajhullással is.

Fotó: Pixabay.com

De vajon mi okozhatja a fogvesztést? Egyes kutatók szerint a koronavírus érrendszerre gyakorolt hatása. A fogíny vérellátását biztosító hajszálerek is károsodhatnak, és vérrögök is kialakulhatnak bennük, ahogy a test más ereiben is. Ezek az érrendszeri károsodások pedig a szívhez, a tüdőhöz, a belekhez, az agyhoz és a veséhez hasonlóan a fogínyben és a fogakban is súlyos károkat okozhatnak, ráadásul a betegségből való felgyógyulás után is fennmaradhatnak. A fogíny egy hajszálerekkel sűrűn beszőtt terület, és maguknak a fogaknak is szükségük van a fogbélben húzódó erek folyamatos, akadálytalan vérellátására.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy maga a szájüreg a vírus egyik belépési helye, és tele van a vírusnak a szervezetbe jutását elősegítő ACE-2 receptorokkal. Így a szájban kiválóan tenyészik a vírus.

Korábbi tapasztalatok szerint más vírusok, például a kéz-láb-száj betegséget okozó Coxsackie-vírus vagy a HIV is súlyosan károsítja a fogakat. A kutatók szerint a fogak és a testünk többi része között szoros, részben még fel nem tárt kapcsolat van, amelyet feltétlenül részletesebben kell vizsgálni, mielőtt bármilyen ok-okozati összefüggést jelentenénk ki a Covid-fertőzés és a fogvesztés között. A koronavírussal kapcsolatos tudás egyelőre folyamatosan bővül, mintha egy puzzle-t rakosgatnának össze a tudósok – ennek pedig egy darabja lehet a koronavírus és a fogbetegségek közötti összefüggés.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket