Létrehozva: 2021.01.12.

Mennyire kell félnünk az új, dél-afrikai Covid-változattól?

A koronavírus gyorsan terjedő, Nagy-Britanniából indult változata mellett Dél-Afrikában is azonosítottak egy új vírusvariánst, amely még a britnél is veszélyesebb lehet. De vajon mit jelent ez az oltás szempontjából?

A brit vírusvariáns azonosítása után néhány héttel a kutatók Dél-Afrikában is figyelmesek lettek egy új vírusvariánsra, amely a B.1.351 jelzést kapta. Egyes kutatók aggodalommal nézik a terjedését, mivel az új vírusvariáns a britnél is fertőzőbbnek tűnik. Ráadásul olyan vélemények is vannak, amelyek szerint az új vírustörzs ellenállhat az oltásoknak.

Fotó: Pixabay.com

Ez utóbbi feltevés azonban egyelőre csak találgatás, így felesleges miatta pánikba esni. Ráadásul a vakcinafejlesztéssel foglalkozó tudósok szerint most, hogy megvannak az új oltóanyagok, azokat már könnyű módosítani, ha bármikor felbukkanna egy rezisztens vírustörzs.

Az új, dél-afrikai vírusvariáns esetében az okozza a nehézséget, hogy a vírus tüskefehérjéje is mutálódott. Ez az a fehérje, amellyel a vírus a sejtekhez kötődik, hogy szaporodni tudjon. Ha pedig a tüskefehérje hatékonyabban kötődik a sejtekhez, az azzal a következménnyel jár, hogy a vírus több embert tud megfertőzni. A brit mutáció hasonlóképpen a tüskefehérje változásával járt, ezért sokkal fertőzőbb az eredeti vírusnál. Súlyosabb tüneteket ugyanakkor egyik új vírusvariáns sem okoz. Az viszont, hogy több a fertőzött, azt is jelenti, hogy közülük többen kerülnek kórházba, és többen halnak bele a fertőzésbe.

A másik fontos kérdés, hogy a most rendelkezésre álló vakcinák az új vírustörzsek ellen is védelmet nyújtanak-e – a vakcinák ugyanis pont a tüskefehérjére alapoznak. A legtöbb szakértő szerint viszont az elkészült vakcinák az új vírustörzsek ellen is védettséget alakítanak ki. Ezt igazolják az első kutatások is. Természetesen a kutatók továbbra is folyamatosan figyelik az adatokat és az oltások hatását. Ráadásul, ha a tüskefehérje mutálódik is, az oltás következtében az immunrendszer ettől még felismeri, és képes lesz védekezni ellene. A kutatók a gyógyszergyárakkal együttműködve pedig egy működő vakcina birtokában a jövő oltóanyagait könnyen hozzáigazítják a domináns vírustörzshöz. A mutáció a tesztek pontosságát és a betegség kezelését egyáltalán nem módosítja.

Fotó: Pixabay.com

Az orvosok szerint abban semmi meglepő nincs, ha egy vírus mutálódik, hiszen minden kórokozónak folyamatosan jönnek létre mutációi. Egymillióból egy esetben azonban előfordul, hogy a vírus a mutáció által hatékonyabb, például fertőzőképesebb lesz, ez történt ebben az esetben. Ám az a védekezés, amit eddig alkalmaztunk, például a távolságtartás, a maszkviselés és a gyakori kézmosás az új variánsok ellen is beválik, vagyis ezeket érdemes, ha lehet, az eddigieknél is szigorúbban betartani. Ha pedig elegen kapnak védőoltást, az hosszú távon is segíthet megszabadulni a koronavírustól.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenki ezen a lengyel falun ámul - képek

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

life.hu

Lehet, hogy örökké tartó szerelemben élsz? Ezekre a jelekre figyelj

hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot