Létrehozva: 2022.07.25.

A multivitaminok tényleg minden fontos vitamint tartalmaznak? (x)

A sűrű hétköznapok során gyakran arra sincs elegendő időnk, hogy rendszeresen, egészségesen étkezzünk. Márpedig a vitamin- és ásványianyag-pótlásról fontos gondoskodni annak érdekében, hogy szervezetünk egészségesen működhessen. Ha étkezéssel nem is megoldható a szervezet teljes vitaminigényének kielégítése, elengedhetetlen, hogy törekedjünk a megfelelő szint elérésére – például multivitaminok segítségével.

Szerző Ripost

 

Mik is azok a multivitaminok?

A szervezetünkben előforduló vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nem mindig elegendőek annak egészséges működéséhez. Éppen ezért pótlásukról nagyon fontos gondoskodni, hogy a biokémiai folyamatok, melyek az egészséges sejtműködéshez járulnak hozzá, megfelelően végbemehessenek. Mivel rengeteg különböző vitaminra van szükségünk, egyenként pótolni azokat igen bonyodalmas lenne. 

A multivitaminok éppen ezért számos, a szervezet számára hasznos vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot és egyéb vegyületeket – zsírsavat, fehérjét, aminosavat – tartalmaznak, melyek segítenek a kiürült tárak feltöltésében. Annak érdekében, hogy a pótlás eredményes legyen, a hangsúlyt a minőségi multivitamin-készítmények kiválasztására és a rendszeres fogyasztásra érdemes helyezni.

 

Mi mindent tartalmaznak?

A multivitaminokat számos, különböző életkorra, egészségügyi állapotra, étkezési preferenciára kifejlesztett verziókban találhatjuk meg. Más-más vitaminok pótlása fontos a fiatal és az idős szervezet számára, de a vegán táplálkozást folytatók vagy a várandós kismamák is különböző vitaminigényekkel rendelkeznek. Emellett az évszakok váltakozása is szerepet játszhat abban, hogy épp milyen igénye van szervezetünknek a vitaminpótlást illetően.

Serdülőkorban a szervezet vitaminpótlásáról elsősorban az egészséges fejlődés és növekedés érdekében szükséges gondoskodni, különös tekintettel a vas- és kalciumbevitelre. Az 50 év felettiek esetében is fontos a kalcium, illetve a D-vitamin pótlása, amely rendkívül fontos segítséget nyújt a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.

A vegán étrendet vagy szigorú diétát követők számára is elengedhetetlen a multivitaminok személyre szabott fogyasztása. Ilyen esetekben érdemes nagy hangsúlyt fektetni az állati eredetű ételekben megtalálható B12-vitamin, omega-3 zsírsav, kalcium, cink és vas megfelelő pótlására. Bár számos növényi eredetű étel is tartalmazza ezeket a szervezet számára hasznos anyagokat, nem olyan mennyiségben, mint az állati eredetűek.

A várandós édesanyák két életről gondoskodnak, ezért már a terhességet megelőzően is fontos ügyelni a rendszeres és teljes vitaminpótlásra. A várandósság során trimeszterenként érdemes váltani a multivitaminokat, hiszen más igénye van a szervezetnek mindhárom szakaszban. Az első trimeszterben a magnézium-, vas-, cink-, folsav- és réz-raktárakat érdemes feltölteni multivitaminok segítségével. A második szakaszban több ásványi anyag- és nyomelem-tartalmú kiegészítőt, a harmadik trimeszterben pedig kalciumot és D-vitamint tartalmazó multivitamint érdemes szedni.

 

Vitaminpótlás egész évben

Gyakran a legtöbben sajnos csak akkor kezdenek el gondoskodni a vitaminpótlásról, amikor a szervezet már legyengült, és valamilyen betegség támadta meg. A hideg idő beköszöntével különösen gyakoriak a megfázásos, vírusos betegségek, ezért ezekben a hónapokban extra módon, de valójában egész évben szükséges gondoskodni a multivitaminok fogyasztásáról. Fontos, hogy mindig törekedjünk arra, hogy a test egészségügyi állapotának, az életkornak és egyéb befolyásoló tényezőknek megfelelő multivitamint válasszunk, és ezek szerint váltsuk a típust, ha szükséges.

Ha a szervezet rendszeresen részesül a számára elengedhetetlen anyagok pótlásában, kisebb eséllyel támadják meg vírusok, baktériumok. Így nem a betegségek leküzdésére és a „túlélésre” égeti el a szervezet az összes, kiürülőfélben lévő tárát. Több energiát tud fordítani az idegrendszer megfelelő működésére, így javulhat a teljesítmény, pihentetőbb alvásban lehet részünk és nagyobb stressztűrő képességgel rendelkezhetünk.

(x)


 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lopott az RTL Klub őrjöngve trágárkodó sztárja, elkapták Manuelt

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket