Létrehozva: 2023.09.18.

Így állítsd meg a hajhullást 50 év felett

Rengeteg nőt érint a probléma, mégis keveset beszélünk róla. Pedig érdemes foglalkozni vele, hiszen megállítható és kezelhető a folyamat!

A köztudatban az él, hogy 50 felett a hajhullás miatt csak a férfiaknak kell aggódniuk, holott a valóságban a nőket is érinti a probléma. Statisztikák szerint az ötven feletti nők több mint fele szembesül hajhullással, ami sokkal rosszabbul érinti őket, mint a férfiakat. Ha egyre több hajszálat veszítesz el, nem szabad beletörődni; házilag is enyhítheted a tüneteket, de ha túlságosan nagy mértékű a hajhullás, érdemes az orvosodhoz fordulni, aki meg tudja mondani, milyen kezeléssel lehet megállítani a folyamatot.

Laughing,Vivacious,Middle-aged,Woman,Mussing,Her,Long,Blond,Hair,With
50 felett is lehet gyönyörű a hajkoronád! Fotó: stockfour /  Shutterstock

Általában a hormonok okozzák

A legtöbb nő életében a hajhullás a menopauza után jelentkezik, mint probléma. Ennek az az oka, hogy hajunk növekedését a női hormonok serkentik; ám ahogy a változókorban az ösztrogénszint csökkenni kezd, a haj vékonyabbá válik, csökken a hajszálak száma, és a növekedés is lelassul. Törékenyebbek lesznek a tincsek, idővel a dús hajkorona látványosan megcsappan.

Segíthet a megfelelő étrend

A menopauzán átesett nőknek érdemes sok vasat és biotint bevinni a szervezetükbe, és ezt a legegyszerűbb a táplálkozással megoldani. A vas segít a hajhullás megelőzésében, a B-vitamincsaládba tartozó biotin pedig erősíti a haj szerkezetét, segít megőrizni a fényét, és hozzájárul a keratin képződéséhez (ez a körmök és a haj növekedéséhez szükséges). Ezeket a tápanyagokat olyan élelmiszerekkel tudod bejuttatni a szervezetedbe, mint az olajos magvak, a halak, hüvelyesek, paradicsom, sárgarépa, saláta és a csirkehús; érdemes ezekből minél többet fogyasztanod. Halat az omega-3 zsírsavak miatt is érdemes minél többször enni, mert segítenek a haj hidratálásában, és serkentik a növekedését is. Gyógynövényeket is bevethetsz a hajad egészsége érdekében: az aloe vera, a ginszeng, a rozmaring és a levendula egyaránt táplálja a fejbőrt, és serkenti a vérkeringését.

Változtass a hajápolási rutinodon

Ebben a korban a haj már érzékenyebben reagál a hajformázó eszközökre, érdemes óvatosan használni a hajszárítót, vagyis ne forró levegővel, ne a legmagasabb fokozaton szárítsd a hajad, a hajsütővasat pedig érdemes inkább ritkábban használni; inkább formázd a hajad hajcsavarókkal. Ha vasalod a hajad, mindig használj hővédőt, kerüld a nehéz hajformázó krémeket, a túl erős, ragacsos lakkokat. Válassz olyan hajformázó kozmetikumokat, melyek táplálják is a hajszálaidat, és ideje lemondani az alkoholtartalmú készítményekről. Érdemes fokozottabban figyelned a fejbőröd egészségére is: ötven felett a hámlasztás és a hidratálás fontosabb, mint valaha. Kíméletes, természetes összetevőkből álló, szulfátoktól mentes sampont válassz, hogy fényes és egészséges legyen a hajkoronád. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos baleset érte Oszter Sándor özvegyét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Magyar Péter bejelentette, elindulnak a fővárosi választáson

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket