MEDICINA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.07.

Hallottál már a rasa művészetéről? Elárulja, milyen íze van az egyes érzelmeknek

Erre biztosan nem gondoltál.

Szerző Ripost

Az ízek különösen fontosak számunkra, és bizony nem csak akkor, ha egy fantasztikus ebédre gondolunk. A szerelem lehet édes, egy emlék keserű, az anyós nyelve csípős, és még sorolhatnánk, hogy az ételeken kívül mennyi mindenre használjuk a különböző ízeket, mint kifejezéseket.

Fotó: Pexels

A legérdekesebb, hogy bizony az érzelmeknek is van ízük, amelyeket, ha túlzásba viszünk, akkor fizikai szinten megbetegítenek minket, éppúgy, mint amikor túl sok cukrot eszünk és diabéteszesek leszünk. Minden érzelemhez kapcsolódik egy íz, és minden ízhez egy szerv.

Mi az a rasa?

Az ájurvédában használt kifejezés a rasa (kiejtés: rásza), melynek jelentése igen összetett. Szó szerinti fordításban: ízek tudománya. Ám ez nem csak a fizikai szinten tapasztalt íz, tehát amit egy étel megkóstolásakor érzünk a nyelvünk által, hanem ide tartoznak a mentális szinten az életünkben átélt jó és rossz tapasztalatok, például amikor egy jó élmény édes vagy keserű számunkra, és lelki értelemben, amikor a különböző érzelmek ízére gondolunk. Az egészség akkor teljes, ha mindhárom szinten egyensúlyban vagyunk.

Lehet íze egy érzésnek?

Bizony ám, hogy lehet, és az érzelmek íze, pontosan olyan hatással bírnak, mint az ugyanolyan ízű ételek vagy gyógynövények. Sőt, az érzéseinknek nem csak íze, energiája, de még hőhatása is van. Energetikai szinten hevítő az erős, savanyú és sós, hűtő pedig az édes, fanyar és keserű.

Ilyen a hőhatásuk

Hideg érzelmek: ragaszkodás, félelem, bánat, lelki fájdalom, gyász

Meleg érzelmek: gyűlölet, düh, irigység, szenvedély, mohóság

Nem véletlenül használunk olyan kifejezéseket, mint például: jeges félelem, megfagyott benne a vér, kiverte a hideg veríték, izzó gyűlölet, haragtól parázsló szem, lobogó szenvedély, forróvérű, fortyog a dühtől.

Mennyi van belőlük?

Alapvetően hat ízt különböztünk meg: édes, savanyú, csípős, sós, keserű, fanyar. Mindegyikre nagy szüksége van a szervezetünknek, ugyanakkor fontos a mértékletesség. Ha az ízekhez társuló érzelmek túlságosan erősek bennünk, érdemes nemcsak a lelkünket gyógyítani, de az érzelmekhez kapcsolódó ízeket is csökkenteni az étrendünkben. Ugyanígy, a különböző ízeket használhatjuk a lelki problémák kezelésére, ellensúlyozására is.

Édes – A szeretetet és a vágy

Az édes íz táplál, harmonizálja az elmét, ha túlzásba visszük, nyálkát, ragacsot képez a testben. A túlzott szeretet és vágy pedig ragaszkodássá válik. Az édes íz szerve a hasnyálmirigy, tehát a túlzott ragaszkodás ennek a szervnek a megbetegedését okozhatja, emellett különböző asztmás és hurutos panaszokat válthat ki.

Édes íz: tej, tejtermékek nagy része, cukrok, fehér rizs, fehér liszt.

Keserű – A lelki fájdalom, gyász

A keserű íz a lebontásban játszik szerepet, ahogy a gyászoló, fájdalmat átélő ember is fogy, leépül a teste, a lelke megkeseredik, elsorvad a bánattól. A hozzá kapcsolódó szerv a szív, emellett okozhat kiszáradást, és az immunrendszer legyengülését, vagy akár autoimmun betegséget is. Megfelelő mennyégben a keserű íz méregtelenítő és vértisztító hatású és nyugtatja az elmét.

Keserű íz: mandula, keserűfüvek, friss citromhéj, spárga, friss gyömbér

Fanyar – A félelem, aggodalom, szorongás

Az elménk találékony és könnyen talál magának félnivalót, szívesen feltúrja ezért a múltunk teljes adatbázisát vagy a jövőnk képzelgéseiben is lelkesen kutakodik. A szorongás az alapja a napjainkban egyre többünket gyötrő pánikbetegségnek is. A belső félelem szerve a vastagbél, bélpanaszokat, hasfájást, ezen kívül torokgyulladást okozhat. A fanyar íz segíti a véralvadást, nyálkahártya és bőr-gyógyító hatású, enyhíti a hasmenést.

Fanyar: bogyós gyümölcsök, gránátalma, kurkuma, birsalma.

Savanyú – Az irigység, pesszimizmus, düh

Ezért mondjuk például, hogy savanyú a szőlő, ha valaki irigykedik. Szerve a máj. Innen eredhet a rosszmájú kifejezésünk is, mert az irigység energetikája rombolja a májat, emiatt megjelenik a sárga szín a bőrön, szemekben, tehát megeszi az embert a sárga irigység. Okozhat még túlzott savasodást és fekélyt is. Emellett mivel a máj fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, a méregtelenítésben, ezért még akár komoly bőrbetegségeket is kiválthat. A savanyú íz megfelelő mennyiségben a legjobb szomjoltó, szélhajtó és izzadás serkentő, tonizálja a szöveteket.

Savanyú ételek: joghurt, sajt, citrusfélék.

Csípős – A harag, gyűlölet, düh

Szerve a tüdő, amely áramoltatja a levegőt a testünkben, hogy a sok forró érzelemtől megszabaduljunk. Ezek az érzések ugyanis felforrósítják a szerveinket, ezzel gyulladásokat, ízületi deformitásokat, szédülést, akár súlyos betegségeket okozva. A csípős íz ideális mértékben élénkít, szélhajtó, izzadás serkentő és emésztés serkentő, növeli az anyagcserét.

Csípős: csili, gyömbér, retek, torma, mustár, hagyma.

Só – A kapzsiság, makacsság, mohóság, önsajnálat

Ha ezek az érzelmek túltengenek bennünk, vagyis nagyon sok sót használunk, csak tovább fokozódik az elégedetlenségünk, sosem tudjuk beérni azzal, ami van. Semmi nem lesz elég jó. Szerve a vese, ezért, ha ezeket az érzéseket túlzásba visszük, az vesebetegséget, emellett hajhullást, meddőséget okozhat. A sós íz megfelelő mennyiségben nyugtató hatású, emésztés serkentő, közepes mennyiségben hashajtó, nagy mennyiségben pedig hánytató.

Sós: sók, ásványi só tartalmú fűszerek.

Szöveg: Bata Kata - FANNY

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket