Létrehozva: 2023.09.02.

Most akkor ehető, vagy tényleg mérgező a zöldparadicsom?

Kár lenne kidobni a még nem érett, zöld termést, hiszen a belőle készült savanyúság nagyon finom! Ám a legtöbben elbizonytalanodnak, jó ötlet-e eltenni, hiszen sokan úgy tudják, mérgező a zöld paradicsom. Utánajártunk, van-e alapjuk az aggodalmaknak.

Még bőven van ideje beérni a paradicsomoknak a bokrokon, de ősszel felmerülhet a kérdés, hogy mi legyen a zöld, éretlen szemekkel. A legkézenfekvőbb megoldás az, hogy készüljön belőlük savanyúság télire; azonban az utóbbi években rengeteget hallani arról, hogy mérgező az éretlen paradicsom, ezért sokan inkább nem merik elkészíteni ezt a csemegét. Bár annyiban igazuk van, hogy tartalmaz méreganyagokat, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad a belőle készült ételeket enni.

Selective,Focus.,Jars,Of,Salted,Green,Tomatoes.,Fermentation,Of,Green
Valóban nem lenne szabad zöld paradicsomot enni? Fotó: Sunvic /  Shutterstock

A szolanin jelenti a veszélyt

Az éretlen paradicsomban nagy mennyiségben található meg ez az alkaloid, melynek célja, hogy védje az éretlen termést; így keserű ízt kölcsönöz a zöldségnek. Ugyanez található meg egyébként a bezöldült, éretlen krumpliban is. De nemcsak keserű, hanem mérgező is ez az anyag, ezért kell kidobni a megzöldült krumplit.

Akár halálos is lehet

A paradicsom zöld részeiben megtalálható szolanin tehát mérgezést okoz, ha túl nagy mennyiségben fogyasztunk belőle: hasmenés, gyomorproblémák, álmosság, nehézlégzés az első tünetek, ha 200 mg szolanint fogyasztott valaki. Ha ennél többet, az már károsítja a központi idegrendszert: görcsöket, bénulást okozhat. 400 mg és a feletti dózis pedig halálos is lehet.

A mennyiség a lényeg

100 gramm zöld paradicsomban 9-32 mg szolanin található, vagyis a mérgezéshez 62,5 dekagramm zöld paradicsomot kellene megenni. Ennél kisebb mennyiségben fogyasztva egyáltalán nem ártalmas a zöld paradicsom; annak pedig, hogy valaki egy ültő helyében több, mint fél kilót megegyen belőle, kicsi az esélye, hiszen elég keserű a zöld termés. Ahogy érik a paradicsom, úgy csökken a szolanintartalma, de még az érettben is található valamennyi: igaz, a mérgezéshez egyszerre 29 kiló paradicsomot kellene, hogy megegyünk.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

metropol.hu

A fél világ őt kereste: végre megtalálták az eltűnt lány holttestét

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!