Létrehozva: 2023.11.30.

Tízezreket spórolhatsz karácsony előtt ezekkel a trükkökkel

Nagyanyáink tudták, hogy a legjobban a konyhapénzen lehet spórolni; ám manapság már ez nem is tűnik olyan egyszerűnek! Ezekkel a praktikákkal azonban rengeteg pénzt megfoghatsz, így több marad az ünnepekre.

Az ünnepek előtti időszak általában a költekezésről szól, hiszen mindenki ajándékot vesz, vendégséget szervez, ezek pedig rengeteg pénzt felemészthetnek. Érdemes előre félretenni egy kis pénzt, hogy felhőtlen legyen az ünnep. Aki rendszeresen főz, az tudja, hogy a leghatásosabb a konyhapénzen spórolni; de ez nem kell, hogy lemondásokkal járjon! Mindössze némi előrelátásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy több tízezer forintot meg tudj takarítani havi szinten. A Vidék íze magazin hasznos tippeket gyűjtött össze.

Piggy,Bank,With,Christmas,Decoration,Background,,Image,For,Time,To
Több marad az ünnepekre, ha máris elkezdesz a konyhapénzen spórolni. Fotó: pim pic

Legyen egy átgondolt menüd

A konyhapénzen spórolni úgy a legjobb, ha előre megírod, hogy mit fogtok enni az elkövetkező héten. Vagyis ülj le egy füzettel, és írd fel, mi lesz a reggeli, ebéd, vacsora – és a köztes étkezésekről se feledkezz meg! Ha ezt minden napra elkészíted, nemcsak spórolhatsz, de átgondoltabb menüt tudsz letenni az asztalra, amiért az egészségetek is hálás lesz. A legegyszerűbb tematikusan tervezni, például a hétfő lehet a tésztanap, a kedden a főzelékeké a főszerep, szerdán tartalmas leves másodikkal, és így tovább. Érdemes olyan ételekkel tervezni, amikhez már vannak otthon alapanyagok a kamrában vagy a fagyasztóban.

Rendezd át a kamrát

Sokan csak beteszik oda a felesleges dolgokat, pedig egy jó kamra a spórolás kulcsa: tárazz be tartós élelmiszerekből, amikből rengetegféle fogást tudsz csinálni. Ha egyszer jól összeállítasz egy alapélelmiszer-készletet, már csak arról kell gondoskodnod, hogy ha elfogy valami, akkor pótold. Így nem kell a boltba szaladgálni, ha főzni szeretnél.

Készíts havi költségkeretet

Érdemes a menüd alapján kiszámítani, körülbelül mennyi pénzre vagy szükséged élelmiszerre havonta, és ragaszkodni ahhoz, hogy ennél többet nem költesz. Így kisebb az esélye, hogy olyasmit veszel majd meg, amit az adott pillanatban megkívánsz. Ez nem azt jelenti, hogy mindenről le kell mondani, hanem azt, hogy így mindig tudni fogod, mire megy el a pénzed.

Csak listával menj vásárolni

Ha megtervezted a menüt, nézd át, mi van a kamrában és a hűtőben, majd írd össze, milyen hozzávalókra lesz szükséged. Így tényleg csak azt veszed majd meg, amire szükségetek van; ráadásul, ha olyan sorrendben írod fel a bevásárlólistára a dolgokat, ahogy végig fogsz haladni a boltban, akkor sokkal gyorsabban végzel, és kevésbé fenyeget az a veszély, hogy megveszel valamit, ami megtetszik, de valójában nincs rá szükséged.

Az egységárra koncentrálj

Az akciók becsapósak, sokszor hiába van kint nagy, színes betűkkel a kecsegtető ár a polcokon, ha megnézed, mennyi az egységár, kiderülhet, hogy valójában nem az akciós termék az olcsóbb. Kiszereléstől és mennyiségtől függetlenül ki tudod választani az olcsóbb terméket, ha az egységárat figyeled.

Válassz saját márkás termékeket

Az olyan élelmiszereknél, mint a liszt, az olaj vagy a tészta ezek az olcsóbb termékek nem térnek el minőségben a drágább változatoktól; a pénztárcád hálás lesz, ha ezekből is válogatsz!

Fogd vissza a húsfogyasztást

A szervezetünknek és a költségvetésünknek sem tesz jót, ha minden nap húst eszünk; nem véletlen, hogy az egész világon népszerű a „húsmentes hétfő” kezdeményezés. Rengeteget lehet a konyhapénzen spórolni, ha odafigyelsz arra, hogy mennyi húsos étel kerül a heti menüre, hiszen a vegetáriánus ételek sokkal olcsóbbak, mint a húsos fogások. Nem salátákra kell elsősorban gondolni: a hüvelyesek, a főzelékek mind-mind táplálóak, finomak és olcsók, rengeteg jó vegetáriánus recept van. A húsmentes étel akkor a legolcsóbb, ha szezonális zöldségeket vásárolsz, amiket még ilyenkor is jó áron be tudsz szerezni a piacon.

Vedd meg előre az édességeket

Nem kell teljesen lemondani a nassolnivalókról, ha spórolni szeretnél, de érdemes őket inkább a nagybevásárláskor beszerezni, hiszen egy áruházban, akciósan olcsóbb, mint például a munkahelyi automatában vagy a sarki kisboltban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

mandiner.hu

Ezért tilos rövidnadrágot viselned, ha repülővel utazol! (VIDEÓ)   

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

mandiner.hu

Könnyen rákot okozhat, ha így issza a kávét

origo.hu

Less be Tóth Gabi álomotthonába!

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!

OTTHONKA

Mindent feltúrt a vakond? Ezzel a zseniális módszerrel elűzheted a kertből!