Létrehozva: 2023.12.23.

Még nem késő! Így vehetsz teljesen élethű műkarácsonyfát

A műfenyők látványos fejlődésen mentek át az utóbbi évtizedben. A gumis műanyag levelű, csenevész darabok már a múlté, a mai modellek szinte megszólalásig hasonlítanak az eredeti fenyőre. Zelnik Pétert, a DekorTrend marketing vezetőjét kérdezte a Fanny magazin, milyen szempontokat vegyünk figyelembe vásárláskor.

Mi alapján válasszunk műfenyőt?

1. Papírból kivágva

A műfenyőket négy csoportba – 2D, prémium 3D, kevert levelű, design – sorolhatjuk. A korábban népszerű és még ma is könnyen beszerezhető olcsóbb és egyszerűbb 2 dimenziós típusú műfenyők PVC levelei úgy néznek ki, mintha papírból lennének kivágva. Az előnyük, hogy nem szúrnak, ugyanakkor sűrű lombozatot biztosítanak a műfenyő számára - mondta a szakértő a Fanny magazinnak.

 

2. Az élő hasonmása

A mai technológiáknak köszönhetően léteznek prémium kategóriájú háromdimenziós műfenyők, melyek 100 százalékban térbeli levelekkel rendelkeznek. Ezek a fenyők általában fröccsöntött PE anyagból készülnek, melyek élethűbbek, mint a 2D változataik, ennél fogva viszont ezek a legdrágább típusok.

3. Kettő az egyben

A kevert levelű fák kedvezőbb áron beszerezhetők, mint a 3D típusok. Annyiban különböznek, hogy általában csak az ágvégeken találhatók kidolgozott 3D levelek, míg a törzs közelében egyszerűbb, kétdimenziós levelek találhatók, így lesz egyszerre dús és élethű is.

4. Lekerekített végekkel

Amennyiben az erdei fenyőt részesítjük előnyben, akkor választhatunk olyan tűlevelű műfenyőt, melynek végei le vannak kerekítve, így nem szúrnak, ezáltal ideális választás lehet kisgyermekes vagy kisállatos otthonokba is. Ilyen levéltípus általában csak kevert levelű műfenyőkön található. 

5. Színek kavalkádja

Színekből is gazdag a választék, a zöld különböző árnyalatai mellett lehet kapni akár fehéret, aranyat vagy feketét is. Ezek a design színek leginkább a modern és elegáns lakásokban lehetnek gyönyörű kiegészítői az ünnepi időszaknak. A színesek mellett igen népszerűek a műhóval borított fenyők, melyekkel becsempészhetjük a természetet az otthonunkba.

6. Nagyítsunk a fotóra

A műfenyőknél nemcsak a levelek típusa, hanem az ágsűrűsége is változhat. Azok, akik kevesebb díszt használnak, válasszanak sűrűbb ágú típust, míg azok számára, akik gazdagon díszítik a fát, ideális lehet a ritkább ágsűrűségű fenyő. Ha nem vagyunk biztosak a különbségben, érdemes élőben megnézni a fákat az áruházakban, vagy alaposan megvizsgálni az online boltok fényképeit.

7. Zsugorítja a teret

Alapszabály, hogy egy terebélyes műfenyő optikailag zsugorítja a teret. Tehát, ha egy kisebb alapterületű helyiségbe szeretnénk műfenyőt állítani, érdemesebb egy keskenyebb fát választani, amely elférhet a sarokban is. A szélesebb fák inkább nagyobb terek középpontjában mutatnak látványosan. 

8. Maradjon hely a dísznek

A szélesség mellett a fa magassága is fontos szempont. A dobozon megadott méret általában a talppal és kihajtott csúccsal együtt értendő. Ha azt szeretnénk, hogy a műfenyőnk a plafonig érjen, akkor érdemes körülbelül 20-30 centiméterrel alacsonyabb magasságú fát választani, így biztosan lesz elegendő hely a csúcsdísznek is.

9. Az asztal közepén

A mini műfenyők egy méter alattiak, így kisebb méretük miatt kiválóan illenek kisebb helyiségekbe, például irodákba. Sokan választják őket második karácsonyfaként a hálószobába vagy gyerekszobába. Az előnyük az, hogy csak egy rövidebb fényfüzér vagy elemes LED fényfüzér és néhány dísz elegendő ahhoz, hogy hangulatos karácsonyfát varázsolhassunk belőlük.

10. Mindenre van megoldás!

Megkönnyíti a dekorálást, ha olyan fát választunk, amelyik dekorációval, például tobozzal vagy magyallal van díszítve. Sőt, találhatunk a piacon olyan típust, amely ágain előre felszerelt LED világítás található. Természetesen, ha szeretnénk különlegesebb hangulatot adni a karácsonyfának, az alap dekoráció vagy fényfüzér mellé nyugodtan feltehetünk több díszt vagy akár még egy dekorfüzért is. 

Hogyan állítsuk fel a fát?

 

1. Válasszuk ki a helyet

Válasszunk ki egy megfelelő helyet a lakásban, ahol elegendő hely áll rendelkezésre az összeállításhoz. Minden műfenyő szétszerelt állapotban van a dobozba csomagolva, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el. Megkönnyíthetjük a munkánkat, ha már a kibontás után türelmesen kihajtogatjuk és valamelyest megformázzuk az ágakat.

2. Vigyázzunk a padlóra!

Elsőként szereljük össze a karácsonyfatalpat, nyissuk ki X alakúvá. A talp típustól függően eltérő lehet: a kisebbeket legtöbbször műanyag lábbal értékesítik, míg egy magasabb fa esetében már fémláb vagy műfenyő talp kell, hogy ne dőljön el, így a gyerekek, házi kedvenceink is biztonságban lesznek. Célszerű a talp alá kisebb terítőt tenni, de a prémium minőségű fák fémlábait legtöbbször műanyaggal is ellátják, hogy a padlót ne karcolja meg.

3. Figyeljünk a sorrendre!

A szerkezetét tekintve léteznek pántos és beakasztós ágú fenyők. Az előbbi esetben az ágakat a törzshöz rögzítik, és a műfenyők általában két vagy három részből épülnek fel. A törzs darabjait méretük szerint csökkenő sorrendben kell egymásba illeszteni. Először a nagyobb, majd a kisebb ágakat kell szépen kihajtogatni, hogy elérjük a tökéletes összképet.

4. Színkód alapján

A beakasztós ágú fáknál az ágak nem a törzshöz vannak rögzítve, hanem különálló elemek. Elsőként minden ágon az összes ágcsemetét hajtogassuk ki, majd egyesével, színkód alapján, az állványhoz rögzített törzshöz illesszük őket. Látványban nincs különbség a két fajta között, de a pántos szerkezet felállítása valamivel gyorsabb.

5. A türelem játéka

Bármelyik típust választjuk, mindig középről kezdjük a gallyak elrendezését, majd haladjunk magunk felé. Igyekezzünk a gallyakat különböző irányokba hajtogatni, ezzel dúsabb megjelenést érhetünk el. A gallyak utolsó sorát mindig csillag alakban rendezzük el, így a fának tökéletes formája és megjelenése lesz.

6. Csaljunk a méreten!

Ha úgy látjuk, hogy a fenyő túl nagy helyet foglal el a szobában, azzal csalhatunk a méreten, hogy az ágakat szorosabban hajtogatjuk. Sőt, a beakasztós ágú fenyőknél bizonyos ágakat kihagyhatunk, és ezzel helyet nyerhetünk a szobában.

7. Minél nagyobb, annál több

Miután felállítottuk a fenyőt, elsőként a fényfüzért tegyük fel a fára. Egy 90 cm-es fa esetében legalább 40, 150 cm-es fenyőhöz minimum 120, míg 180 cm-es fenyő esetén legalább 180 LED fényforrás szükséges. Ha idén különleges fényfüzért szeretnénk, választhatunk olyat, amelyet telefonos applikációval vezérelhetünk, így kedvünkre színezhetjük a fánkat, sőt még azt is beállíthatjuk, hogy a zenét is kövesse a fények villogása.

8. Fenyőillat a lakásban

A fényfüzér után következhetnek a karácsonyi díszek. Ha nem tudjuk elképzelni az ünnepet fenyőillat nélkül, érdemes beszerezni karácsonyi illatpálcákat, amelyek könnyedén elhelyezhetők a műfenyő sűrű ágai között. Ezek a pálcák természetes illóolajokat tartalmaznak, így valódi karácsonyi illatot kölcsönözhetünk a műfenyőnknek.

Hogyan óvjuk meg?
 

1. Így tartsuk karban

Míg egy élő fa gondozást igényel, a műfenyő esetében nincsen különösebb teendőnk. Ha egész évben a pincében vagy a padláson állt, a felállítás előtt érdemes megtisztítanunk, hogy sok éven át élvezhessük a szépségét. Óvatosan töröljük át a leveleket és az ágakat egy nedves ronggyal, majd hagyjuk, hogy megszáradjon. Fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet, és ne permetezzük be a fát közvetlenül vízzel, mivel így nehezen lehet kiszárítani.

2. Fújjuk le róla a port

Ha hóval borított vagy tobozzal, díszekkel díszített fát vásároltunk, kerüljük a vízzel való érintkezést. Egy puha sörtéjű kefével egyszerűen megtisztíthatjuk a portól és a szennyeződésektől. Ha úgy látjuk, hogy makacsabb porréteg került a fenyőre, sűrített levegős spray használatával szinte pár perc alatt, könnyedén megtisztíthatjuk a nehezen hozzáférhető helyeket is.

3. Vissza a dobozába!

Az ünnepek után egyszerűen szétszerelhetjük a fát, majd becsomagolhatjuk és eltehetjük a következő karácsonyig. Tárolhatjuk az eredeti dobozában összehajtogatva, de vásárolhatunk egy erre a célra kialakított táskát is, amelyben megóvhatjuk a szennyeződésektől.

4. Óvjuk a naptól is

Ugyanúgy, mint a műanyag kerti bútoroknak, a műfenyőnek sem tesz jót a tűző napfény vagy a hideg időjárás, mivel könnyen károsíthatja a műanyagot és megrepedezhet. A legjobb, ha egy sötét, száraz helyen, például egy garázsban vagy pincében tároljuk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Kő kövön nem marad az orosz–ukrán háború nyomán + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!