Létrehozva: 2020.09.03.

Varga Judit: Erős nemzetek nélkül Európa gyenge marad

Csak a saját nemzeti érdekeit őszintén és bátran felvállaló tagállamok alkothatnak hosszú távon is sikeres európai közösséget.

Varga Judit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az Igazságügyi Minisztérium közös, Nemzetek Európája elnevezésű karrierprogramjának nyitóünnepségén úgy fogalmazott: „olyan Európát szeretnénk, amely valóban tiszteletben tartja nemzeti identitásunkat és intellektuális szuverenitásunkat, véleményünk különbözőségét és (...) a magyar emberek akaratát”.

Fotó: mti

A miniszter ezért elengedhetetlennek nevezte, hogy egy olyan magyar szakértői apparátus épüljön ki, amely hisz a nemzetállamok szoros együttműködésén alapuló Európa és a szuverén Magyarország jövőjében.

Közölte: a karrierprogram célja, hogy minél több, Magyarországot határozottan és hatékonyan képviselő szakembert képezzenek, és közülük minél többen kerüljenek vezető pozícióba az Európai Unió intézményeinél.

Varga Judit felidézte, hogy az EU alapítóatyáinak célja volt, hogy tanulva a történelem hibáiból az európai országokat egy olyan szövetséggé kovácsolják, amely „hosszú időre garantálja a békét, a biztonságot, és a gyarapodást”. Döntésük – tette hozzá – egész Európa jövőjét meghatározta, és megalapozta a jelenlegi „példátlan hosszú ideig tartó békés időszakot”. A tárcavezető azonban arra is rámutatott, hogy „konfliktusaink azért akadnak bőven”, amelyeket már nem a lövészárkokban, hanem tárgyalótermekben vívják. Hozzátette: a közép-európai szemlélőnek azonban néha úgy tűnik, hogy „barátaink közül néhányan” elfelejtették, hogy Európának a közös lehetőségek kiaknázásáról kellene szólnia, nem pedig a nemzetek elsorvasztásáról. A nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozva arról is beszélt, hogy Magyarország több mint ezer éves múltjával, sajátos nyelvével, kultúrájával, nemzeti identitásával, alkotmányos hagyományaival és a magyar emberek különleges szellemi képességeivel gazdagítja Európát. Ez a sokszínűség az, amit az Európai Unióról szóló szerződés 4. cikk (2) bekezdése is védendő értékként jelöli meg – hívta fel a figyelmet. Varga Judit saját tízéves brüsszeli munkatapasztalatára is utalva fontosnak nevezte, hogy a képzés során olyan személyek készítsék fel az uniós munkára a fiatalokat, akik maguk is tapasztalt szakemberek az uniós politikák és diplomácia területén.

Prőhle Gergely programigazgató az eseményen mondott zárszavában arról beszélt, hogy a karrierképzés több évtizedes hiányt pótol. Egyúttal kijelentette: Magyarország EU-s tagsága részben érzelmi, részben „maximálisan racionális” elköteleződés. A képzés céljának nevezte, hogy Magyarország uniós tagsága mindenki számára gyümölcsöző legyen.A Nemzetek Európája Karrierprogram az NKE és az Igazságügyi Minisztérium által közösen indított képzés. A 6 hónapos program során az európai közszolgálatra készítik fel a résztvevőket. 161 jelentkezőből 51 embert vettek fel.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzetek Európája Karrierprogram nyitóünnepségén azt mondta: ahhoz, hogy az EU-ban hatékonyan érvényesíthessük a nemzeti érdekeket, ismerni kell az EU működését, szabályrendszerét. A miniszter azt is kiemelte: a nemzeti érdekek hatékony képviseletéhez olyan emberekre van szükség, akik tisztában vannak saját nemzeti identitásukkal. Európai nemzeti identitás ugyanis nem létezik – jegyezte meg.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

magyarnemzet.hu

Nekiment Von der Leyennek a horvát elnök a tervezet TikTok-tilalom miatt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak