Létrehozva: 2021.03.30.

Átléptük az álomhatárt: 2 millió a beoltottak száma

Átlépte a 2 milliót a beoltottak száma. Magyarország oltási programja ezzel újabb határállomáshoz ért, minden ötödik magyar ember már megkapta az oltást.

Magyarországon folyamatosan zajlik az oltás. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

2.000.000 honfitársunk beoltva. Még egy lépés előre – a hírt Orbán Viktor jelentette be a Facebook oldalán.

 

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,7%-ot szemben a 10,6%-os uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban.

A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával és Modernával folytatódik az oltás. Ezen a héten elkezdődik a már korábban regisztrált óvodai és iskolai dolgozók kampányszerű oltása is. Ma újabb szállítmányok érkeznek a Pfizer- és a Szputnyik-vakcinákból – olvasható a koronavirus.gov.hu.

Látszik az alagút vége

Müller Cecília ma délelőtt úgy fogalmazott: „van remény arra, hogy megállítsuk a harmadik hullám felfelé ívelő szakaszát ilyen nagyszámú oltakozó mellett”.

Kifejtette, folyamatosan érkeznek az oltóanyagok Magyarországra, a napokban sokan kapják meg a második oltást amellett, hogy elkezdik a pedagógusok, és folytatják az idősek oltását is. Hangsúlyozta: az oltási rendszer megalapozott, oltóanyagért elmennek a „világ minden sarkába”.

Kiemelte, a járványügyi adatok még mindig kedvezőtlenek. Mint mondta, ugyan csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma (4609), de „ez az adat ne tévesszen meg senkit”, hiszen egy nap alatt jelentősen, 262-vel nőtt a kórházban ápolt betegek száma, akik így most 12 553-an vannak. „Folyamatos, tendenciózus emelkedést látunk” – tette hozzá.

Az aktív fertőzöttek száma 222 334, és 274-en haltak meg a koronavírus fertőzés valamilyen szövődményében egy nap alatt – ismertette Müller Cecília.

Müller Cecília az Operatív Törzs sajátótájékoztatóján

Az új vírusvariánsok – de ezek közül is a brit – sokkal fertőzőképesebbek, sokkal súlyosabb megbetegedést okoznak. Az is látható – mondta -, hogy a fiatalokat sem kíméli a brit variáns, egészséges fiatalok kerülnek súlyos állapotban kórházba.

Az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy, „felelősek vagyunk egymásért, a saját egészségünkért, a családunk, közösségünk egészségéért is”.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy hétfőn 81 600 adag Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, ezek a háziorvosokhoz kerülnek első és második körös oltásra. Kedden megérkezett a Pfizer újabb szállítmánya 168 480 adag oltóanyaggal, ezek egy részével a pedagógusok oltása kezdődhet el. Szintén kedd éjjelre várják az orosz Szputnyik V 250 ezer első adagos vakcináját. Emlékeztetett: hétfőn egy korábbi, 250 ezer adagos Szputnyik V-szállítmányt szabadítottak fel, így ez a mennyiség csütörtökön és pénteken már a kórházi oltópontokon lesz.

Az országos tisztifőorvos megismételte: aki oltást szeretne, regisztrálnia kell az erre létrehozott internetes felületen. Ezen kívül továbbra is fontos a kontaktusok számának csökkentése, ha valakinek nincs halaszthatatlan elintézni valója, akkor maradjon otthon, ne menjen közösségbe. A vásárlásokat tervezetten és gyorsan kell lebonyolítani, és be kell tartani a járványügyi és higiéniai előírásokat.

Szintén regisztrálnia kell az oltásra a várandósoknak és a szoptatós kismamáknak is – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki felméri az oltás kockázatát, majd ha nincs ellenjavallat, gondoskodik arról, hogy valamelyik oltópont fogadja a kismamát.

Az országos tisztifőorvos továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozva hozzátette: a fegyelmezettség rendkívül fontos ezekben a napokban, hiszen így van remény arra, hogy megállítsuk a koronavírus-járvány harmadik, felfelé ívelő szakaszát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak