Létrehozva: 2022.06.19.

Több mint százharminc határsértőt tartóztattak föl az éjszaka Csongrád megyében

Folyamatosan próbálkoznak.

A magyar rendőrök cseh és osztrák kollégáikkal, valamint a katonákkal és polgárőrökkel együttműködve 19 csoportban 138 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében vasárnapra virradó éjszaka - közölte a rendőrség honlapján.

A Szatymaz, Öttömös, Ásotthalom, Mórahalom és Szeged területén feltartott csoportok tagjai ellenőrzésük során tunéziai, afgán, török, pakisztáni, marokkói és szír állampolgárnak vallották magukat.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Magyarország déli határszakasza folyamatos nyomás alatt van, és nincs olyan körülmény, ami arra mutatna, hogy ez a nyomás véget fog érni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Bakondi György kiemelte, hogy az elmúlt évekkel összehasonlítva, példátlanul jelentős a migráció növekedése, megközelíti a százezret az idén elfogott határsértők száma.

A  belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: a magyar kormány migrációs politikája 2015 óta konzekvens. Szükség lenne ugyanakkor arra, hogy az Európai Unió felülvizsgálja az eddigi migrációs politikáját, és erőforrásokat is biztosítson azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb nyomásnak vannak kitéve, és amelyek az Európai Unióban élők biztonságát is védelmezik - fejtette ki.

Bakondi György elmondta, hogy csak az idén több mint 300 esetben támadták meg a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat, és számtalan esetben megrongálták a határvédő eszközöket, berendezéseket.

Tartós nyomásra kell berendezkedni, ehhez a szükséges jogi feltételeket is biztosítani. Olyan tartós határőrizeti rendszert kell kialakítani, amely ennek a nyomásnak hosszú távon is képes ellenállni, és biztosítani a magyarországi belbiztonságot - fogalmazott. Hozzátette: a körülmények további erőforrásokat és jogi szabályozásokat is igényelnek.

A főtanácsadó jelezte: Magyarország déli határszakaszához főként Afganisztánból, Pakisztánból, Indiából és Szíriából érkeznek migránsok. Mint mondta, az ottani gazdasági helyzet, a megélhetési problémák, a jobb élet reménye, illetve az embercsempészek tevékenysége készteti az embereket, hogy útnak induljanak, és „bőséges az utánpótlás.”

Emlékeztetett, hogy törökök falat építettek az iráni és a szír határra, és mind a két helyen milliók várakoznak, hogy bejussanak Törökországba. Az országban már 3,7 millió migráns és menekült tartózkodik, akiknek egy része az Európai Unióba tart.

Ezekre a kérdésekre európai megoldásokat kell találni, ami semmiképpen nem az érkezők szétosztása és legalizálása - fejtette ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy éhínséget okozhat Afrikában az orosz és az ukrán búzaszállítmányok hiánya, ami emberek sokaságát kényszerítheti arra, hogy a túlélés érdekében elinduljanak. Ezért nagyon fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy a búza eljusson a rendeltetési helyére és megelőzhető legyen, hogy százezrek, milliók induljanak el Európa felé - emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Miközben egész Európa teljes figyelmét leköti az ukrajnai háború, és az országok a háború által okozott gazdasági válság következményeit próbálják kezelni, addig az illegális migráció veszélye egyáltalán nem múlt el, sőt, az év második felében az energiaválság és az élelmiszerárak emelkedése miatt még ennél a növekedési ütemnél is nagyobb gyorsulás várható.

Ez azt jelenti, hogy a déli határ védelmét ősszel tovább kell erősíteni – hangsúlyozta közösségi oldalán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára. Hozzátette: itt lenne az ideje annak, hogy Brüsszel érdemi részt vállaljon az EU külső határainak védelmi költségeiből, és erejét ne a kvótajavaslatok újbóli előterjesztésére fordítsa. Rétvári közölte: idén már több mint 97 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok, míg tavaly eddig időarányosan csak 42 ezret.

Ez azt jelenti, hogy idén megduplázódhat a nyomás a tavalyihoz képest, pedig a tavalyi is két és félszerese volt a tavalyelőttinek. A Police.hu tegnap arról írt, hogy „ma van az év 168. napja, és már 238 esetben érte támadás a határvédőket a déli határszakaszon”.

A rendőrségi portál beszámolt arról, hogy csütörtökön Kunbajánál a határsértők kővel fejbe dobtak egy rendőr főtörzsőrmestert, könnyű sérülést okozva, továbbá megdobáltak egy járművet valamint egy magasfigyelőt is. A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák huszonnégy óra alatt összesen 610 határsértőt tartóztattak fel, és 234 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak