Létrehozva: 2022.07.09.

Koronavírus: a 4. oltást szorgalmazzák az olaszok

Megugrott a fertőzések száma.

Szerző Ripost

A koronavírus elleni negyedik oltás beadásának gyorsítását szorgalmazta az olasz egészségügyi tárca szombaton, miután az omikron variánsok terjedésével megugrott a betegek és a kórházban kezeltek száma.

Az egészségügyi minisztérium hétfőre ígérte a bejelentést, amely a második emlékeztető oltás beadásának bővítésére vonatkozik. Jelenleg a negyedik adag vakcinát kizárólag a nyolcvan év felettiek igényelhetik. Az emlékeztető oltást eddig egyötödük adatta be. A tárca tervei szerint az oltást minél előbb engedélyezik a hatvan év felettieknek is.

Az IlSole24Ore gazdasági napilap megjegyezte, hogy a nyári forróságban, a vakáció kellős közepén nem lesz könnyű feladat újraindítani az oltási kampányt, amely lényegében márciusban leállt.

A koronavírus-járvány miatt 2020 januárjában meghirdetett egészségügyi vészhelyzet idén március 31-én véget ért,

az oltási kampányért felelős járványbiztos pozícióját megszüntették. Az oltottsági kötelezettség december 31-ig csak az egészségügyi dolgozókra vonatkozik.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a negyedik oltás felgyorsítását szorgalmazta a hatvan év alatti korosztály számára is, de ez ősz előtt nem indulhat el – tette hozzá.

Az utóbbi huszonnégy óra alatt – valamivel kevesebb mint négyszázezer teszteléssel – több mint 98 ezer új beteget szűrtek ki. Múlt szombathoz képest a regisztrált új betegek száma 15,8 százalékkal emelkedett.

Egy nap alatt 93 beteg halt meg a fertőzésben vagy annak szövődményeiben,

ami az utóbbi egy hétben a legmagasabb adatnak számít. Egy héttel korábbhoz képest a halottak száma majdnem 48 százalékkal emelkedett. Kórházban majdnem kilencezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 344-et. Az aktív betegek hivatalos száma túllépte az 1,2 milliót.

2020 februárja óta 19,3 millió olasz kapta el a betegséget, a halottak száma szombaton meghaladta a 169 ezret. Pontosan egy éve, 2021. július 9-én egy nap alatt 1390 új beteget szűrtek – kevesebb mint kétszázezer teszteléssel –, és 25 beteg halt meg. Kórházban 1167 beteg volt, 169-en az intenzív osztályon.

Az aktív betegek hivatalos száma túllépte az egymilliót, más számítások szerint a betegek száma ennek egyharmadával több lehet.

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a megemelkedett esetszám az omikron két alváltozata, a BA.4 és BA.5 erőteljes terjedésével magyarázható,

ami Olaszországban más európai országokhoz képest később kezdődött el, mivel itt később, tulajdonképpen csak júniustól enyhítették a korábbi járványkorlátozásokat.

Napról napra emelkedik a kórházi kezelésre szorulók száma: több mint nyolcezer beteg van a Covid 19-osztályokon, 323 beteg pedig intenzíven. Az északi, tízmillió lakosú Lombardia tartományban, ahol a 12 év feletti lakosság közel hetven százaléka már a harmadik oltást is felvette, az új betegek száma egy nap alatt 19 ezer volt, és heten haltak meg a fertőzés vagy annak szövődményei következtében.

A déli, ötmilliós Szicíliában, ahol országosan a legmagasabb az oltás nélküli ötven felettiek aránya, egy nap alatt tízezer új beteget szűrtek ki, és heten haltak meg.

Andrea Costa egészségügyi államtitkár a RaiNews24 hírtelevíziónak hangoztatta, hogy a római kormány nem tervezi semmilyen korlátozás visszavezetését. „Az adatok emelkednek, de kezelni tudjuk a helyzetet” – jelentette ki Andrea Costa.

Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza úgy látta, a betegek számának ismételt emelkedése bizonyítja, hogy a pandémia kihívásának még nincsen vége. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a járvány korábbi időszakaiban az intenzív osztályon kezeltek száma elérte a négyezret is, miközben jelenleg háromszáz körüli a számuk.

Olaszországban 2020 februárja óta 18,9 millióan kapták el a fertőzést, a halottak száma megközelíti a 169 ezret.

A világon 553 451 237 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 347 372 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai alapján.

Egy nappal korábban a világon 552 439 804 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 344 618 volt.

 

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 88 381 589. A halálos áldozatok száma 1 020 262.

  • Indiában 43 566 739 fertőzöttet és 525 305 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 32 759 730 fertőzöttről és 673 073 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 32 177 472 fertőzöttet és 150 982 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 28 926 346 fertőzöttet és 141 758 halottat tartanak nyilván.
  • Az Egyesült Királyságban 23 086 445 a fertőzöttek száma és 181 398-an haltak meg a betegségben.
  • Olaszországban 19 157 174 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 168 864.
  • Oroszországban 18 182 578 az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 373 732.
  • Törökországban 15 180 444 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 99 057.
  • Spanyolországban 12 890 002 fertőzöttet és 108 259 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Iránban 7 244 694 a fertőzöttek és 141 420 a halottak száma.
  • Lengyelországban 6 019 633 fertőzöttet és 116 449 halálesetet tartanak nyilván.
  • Kínában 2 153 985 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 14 635 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

Idehaza a  járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt július második hetétől már csak péntekenként lesz oltási akciónap a kórházi oltópontokon, emellett az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól.

A kórházi oltópontok  igénybevétele az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a magas átoltottság és a kedvező járványhelyzet miatt. Az oltottak száma már 6 millió 412 ezer fő, 60%-uk már a harmadik megerősítő oltást is felvette. A járványadatok hetek óta kedvezőek, a kórházi betegek és az oltásra jelentkezők száma is fokozatosan csökken. Mindez lehetővé teszi a kórházi oltópontok egynapos nyitvatartását, ezzel is csökkentve a kórházak és az oltópontokon dolgozó egészségügy dolgozók leterheltségét.

Július második hetétől a kórházi oltópontokon már csak péntekenként lesznek oltási napok 14 és 19 óra között. Az oltásra időpontfoglalással és anélkül is lehet majd érkezni.

A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele továbbra is ajánlott annak, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak

POLITIK

Nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a gazdasági növekedés

POLITIK

Megkezdődött az új gyermekvédelmi törvény tárgyalása a parlamentben

POLITIK

A gyermekvédelem érdekében az alaptörvényt is módosítják