Létrehozva: 2023.01.05.

Brutális gyógyszerhiány sújtja egész Európát!

A különféle láz- és fájdalomcsillapító készítmények a tengeren túl és az öreg kontinensen is hiánycikknek számítanak.

Szerző Gaál József

Évtizedek óta nem tapasztal gyógyszerhiány lépett fel a világ legfejlettebb részein, köztük Európában és Észak-Amerikában. A két kontinensen jelenleg hiánycikknek számítanak a különféle antibiotikumok, láz- és fájdalomcsillapítók, valamint a gyerekbetegségekre adható gyógyszerek. A kialakult helyzetet számtalan gazdasági, társadalmi és piaci körülmény szerencsétlen együttállása váltotta ki, de minden egyéb faktornál nagyobbat nyom a latba a kínai járvány-helyzet, valamint az arra adott kormányzati válasz.

Amerikában sok helyen már teljesen elérhetetlenek a láz- és fájdalomcsillapító készítmények

Miután Peking megszüntette a híres-hírhedt „zéró Covid” politikáját december közepén, a koronavírus-fertőzöttek száma az egekbe szökött, az emberek pedig pillanatok alatt felvásárolták a láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket a távol-keleti országban - írja a francia Le Monde. A hírportál beszámolója szerint a kínai gyógyszerpánik miatt a Kínai Kommunista Párt korlátozta a Paracetamol és az Ibuprofen előállításához szükséges alapanyagok exportját, hogy felpörgessék a belföldi termelést, és kielégítsék a keresletet. Ez a döntés azonban a nagy nyugati gyógyszergyártókat kifejezetten rosszul érintette, ezek a vállalatok ugyanis eddig éppen Kínából szerezték be a két legnépszerűbb fájdalomcsillapító vegyület alapanyagait. Új beszállítókat pedig lényegében lehetetlen egyik pillanatról a másikra találni.

A nyugati országokban tehát a termelés csökkenése gyógyszerhiányhoz vezetett, melyet az elmúlt időszakban kezdődött pánikvásárlás csak tovább erősített. A kialakult helyzetre minden ország másként reagál, a francia kormány például szerdán bevezette a paracetamol online értékesítésének tilalmát. Párizs azt várja a kormányrendelettől, hogy a szűkösen elérhető gyógyszert így csak az fogja megvásárolni, akinek valóban szüksége van rá. 

Németországban Klaus Reinhardt, a német szövetségi orvosi kamara elnöke még december arra kérte az embereket, hogy aki egészséges, adja át a környékén élő beteg ismerőseinek a láz- és fájdalomcsillapító piruláit, csökkentve ezzel a hiányt és a keresletet. Reinhardt azt is hozzátette, hogy a különféle közösségekben el tudna képzelni gyógyszerekre specializált bolhapiacokat is. A helyzet Olaszországban sem túl rózsás, itt ugyanis a láz- és a fájdalomcsillapítók mellett az antibiotikumok, valamint a gyulladáscsökkentésre alkalmas készítmények is hiánycikknek számítanak.

Kanadában és az Egyesült Államokban talán még az európainál is kritikusabb a helyzet. A tengeren túli országokban ugyanis elsősorban a gyermekeknek szánt láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekből merült fel hiány, ami aggódó szülők százezreit eredményezte. Hogy a kialakult helyzetet ne rontsa tovább a pánikvásárlás, a legnagyobb gyógyszertár-hálózatok 1 vagy 2 dobozban maximalizálták az egyszerre megvásárolható gyerekgyógyszerek mennyiségét, az online értékesítést pedig ideiglenesen felfüggesztették.

Fontos elmondani, hogy Kína ibuprofén és a paracetamol termelése is a négyszeresére nőtt december elejéhez képest, és immáron éléri a napi 190 millió tablettát. Ez a mennyiség azonban még mindig nem elég belföldi kereslet kielégítésére, ezért az exportkorlátozások várhatóan februárig biztosan életben maradnak.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak

POLITIK

Nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a gazdasági növekedés