Létrehozva: 2023.04.17.

Hány transznemű van Nagy-Britanniában?

Zavaros népszámlálási adatok.

Jó eséllyel kevesebben vannak a magukat transzneműnek vallók, mint amennyit a statisztika mutatott.Lényegesen kevesebb lehet azoknak az aránya, akik transzneműnek vallják magukat Nagy-Britanniában, mint ahogyan azt egy korábbi felmérés mutatta. A brit statisztikai hivatal Angliára és Wales-re vonatkozó felmérései szerint 262 ezren vallották magukat transzneműnek a 2021-es népszámlálás során. Mindez azonban erősen túlzó lehet, legalábbis erre hívja fel a figyelmet Carl Heneghan, az Oxfordi Egyetem kutató-orvosa. A tudós nézetének alátámasztásával kapcsolatban elmondta:

a felmérés során nem végeztek terepmunkát a kérdezőbiztosok, nem „néztek a dolgok mélyére”, így fennáll a pontatlanság esélye.

A tévedésekkel kapcsolatban osztja kollégája nézetét a szintén oxfordi tudós, a szociológus, Michael Biggs, aki szerint az inkriminált népszámlálás során összezavarhatta a nem angol anyanyelvűeket a nemi identitásukra vonatkozó kérdés. Nem azt kérdezték ugyanis a válaszadótól, hogy transznemű-e, hanem ennél jóval bonyolultabban tették fel a kérdést, mely így hangzott:

„az a nem, amelyhez tartozónak vallja magát, megegyezik a születésekor megállapított nemével?”

A tudósok szerint ez lehet a magyarázata annak, hogy London két, bevándorlók lakta negyedében, Brentben, valamint Newhamben a legmagasabb a magukat transzneműnek vallók aránya. Michael Biggs szerint

transzneműek jogaival foglalkozó szervezetek erős lobbitevékenysége állhatott annak hátterében, hogy egyáltalán feltehették a transzneműségre vonatkozó kérdést a lakosság tagjainak a népszámlálás során.

A felmérés hitelességével kapcsoltban további kérdéseket vet fel annak ténye, hogy annak ellenére, hogy Brighton and Howe városa ad otthont a szigetország leghosszabb ideg tartó LMBTQ fesztiváljának, a város „mindössze”

a huszadik abban a rangsorban, ami a helyi transzneműek számát vizsgálta.

A Daily Mail beszámolója szerint a nem angol anyanyelvűek az ország lakosságának 10 százalékát teszik ki, ám 29 százalékuk transzneműnek vallotta magát. Az anomáliákkal kapcsolatban, a tory képviselő, Sir John Hayes elmondta:

Olyan statisztikákra van szükség, amelyek híven tükrözik a tényeket.

A lehetséges tévedésekkel kapcsolatban egy, témában illetékes tisztviselő közölte, alaposan végig gondolták a transzneműségre vonatkozó kérdést, ám lehet, hogy annak téves értelmezése befolyásolta a végeredményt.

A belga kormány március 24-én javaslatot fogadott el a transzneműségi törvény egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezésére. 

Belgiumban 2018 óta a transzneműek hivatalosan megváltoztathatják a nemüket, és ennek megfelelően a keresztnevüket – anélkül, hogy bizonyos egészségügyi feltételeknek meg kellene felelniük.

A törvény 12 éves kortól engedélyezi a keresztnév módosítását, 16 éves kortól pedig már a nemváltást is, ehhez mindkét szülő és egy gyermekpszichiáter jóváhagyása szükséges. 18 éves kortól elég mindössze egy eskü alatt tett nyilatkozat.

2018 előtt ilyen lépés csak akkor volt lehetséges, ha valaki nemváltó műtéten vagy sterilizáláson esett át. Maga az eljárás körülbelül három hónapig tart. Első lépésként a nyilatkozni kell a helyi önkormányzatnál a szándékról, ebben jelezni kell azt is, hogy az illető régóta meg van győződve arról, hogy a születési neme nem felel meg a nemi identitásának. Az önkormányzat három hónapon belül értesíti a területileg illetékes ügyészséget, ahol elbírálják a kérelmet. Jogorvoslati lehetőség van. Az eljárás második szakaszában újra nyilatkozatot kell tenni, amelyben a kérelmező megerősíti a korábbi szándékát. Ez azért fontos, mert tisztában kell lennie a lépés visszavonhatatlanságával.

A nemátalakító orvosi beavatkozásokon hosszú a várólista, átlagosan 15 hónapot kell várni. Mindössze két kórházban dolgoznak nemváltásra szakosodott szakemberek, ők a gyógyszeres kezeléstől kezdve a műtéten át, a pszichológiai támogatásig ellátják a pácienseket. Egy nemváltó műtét ára 1000-től 4000 euróig terjed a beavatkozás bonyolultságától függően.

Petra de Sutter miniszterelnök helyettes, aki maga is transznemű, kevésnek találja az egészségügyi kapacitást, és úgy véli, több speciális központra lenne szükség az egész országban.

Az úgynevezett nemi egyenlőségi intézet becslése alapján Belgiumban mintegy 55 ezer transznemű él.

Nagyjából 3200-ról tudják, hogy nemet váltott. Továbbra is vannak azonban, akiknek ez nem elegendő. Az intézet szerint sokak számára gondot jelent, hogy egyáltalán választaniuk kell valamilyen nemet, mert nem binárisnak vagy genderfluidnak vallják magukat. A belga alkotmánybíróság szerint valóban vannak hiányosságok a törvényben, és ezeket pótolni kell. Ennek a felszólításnak tett eleget a kormány a törvény átalakításával, amiből most kikerül a visszavonhatatlanság elve. Ezentúl a váltás egyszerű eljárás keretében egy nyilatkozattal módosítható lesz. Ha valaki meggondolta magát, akár többször is.

A szülőknek joguk van tudni, hogy mit tanítanak a gyereküknek az iskolákban – erről fogadott el törvényt az Egyesült Államok republikánus többségű képviselőháza. Az iskoláknak előírnák például, hogy tájékoztassák a szülőket, ha bármely dolgozó nemváltásra buzdítja gyermeküket. Illetve tájékoztatni kell a szülőket, ha az iskola megengedi a transznemű diákoknak, hogy ne a születési nemüknek megfelelő iskolai mosdót és öltözőt használják. A baloldali demokraták hevesen ellenezték a javaslatot, amelyről még a demokrata többségű szenátusnak is szavaznia kell.

Hogyan kell nőként viselkedni? – ezt tanítják egy kisfiúnak egy korábbi, az LMBTQ-mozgalmat népszerűsítő videóban. Az ilyen és ehhez hasonló felvételek az interneten bárki számára elérhetők. Az Egyesült Államokban és Európa számos országában is bevett szokás, hogy a különböző genderideológiákat hirdető szervezetek óvodás vagy iskolás gyermekek számára tartanak oktatást.

„Lány agyam van, de fiú testem. Ezt hívják transzgendernek. Én így születtem” – ezt tanítja az egyik gyerekeknek készült kiadvány.

Az Amerikában kiadott gyerekkönyv nem egyedülálló az Egyesült Államokban. A konzervatív The Daily Signal szerint egész listája van azoknak a kiadványoknak, amelyek a nemi identitásról és a különböző szexuális irányultságokról szólnak, összezavarva ezzel a kisgyerekeket. A portál szerint a tartalmak rendszeresen megjelennek az iskolai könyvtárakban és a tanórákon, a filmek és a könyvek pedig egyre fiatalabb célközönségnek készülnek.

A genderlobbi miatt az elmúlt években az Egyesült Államokban országszerte nőtt az elégedetlenség a szülők körében. A republikánus párt ezért most egy olyan törvénytervezetet nyújtott be a kongresszusnak, amely a szülők jogait erősíti.

Republikánus siker – így fogalmaz a Magyar Nemzet a javaslattal kapcsolatban, amelyet pénteken 213:208 arányban fogadott el az Egyesült Államok képviselőháza. A tervezet arra kötelezné az iskolai körzeteket, hogy a szülőknek biztosítsanak hozzáférést a tantervekhez, a kötelező olvasmányokhoz és az iskolai könyvtári könyvekhez, és tájékoztassák őket, ha bármilyen dolgozó nemváltásra buzdítja gyermeküket.

A demokraták szerint a tervezet az LMBTQ közösséget támadja. A republikánusok viszont azzal érvelnek, hogy a szülőknek joguk van tudni arról, mi történik a gyermekükkel az iskola falain belül, különösen, ha az szerintük káros rájuk nézve.

Az Egyesült Államokban egyre több állam hoz saját hatáskörben szigorító törvényt – erről a Századvég vezető külpolitikai elemzője beszélt az M1-en. Halkó Petra kiemelte: a genderlobbi terjesztésében nagy szerepe van a kultúriparnak és a közösségi médiának is. Utah államban például ezért a gyermekek védelme érdekében a szülők felügyeletéhez kötötték a kiskorúak közösségi médiahasználatát. Azt láttuk az elmúlt időszakban, hogy az ezeket a közösségi felületeket üzemeltetők ezt a jogkört ki akarják vonni a szülők kezéből és ők szeretnék a gyerekeknek a különféle tartalmakat előtérbe helyezni a saját önkényes megítélésük és érdekük mentén.

Ezt ellensúlyozza az a döntés, amit most Utahban megfogalmaztak.

„Az Egyesült Államokban ez olyan szempontból is megfigyelhető példa, hogy Amerika az efféle genderideológiák bölcsőjeként sok példát tud szolgáltatni arra, hogy milyen következményekkel járhat, amikor a kiskorú gyermekek mentális egészsége veszélybe kerül” – fejtette ki Halkó Petra, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető külpolitikai elemzője.

A szigorítók listáján ott van Florida állam is, ahol Ron DeSantis republikánus párti kormányzó tavaly írta alá a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonló jogszabályt. A törvény Floridában az általános iskola harmadik osztályáig tiltja, hogy a kisgyermekek genderideológiájával kapcsolatos oktatásban részesüljenek. A konzervatív kormányzó korábban bejelentette, hogy a törvényt a kiskorúakat érintő teljes iskolai oktatásra kiterjeszti.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

hirtv.hu

Kocsis Máté szerint a háborúellenes kormány buktatása a cél Magyar Péter felépítésével

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

magyarnemzet.hu

Tetemes összeget utalt egy monacói bankszámlára a fővárosi számlagyár kulcsfigurája

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre

POLITIK

Így támadnak a migránsok a magyar rendőrautókra