Létrehozva: 2023.05.17.

Deutsch Tamás: Von der Leyen tisztázza magát!

Valóban ő kérte, utasította az ukránokat?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke haladéktalanul tisztázza: valóban ő kérte, utasította, hogy a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránok állítsák le a kőolajszállítást a Barátság-vezetéken – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerdán Budapesten.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának budapesti látogatásáról tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: egyre nyilvánvalóbbak azok a brutális erőfeszítések, amelyek Magyarországot minden erővel bele akarják sodorni a háborúba.

Deutsch Tamás hozzátette: ezen politikai nyomásgyakorló lépések sorába tartozik Ukrajna egyre durvább és egyre barátságtalanabb lépéssorozata. Mint mondta, ennek részét képezik azok a sajtótudósítások is, amelyek szerint Ukrajna mindenféle európai díjjal kitüntetett hős elnöke, Volodimor Zelenszkij egyenesen a Barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott.

Hangsúlyozta: egy ilyen lépés terrorcselekmény egy európai uniós tagországgal, egy NATO-tagországgal szemben és joggal elvárható, hogy mind az Európai Unió, mind pedig a NATO a lehető leghatározottabban lépjen fel a tagját érintő terrorcselekmény előkészítésével kapcsolatban.

Deutsch Tamás hozzátette: a hírek része volt az is, hogy állítólag az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen üzente meg az ukrán kőolajszállító cégnek, hogy nagyon helyesnek tartaná, ha a Magyarország irányába gyakorolt nyomásgyakorlás részeként az ukránok leállítanák a külföldi beszállítást.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője kiemelte: annak érdekében, hogy mindenki tisztán láthasson, elvárják: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke haladéktalanul tisztázza, valóban ő kérte, utasította, hogy a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránok állítsák le a kőolajszállítást.

Az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta nevű vállalat vezérigazgatója azt állítja, hogy egyenesen az Európai Bizottságtól kaptak olyan információkat, melyek szerint a magyar álláspontra való tekintettel akár le is állíthatják a kőolajszállítás Magyarország felé a Barátság vezetéken keresztül. Erre reagálva a Mol vezetői kijelentették, zsarolásnak értékelik a kijelentéseket és nem kívánnak közvetlenül tárgyalni az ukrán féllel.

A Mol folyamatosan tárgyal az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalattal a tranzitdíjak mértékéről, amit a következő hónapokban két lépcsőben fognak emelni. 2023. május 15-én a cég vezérigazgatója, Volodimir Tszependa azonban egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint az ukrán vezérigazgató megjegyezte, hogy Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől a következő üzenetet kapták:

„Ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítás Magyarország felé.”

Jelezték ugyanakkor tárgyalási szándékukat is.

A Mol vezetése zsarolásként értékeli ezt, ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel, hiszen így további zsarolásoknak engednének teret. Az ukrán zsarolási kísérletet levélben jelezte a Mol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek szerdán, valamint felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben.

Az ügy előzménye, hogy öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia április közepén azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak kárt okozó ukrán gabona ügyében. Románia kivételével az említett országok egyoldalúan importtilalmat vezettek be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre. A bizottság ezután intézkedéseket fogadott el, amelyek négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és napraforgómagot. Az intézkedések május 2-án léptek hatályba. Ezen időszak alatt a felsorolt négy termék továbbra is szabadon forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az importkorlátozások feloldása által leginkább érintett öt tagállamot. A termékek közös árutovábbítási eljárás keretében azonban továbbra is forgalmazhatók ezen öt tagállamon belül vagy áthaladhatnak rajtuk – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A lap szerint Volodimir Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a Magyarország számára kulcsfontosságú vezetéket, sőt az ukrán elnök korábban arról is beszélt, hogy fel kellene robbantani azt. A The Washington Post kiszivárgott titkosszolgálati iratokra hivatkozva azt írta: az ukrán elnök így akarta tönkretenni az orosz olajra épülő magyar ipart és megbüntetni a magyar kormányt. Máskor is fenyegette már az ukrán vezetés a Barátság kőolajvezetéket. Tavaly tavasszal Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója beszélt arról, hogy akár valami történhet is a vezetékkel.

Fontos megjegyezni, hogy amikor tavaly az Északi Áramlat gázvezetéket érte támadás, az esetet mindenki terrortámadásnak minősítette.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Twitter-oldalán reagált a The Washington Post értesüléseire. Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen szervezkedik? – tette fel a kérdést.

Ursula von der Leyen meglehetősen furcsán reagált arra, amikor a közmédia arról kérdezte: mit gondol Volodimir Zelenszkij robbantási tervéről. A bizottság elnöke úgy nyilatkozott,

nem hallott az ügyről.

A közmédia brüsszeli tudósítója megkérdezte Ursula von der Leyent, a bizottság elnöke először széttárta a karját, majd a pulpitusra csapott, és nem válaszolt. A sajtótájékoztatót irányító brüsszeli bürokrata pedig elvette a szót a magyar újságírótól.

Nehezen hihető, hogy az unió vezetése ne tudott volna az ukrán elnök robbantásos terveiről, hiszen azok az Egyesült Államokból szivárogtak ki – erről az Alapjogokért Központ tanácsadója beszélt a Kossuth Rádióban. Horváth József szerint Volodimir Zelenszkij egyre többször ragadtatja el magát, és tesz veszélyes kijelentéseket.

A Barátság kőolajvezeték felrobbantását tervezgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy amerikai lap szerint. A The Washington Post kiszivárgott titkosszolgálati iratokra hivatkozva azt írta: az ukrán elnök így akarta tönkretenni az orosz olajra épülő magyar ipart és megbüntetni a magyar kormányt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy kérdéssel reagált az ügyre: „Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen sző terveket?”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy csapást mérjen Magyarországra – írta a The Washington Post a Pentagonból kiszivárgott titkos hírszerzési iratok alapján.

Az ukrán elnök – az amerikai lap szerint – még február közepén, a miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen azt javasolta, hogy Ukrajna semmisítse meg a Magyarországot kőolajjal ellátó Barátság vezetéket, így Ukrajna tönkre tudná tenni a – szerinte – az orosz olajra épülő magyar ipart. A lehallgatásokat elemző titkosszolgálati megjegyzések szerint az ukrán elnök ezekkel a szavakkal a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg.

Máskor is fenyegette már az ukrán vezetés a Barátság kőolajvezetéket. Tavaly tavasszal Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója beszélt arról, hogy akár valami történhet is a vezetékkel.

A titkos iratokból az is kiviláglik: az ukrán vezetésben felmerült az is, hogy orosz falvakat foglaljanak el és hogy a nyugatról beszerzett nagy hatótávú rakétákkal Oroszország határain belüli célpontokat támadjon.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitter oldalán egy kérdéssel reagált arra, hogy az ukrán elnök a Barátság kőolajvezeték felrobbantását fontolgatta.

Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen sző terveket?” – írta.

Egy Európába energiát szállító másik orosz vezetékrendszer már megsemmisült. Napokig bugyogott az tengervíz tavaly szeptemberben miután terrortámadás érte az Északi Áramlat gázvezetékeit.

A gyanú azonnal az Egyesült Államokra terelődött, mert a háború kitörése előtt Joe Biden a vezeték megszűntetéséről beszélt.

Ha Oroszország inváziót indít, tankokkal vagy katonákkal lépi át az ukrán határt, akkor nem lesz tovább Északi Áramlat. Véget vetünk neki” – mondta még tavaly februárban az amerikai elnök.

Idén márciusban a New York Times amerikai hírszerzőkre hivatkozva már arról írt: egy ukránbarát csoport volt felelős a gázvezeték felrobbantásáért.

Volodimir Zelenszkij kormánya cáfolja, hogy közük lenne az Északi Áramlat elleni támadáshoz. „Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá” – szögezte le Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

Csakhogy több német sajtóorgánum is arról írt, hogy a nyomok jelenleg Ukrajnába vezetnek. A nyomozást végző hatóságok ugyanis azonosították a szabotázsnál használt hajót, amelyet Lengyelországban bérelt ki egy ukrán tulajdonban lévő cég. Arról is írtak, hogy a robbantásokat egy hat emberből álló csoport hajtotta végre.

Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az ukránok amerikai támogatás nélkül nem tudták volna végrehajtani a robbantást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

borsonline.hu

Házasság első látásra: Összeomlottak a szereplők, mindenki elsírta magát – galéria

magyarnemzet.hu

Itt a teljes jegyzőkönyv, így fenyegette Magyar Péter a feleségét

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.