Létrehozva: 2023.07.27.

Le akarják cserélni Karácsonyt?

Furcsa előjelek.

Korábban felmerült, hogy a DK Bősz Anett jelenlegi főpolgármester-helyettest indítaná Karácsonnyal szemben. Legutóbb pedig a másik helyettese, Tüttő Kata fakadt ki a főpolgármesterre a BKK-jegyárak emelése miatt. Egyes vélemények szerint ez nem véletlen, hiszen baloldali értelmiségi körök rá akarták lecserélni a főpolgármester-jelölti pozícióban Karácsony Gergelyt- írja a Magyar Nemzet.

Úgy tűnik, egyre több a konfrontáció a főpolgármester és helyettese között. Legutóbb a BKK-jegyek áremelésével kapcsolatban ment neki Tüttő Kata Karácsony Gergelynek. − Nézze, szerintem erről azért kérdezze a főpolgármestert, mert én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat − mondta a főpolgármester-helyettes a Hír TV-nek. Karácsony Gergely múlt heti bejelentése szerint a jegyek ugyan csaknem harminc százalékkal drágulnak szeptembertől, de Tüttő Kata szerint a bérletek árához egyelőre nem nyúlnak. Egyébként a főpolgármester tavaly júniusban még úgy nyilatkozott: – Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit.

Ennek fényében érdekes az a sajtóban megjelent feltételezés, hogy bizonyos ellenzéki baloldali körök Tüttő Katára akarták lecserélni Karácsony Gergelyt. Pár héttel ezelőtt legalábbis ellenzéki belharcokról cikkezett az Átlátszó.hu. A portál nem kevesebbet állított, mint hogy Karácsony Gergely megpuccsolására történtek kísérletek a baloldali értelmiségi körökben. 

Az „összeesküvés" pontos dátuma nem derül ki, viszont a cikk szerint a puccskísérlet tavaly május környékén történhetett. A baloldali hírportál szerint a Momentum és a DK egymás között szerette volna felosztani a fővárost, az alku szerint a Momentum állíthatott volna főpolgármester-jelöltet. 

Ezzel egy időben baloldali értelmiségiek Karácsony Gergely megpuccsolásán dolgoztak. Ez nagyjából egy időben történt azzal, amikor Lengyel László politológus is szervezkedésbe kezdett Karácsony lecserélésre, azonban a jelöltnek kinézett Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elhárította a felkérést.

A puccskísérletről megkérdezték Tüttő Katát is, aki azzal hárította el a magát tényfeltárónak beállító baloldali portál cikkében leírtakat: 

Most hallok erről először, jót nevettem rajta.

Megkeresték Lengyel László politológust, hogy valóban volt-e ilyen puccskísérlet. Ha volt ilyen értelmiségi csoport, miről tárgyaltak és beszéltek-e Tüttő Katával. Egyelőre azonban nem kaptak választ a baloldali politológustól, ahogyan nem reagáltak az érintett ellenzéki pártok sem. Vagyis egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta ezt az értesülést Tüttő Katán kívül senki. 

Nem először merült fel a sajtóban, hogy Karácsony mellett vagy helyett lehet másik ellenzéki jelölt is a főpolgármesteri pozícióra, legalábbis a háttérben ezzel is zsarolhatják Budapest jelenlegi vezetőjét. − Egyértelműen Bősz Anett lesz a DK főpolgármester-jelöltje, ha a párt végül úgy dönt, hogy nem áll be Karácsony Gergely mögé az önkormányzati választásokon – állították egybehangzóan a Magyar Nemzet baloldal belső ügyeire rálátó forrásai még tavasszal.

Elmondásuk szerint Karácsonynak őszig van ideje arra, hogy Gyurcsány Ferenc elvárásának eleget téve „harcoljon” a kormánnyal, illetve személyes támogatottságát növelje. Forrásaik szerint a DK-ban ősszel döntenek arról, hogy beállnak-e Karácsony Gergely mögé, akinek így eddig van ideje arra, hogy eleget tegyen Gyurcsány Ferenc elvárásainak a támogatásáért cserébe, illetve hogy saját, személyes népszerűségét növelje. Mint ismert, még tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Spirit FM-nek adott interjújában beszélt arról: nem alapértelmezett, hogy támogatják Karácsony Gergelyt. Ezzel szemben Karácsony Gergely a Telexnek úgy nyilatkozott: száz százalékig biztos abban, hogy újraindul a 2024-es önkormányzati választáson. 

„Hát az biztos, hogy kevesebbet takaríttatnának, pedig már így is gáz a helyzet. Ők azon nem spórolnának, amin én szeretném. A saját fizetésükön” – válaszolta egy budapesti lakos a Metropol azon kérdésére, hogy mi lesz a következő, amin Karácsony Gergelyék spórolni fognak a kialakult csődhelyzet miatt.

Karácsony Gergely – mint minden évben eddig – idén is bejelentette a csődhelyzetet, az augusztust sem kellett megvárni, már most hitelből működik a főváros. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez Budapest számára mit jelent, hiszen valameddig elüzemel Budapest a bankok pénzén. Az viszont kiderült, hogy a főpolgármester a fontos költségvetési számokkal sincs tisztában. 

Már csak emiatt is felmerül a kérdés: akkor az elmúlt négy évet hogyan kormányozta ilyen tájékozatlanul? Különösen annak fényében, hogy elődjétől, Tarlós Istvántól 180+34 milliárd forintot örökölt, és a beszedett iparűzési adó is évről évre megdöntötte a korábbi rekordokat, idén várhatóan meghaladja a 271 milliárd forintot. Azaz körülbelül 500 milliárd forint plusszal gazdálkodott Karácsony Gergely, mégis sikerült csődbe kormányoznia Budapestet. 

A Metropol megkérdezte a budapestieket, milyen spórolásra számítanak a baloldali városvezetés részéről. 

– Szerintem csak minden harmadik lámpa fog égni a közterületeken – mondta egy budapesti. Egy másik szerint a közvécéken biztosan spórol majd a Városháza, de újabb hitelt is felvesz. Volt, aki úgy vélte, hogy elsősorban az utcán dolgozók isszák meg a levét annak, hogy Karácsonyék rosszul gazdálkodnak: „Azokon, akik az utcán dolgoznak, például sepregetnek. Le fogják csökkenteni a fizetésüket”. 

Más az autósok megadóztatására számít, őket úgyis utálja a főpolgármester, és úgy véli, ritkítani fogják a tömegközlekedési járatokat. Volt, aki csak annyit mondott:

„Nem tudom, hogyan fogunk kimászni a sz…rból”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lopott az RTL Klub őrjöngve trágárkodó sztárja, elkapták Manuelt

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

mandiner.hu

Megérkezett a cukormentes vegetáriánus étrend is

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

astronet.hu

Az Irgalmasság Angyala védelmez minket május 1. és 5. között

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak