Létrehozva: 2023.07.11.
Módosítva: 2023.07.11.

Mi derülhet még ki Karácsony pénzmosási botrányáról?

Számos részlet vár tisztázásra.

Vészesen közeleg a jövő évi önkormányzati választás, és a főpolgármesternek folyamatosan fogy a politikai tőkéje, ezáltal napról napra kiszolgáltatottabb a Gyurcsány vezette baloldalnak és DK-s közgyűlési többségnek Karácsony Gergely – mondta az Origónak adott interjújában ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég Alapítvány tanácsadója szerint ugyan az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, de számolni kell azzal, hogy akik ilyen jellegű botrányokba keverednek, azoknak már rövid távon nagyon negatívan hathat a megítélésére egy ilyen ügy.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vonatkozó 2010-es törvény alapján nyomozó hatósági jogkört gyakorol, a büntetőeljárásról szóló törvényben meghatározottak szerint végzi a bűncselekmények felderítését, valamint szükség esetén a bűncselekményből származó vagyon visszaszerzését, és külön nevesített formában végzi a pénzmosás megakadályozása terén a hatáskörébe utalt feladatokat. Megjegyzendő, hogy az adóhatóságot tényállástisztázási kötelezettség terheli, vagyis a megállapításait és – a konkrét ügy kapcsán – azok alapjául szolgáló tényállást a NAV-nak kell tényekkel és bizonyítékokkal alátámasztania, mely nyomozati iratok alapján van jogi lehetősége vádemelés előterjesztésére. A büntetőeljárásról szóló törvény külön nevesíti a NAV szerepét az ún. előkészítő eljárás során adatkérés, adatszolgáltatás kapcsán, illetve több jogszabály, így a rendőrségi törvény nevesíti a hatóságok közötti együttműködés formáit, például titkos adatgyűjtést illetően.

Mit jelent a pénzmosás, és hogyan büntetendő Magyarországon? Kérdezzük mindezt azért, mert a 99 Mozgalom számlájára készpénzben fizettek be eurót és dollárt is.

A pénzmosást elköveti a Büntető Törvénykönyv érintett tényállása szerint, aki a büntetendő cselekményből származó vagyon eredetét, a vagyonon fennálló jogot, a vagyon helyét, ezek változását elfedi vagy elleplezi, azaz – eredményes bizonyítás esetén – lehetséges az, hogy egy adott politikus kampányának finanszírozásába valamilyen bűncselekményből származó pénzt is juttattak. A pénzmosás a Btk. 399. §-a szerint bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a pénzmosást ötven millió forintot meg nem haladó értékre követik el. A minősített esetek körében – a vonatkozó pénzösszeg mértékéhez is igazodva – a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a pénzmosást például különösen nagy értékre (50 millió és 500 millió forint között), illetve adott esetben hivatalos személyként követik el. 500 millió forint feletti elkövetés esetén minden további körülmény nélkül öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétel.

Karácsony Gergely a botrány kirobbanása óta különböző magyarázatokkal állt elő, továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés. Mi az ügyben a főpolgármester felelőssége?

Ha maradunk a pénzmosás gyanújánál, tehát amikor valamilyen bűncselekményekből származó pénz eredetét megpróbálják eltitkolni vagy elfedni, minden gyanús körülmény, amely indokolttá teszi a pénzek legális eredetére irányuló kérdéseket, hitelt érdemlő tisztázást, magyarázatot igényel. A későbbiekben egy büntetőeljárás célja az adott személy vagy személyek esetleges büntetőjogi felelősségéről szóló döntés, így a konkrét esetben az, hogy valaki vagy valakik súlyos gazdasági bűncselekmény (esetlegesen pénzmosás, költségvetési csalás) voltak-e.

Általánosságban egy települési önkormányzat képviselő-testületének elnöke, egy valóban felelős városvezető tisztában kell, hogy legyen azzal, hogy akár egyetlen átutalás egy adott bankszámlára, és egyetlen ilyen gazdasági eseménnyel is megvalósulhat akár egy bűncselekmény a gyakorlatban.

Egyet azonban már most ki lehet jelenteni, nevezetesen azt, hogy Karácsony Gergely egy súlyos kampányfinanszírozási botrányba keveredett, és ugyan jogilag nem, de politikailag neki kellene bizonyítania az ártatlanságát. Nem szabadna felelős pozícióban mintegy előkelő idegenként eltölteni éveket, hogy botrány botrányt ér, közben a főkolompos folyamatosan hárít.

Ha kiderül, hogy Karácsonyék nem tartották be a kampányfinanszírozási szabályokat, milyen jogkövetkezmény várhat a 99 Mozgalomra és a főpolgármesterre?

2019 májusától a pénzmosási ügyek európai szintű elszaporodására hivatkozva a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti eljárásaiban megköveteli a pénzügyi intézményektől, hogy vizsgálják az ügyfelek nagy összegű készpénz befizetéseinek forrását, banki ügyintézés esetén a kiemelt közszereplőség volta is fontos, hiszen ilyen esetekben a fokozott figyelem és komoly ügyfél-átvilágítás is szükséges az ügyintézési folyamat során. Büntetőjogi értelemben pedig a pénzmosás közgazdasági vagy akár köznyelvi fogalmának bármely részmozzanata pénzmosásnak minősülhet, ezért kivizsgálása alapos jogi eljárást igényel és a büntetőjogi felelősség sem kerülhető el, amennyiben azt végül megállapítja az igazságszolgáltatást gyakorló hatóság. Ha pedig bebizonyosodik a burkolt vagy tiltott kampányfinanszírozás ténye, úgy a civil átláthatósági törvény alapján válik szankcionálhatóvá a 99 Mozgalom.

ESETLEGES KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS ESETÉN PEDIG FONTOS, HOGY MIVEL E TÉREN JOGI SZEMÉLYEK FELELŐSSÉGE NEM MERÜLHET FEL, A HATÓSÁGOK CSAK TERMÉSZETES SZEMÉLYEK FELELŐSSÉGÉT VIZSGÁLHATJÁK.

Hogyan hatnak ezek a sorozatos botrányok a baloldal megítélésére?

A baloldal felelőssége ma leginkább abban áll, hogy milyen mintát közvetít a társadalom felé – például a felmerülő felelősségi kérdések nem egyértelmű, így kevéssé megnyugtató megválaszolásával. Ugyan az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, de számolni kell azzal, hogy akik ilyen jellegű botrányokba keverednek, azoknak már rövid távon nagyon negatívan hathat a megítélésére egy ilyen ügy, és annak rossz különösen helytelen kezelése.

VÉSZESEN KÖZELEG A JÖVŐ ÉVI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS ÉS A FŐPOLGÁRMESTERNEK FOLYAMATOSAN FOGY A POLITIKAI TŐKÉJE, EZÁLTAL NAPRÓL NAPRA KISZOLGÁLTATOTTABB A GYURCSÁNY VEZETTE BALOLDALNAK ÉS DK-S KÖZGYŰLÉSI TÖBBSÉGNEK KARÁCSONY GERGELY.

Tovább dagad a dollárbaloldal sötét kampányfinanszírozási botránya, most Karácsony Gergely 500 milliós pénzmosási ügyében rendelt el nyomozást a NAV. Ahogy azt többször megírtuk, a mozgalom számlájára a párbeszédes Perjés Gábor fizetett be több részletben, főleg valutában félmilliárd forintot. Karácsony Gergely a botrány kirobbanása óta különböző magyarázatokkal állt elő, előbb megpróbálta elviccelni a dolgot, aztán saját magának többször ellentmondva összevissza beszélt, de az még mindig nem derült ki, hogy honnan lett a több százmilliós támogatás. Továbbra is rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Már vizsgálódnak Karácsony Gergely 500 milliós pénzmosási botrányában, derült ki pénteken, ugyanis, ahogy arról az Origo is beszámolt,

ELJÁRÁST INDÍTOTT A NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL (NAV) A 99 MOZGALOM ÜGYÉBEN.

Mint ismert, a politikai korrupciós ügy akkor látott napvilágot, amikor feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ új jelentését, amely a dollárbaloldalhoz jutott pénzekről szól. A jelentésben egyebek mellett az áll, hogy a főpolgármester párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között

19 ALKALOMMAL ÖSSZESEN 506 MILLIÓ FORINTNYI PÉNZT FIZETETT BE A 99 MOZGALOM SZÁMLÁJÁRA, ÉS A BEFIZETÉSEK NAGYOBB RÉSZE, NAGYJÁBÓL NÉGYÖTÖDE EURÓBAN VAGY FONTBAN TÖRTÉNT.

Honnan van a pénz?

Bár a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter már korábban elszólta magát azzal kapcsolatban, hogy Karácsony kampánya 500 millió forintba került, ezt a főpolgármester folyamatosan tagadta.

AZ ÚJ JELENTÉSBŐL AZONBAN KIDERÜLT, HOGY KARÁCSONY GERGELY HAZUDOTT, ÍGY KÍNOS MAGYARÁZKODÁSBA KEZDETT MIKROADOMÁNYOKRÓL ÉS ADOMÁNYGYŰJTŐ LÁDÁKRÓL.

Az adománygyűjtő dobozokról szóló kijelentései azonban életszerűtlenek, elképzelhetetlenek. Már csak azért is, mert soha nem jelentették be, hogy bármelyik rendezvényen kiraktak volna adománygyűjtő dobozokat. Arról nem beszélve, hogy még soha egyetlen párt sem tudott összegyűjteni ennyi pénzt. Karácsony pártját, a Párbeszédet például 2021-ben mindössze 15,8 millió forinttal támogatták.

Ráadásul a félmilliárd forint nagyobb részét Karácsony előválasztási bukása után fizették be a számlára, amikor a mozgalom gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosságból.

Minden magyar embernek joga van tudni, hogy Budapest főpolgármestere és Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasai kiktől, miért és minek a fejében kaptak ennyi támogatást külföldről, és mit ígértek cserébe idegen országok pénzembereinek– közölte az üggyel kapcsolatban a napokban Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője azt is hozzátette,

KEZDEMÉNYEZI A TITKOSSZOLGÁLATOKNÁL A BALOLDAL PÉNZMOSÁSI ÜGYÉNEK VIZSGÁLATÁT.

Mint mondta, Karácsony Gergely magyarázkodása nevetséges, de maga az ügy veszélyes.

Kocsis Máté megjegyezte, Karácsony Gergely napról napra zavartabban viselkedik, lódít és nevetséges állításokkal igyekszik tisztára mosni magát.

Mikroadományozókból „gazdag magyarok” lettek

A főpolgármester eközben még jobban belezavarodott a saját ügyébe. A minap hosszú interjút adott az ATV műsorvezetőjének, Rónai Egonnak az Indexen, amelyben a pénzmosási botrányáról is kapott kérdést, ő azonban csak hebegett-habogott, és megint egy újabb verzióval állt elő annak kapcsán, hogy honnan volt az 500 millió.

AZ ÖNMAGÁBAN IS NEVETSÉGES ADOMÁNYGYŰJTŐ LÁDÁKRÓL SZÓLÓ MAGYARÁZKODÁST KARÁCSONY TOVÁBB TETÉZTE, KONKRÉTAN MEGPRÓBÁLTA ELVICCELNI A PÉNZMOSÁSI BOTRÁNYT, AMIKOR AZT MONDTA, HOGY NEM EGY KIS, HANEM EGY NAGY LÁDIKÁBA GYŰJTÖTTÉK ÖSSZE AZ 500 MILLIÓT.

 

Az is kiderült az interjúból – hogy korábbi állításával szemben – nem csak „mikroadományokról” lehetett szó. Mint mondta, nem tudja, kik adakoztak, de nagyon sok gazdag ember van. Hozzátette, azt, hogy magyar állampolgárok vagy nem magyar állampolgárok, azt nem tudja, és azt sem, hogy miért támogatták őt (pedig azt tudnia kellene, hogy magyar állampolgárok-e, hiszen külföldiektől törvénytelen adományt elfogadni). Hozzátette, különböző adománygyűjtő eseményekből jött össze ez az összeg, ő azonban ezeken nem vett részt.

Egyedül Bojár Gábort nevezte meg, akiről tudja, hogy hozzájárult a kampányához - de az nem derült ki, hogy ő miért adománygyűjtő dobozba dobta volna a pénzt.

Továbbra is rengeteg a kérdés

Karácsony tehát magyarázkodik, mentegetőzik, vicceskedik, konkrét válaszokat azonban nem ad. Pedig még mindig ott vannak a megválaszolatlan kérdések: hogyan gyűlhetett össze több százmillió forint adomány készpénzben, euróban és fontban? Kik adományoztak ilyen bőkezűen Karácsony Gergely kampányára? Mit ígért a pénzért cserébe Karácsony? Miért csak a kampány után fizették be az összeg jelentős részét a mozgalom számlájára? Ki profitált a vesztes választási kampányból? Miért hasonlít kísértetiesen egymásra a guruló dollárok és Karácsony pénzmosási ügye?

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak