POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.26.

Az ENSZ főtitkár lemondását követeli Izrael

De legalább egy bocsánatkérést...

Az izraeli vezetés felháborítónak és a terrorizmus eltűrésének minősítette a főtitkár szavait. Közben folyamatosan érik támadások mind Izraelt, mind pedig a gázai övezetet. A világszervezet helyi képviselete szerint üzemanyag hiányában szerdán Gáza összes kórháza leállhat. Antonio Gutteres főtitkár arról beszélt, hogy Izrael is felelős az őt ért támadásért.

Légitámadásra figyelmeztető szirénák hangja töltötte meg kedd délután Tel-aviv utcáit. A város lakosai óvóhelyekre vonultak a támadás elől. Hamarosan a Gázai-övezetből kilőtt rakéták látszódtak az égen. A Vaskupola védelmi rendszer azonnal működésbe lépett, hogy hatástalanítsa a támadóeszközöket. Sérültekről nem érkezett beszámoló.

Az izraeli védelmi erők szerda reggel további válaszcsapásokról tettek közzé felvételeket. Közleményük szerint a Hamász az elmúlt napokban úttorlaszokat alakított ki a térségben, hogy megakadályozza a lakosság délre vonulását. Mint írták, a zsidó állam hadserege legújabb légitámadásaiban a terrorszervezet állásai mellett ezeket a barikádokat célozta meg.

Közben Gázában az emberek összeomlott épületek között keresik a hozzátartozóikat. A palesztin hatóságok szerint keddről szerdára virradóra nyolcvan áldozata volt az izraeli bombázásoknak. Az ENSZ biztonsági tanácsának keddi ülésén Antonio Gutteres főtitkár kemény kritikát fogalmazott meg Izraellel szemben – egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy a Hamász támadása nem egy légüres térben történt.

Semmi nem igazolhatja a civilek megölését és elrablását. A polgári foglyokat azonnal szabadon kell engedni. Fontos ugyanakkor felismerni azt is, hogy a Hamász támadása nem egy elszigetelt jelenség. A palesztin nép több mint fél évszázada elnyomatásban él. Azt látják, hogy a földjeiket szisztematikusan elfoglaló telepesek kiszorítják őket a hazájukból. A Hamász terrorcselekményei nem jogosítják fel Izraelt arra, hogy ezekért kollektívan büntesse meg a palesztinokat” – fogalmazott Antonio Gutteres.

Az ENSZ főtitkár kijelentései felháborították az izraeli vezetőket.

Az ENSZ nem képes betölteni a szerepét, és Ön, főtitkár úr elvesztette az erkölcsi tartását és a semlegességét. Az Ön kijelentései toleranciát hirdetnek a terrorizmussal szemben, ezáltal jogosnak nyilvánítják a terrorizmust. Ön is elmondta, hogy a Hamász milyen szörnyűségeket tett, és most ehhez képest az áldozatot vádolja? Azt gondolom, hogy amennyiben a főtitkár úr nem kér bocsánatot Izraeltől, akkor le kell mondania a tisztségéről. Ha ez nem történik meg, akkor az egész ENSZ-nek nincs létjogosultsága” – mondta Izrael állandó ENSZ-képviselője.

Közben az ENSZ gázai kirendeltsége bejelentette: üzemanyag hiányában szerdán az övezetet összes kórháza leállhat. A szervezet szerint az egészségügyi intézményekben már így is pokoli állapotok uralkodnak, miközben a sátortáborokban és az utcákon élő emberek között tovább nő a fertőző betegek száma. Az izraeli hatóságok szerint azért nem engednek üzemanyagot a térségbe, mert az úgyis a Hamásznál köt majd ki.

Az ellátás hiánya egyre súlyosabb problémát jelent. Bár szombat óta Egyiptom felől már korlátozottan bejuthattak segélyszállítmányok az övezetbe, ez azonban korántsem elegendő a hajléktalanná vált százezrek számára. Kedden például nyolc kamiont engedtek be a térségbe, pedig napi 100-ra lenne szükség.

Az izraeli hadsereg tovább bombázza az ellenséges állásokat a Gázai palesztin övezetben, valamint a szíriai és a libanoni határnál – jelentette ki a katonai szóvivő szerdán.

A gázai iszlamista szervezetek elleni izraeli katonai fellépés tizenkilencedik napján Daniel Hagari katonai szóvivő arról tájékoztatott, hogy „likvidálták” a Hán-Júnisz térségében állomásozó Hamász-egységek parancsnokát, Taiszír Mubasert, aki korábban a tengeri erőket irányította, s számos terrorakciót vezetett Izrael ellen.

Éjjel a Hamász azon egységeit is támadták, melyek megpróbálják megakadályozni a civilek délre menekülését – mondta el Hagari, és ismételten felszólította a Gázavárosban és környékén élő civileket, hogy saját biztonságuk érdekében távozzanak az övezet déli részére, ahol széles körű humanitárius segélyezés vár rájuk. Egyiptom és az ENSZ élelmet, gyógyszereket, vizet szállít oda, s a harcok végeztével visszatérhetnek otthonukba.

Hagari közölte, hogy

Irán már a háború előtt kiképzéssel, katonai eszközökkel, pénzzel és technológiai tudással segítette a Hamászt, és jelenleg is folytatja támogatását hírszerzéssel és az interneten folytatott Izrael-ellenes uszítással.

A szóvivő szerint „távolról irányított egységek” vannak Irakban, Jemenben, Libanonban, és ezekhez „Iránból érkeznek az utasítások”.

Libanonban az utóbbi napon öt olyan csoportot semmisítettek meg, amelyek páncéltörő és egyéb rakétákat próbáltak Izraelbe indítani. Szerdán is felszámoltak egy terroristacsoportot, amely libanoni területről páncéltörő rakétákat próbált indítani a szíriai-libanoni-izraeli hármas határnál lévő Dov-hegy térségében.

Szíriából is kilőttek két rakétát Izrael irányába, ezek nyílt, nem lakott területen értek földet . Válaszul az izraeli légierő vadászgépei szíriai katonai létesítményeket és rakétaindító állásokat támadtak.

Az izraeli polgári védelem megújította utasításait: az ország Gázai övezethez közeli és az északi határral szomszédos vidékeinek kivételével engedélyezik korlátozás nélkül az oktatást.

Hagari bejelentette, hogy eddig háromszáznyolc katona családját értesítették gyermekük elestéről, s kétszázhuszonkét ember Gázai övezetbe hurcolásáról adtak hírt szeretteiknek. A legfontosabb nemzeti kérdés az elraboltak hazatérése, s ennek érdekében minden információmorzsát gyűjtenek – hangoztatta.

Kedden nyilvánosságra hozták, hogy az izraeli hadsereg röpcédulákat szórt le a gázai lakosság közé, és ezeken pénzjutalmat ígérnek a túszokról átadott információért cserébe.

„Ha szebb jövőt akar az Ön és gyermeke érdekében, tegyen lépéseket, és a lehető leghamarabb adjon biztos és hasznos információkat az elhurcolt személyekről. Az izraeli hadsereg maximális erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy biztosítsa Önnek és otthonának a biztonságát, valamint pénzbeli jutalmat is felajánl. Garantáljuk a teljes titoktartást”

Eli Kohen izraeli külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólalva határozottan elutasította a Gázai övezetre vonatkozó fegyverszüneti javaslatokat.

Az izraeli diplomácia vezetője megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint mi lenne az „arányos válasz” a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett 200 ember közül néhányról.

„Hogyan köthetnénk tűzszünetet olyasvalakivel, aki felesküdött az elpusztításunkra? Nem mi akartuk ezt a háborút, de afelől nincs kétségünk, hogy győzni fogunk” – hangsúlyozta Kohen, aki szerint a Hamász „az új náciknak”.

„Ahogy a civilizált világ összefogott a nácik legyőzésére, és ahogy a civilizált világ összefogott az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak most egységesen Izrael mögé kell állnia a Hamász legyőzése érdekében”

– mondta.

Nem sokkal később a miniszter azt is tudatta, hogy lemondta tervezett találkozóját az ENSZ-főtitkárral, miután António Guterres élesen bírálta Izrael műveleteit a Gázai övezetben, amelyek szerint „világosan megsértik a humanitárius jogot” és kollektív büntetéssel érnek fel.

„Főtitkár úr, Ön mégis hol él?” – szegezte a kérdést a portugál politikusnak az izraeli diplomácia vezetője. „Nem fogok találkozni az ENSZ-főtitkárral.

Október 7. után nincs már helye kiegyensúlyozott álláspontoknak. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről”

– írta a közösségi médiában az izraeli külügyminiszter.

Izrael ENSZ-nagykövete megdöbbenésének adott hangot, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Guterres szavai a terrorizmus és a gyilkosság mentegetésével értek fel, miután a főtitkár arról beszélt a BT-ben, hogy a Hamász támadásai nem légüres térben történtek, mert a palesztin nép 56 év fojtogató megszállást élt át.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 5791 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

– áll a röpcédulákon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Top 15: híres és gyönyörű színészek, akik borzalmasan elhíztak vagy drámaian megöregedtek

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

magyarnemzet.hu

Itt a teljes jegyzőkönyv, így fenyegette Magyar Péter a feleségét

origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

A legtöbben elhasalnak rajta: zseni vagy, ha megfejted - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.