POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.10.

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetnek a palesztinok

A légitámadások abbahagyását követelik

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel a Hamász iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival.

Abu Obejda leszögezte: ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael „egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg”.

Mindeközben keddre virradóra 900-ra nőtt a Hamász Izrael ellen szombaton indított támadása izraeli halálos áldozatainak a száma. A Gázai övezet hatóságai azt közölték, 680 halálos áldozatról tudnak az övezetben.

Az éjszaka folyamán az izraeli légirő hevesen bombázta Gázaváros Rimál nevű lakónegyedét, a támadás következtében megsemmisült a palesztin távközlési vállalat épülete is. Találat érte az övezet déli részén lévő Rafah városát is, a helyi kórház egyik orvosa, Talaát Barhum azt közölte, 19-en haltak meg a légicsapásban.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) azt közölte, a támadások 790 lakóépületet romboltak le, további 5330 pedig súlyosan megrongálódott. Három víztisztítótelepet is találat ért, a szolgáltatás kimaradása mintegy 400 ezer embert érint – tette hozzá az OCHA.

Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára figyelmeztetett, hogy Gáza izraeli blokádja „rendkívüli katasztrófát” okozhat az övezetben.

„A kollektív büntetés a nemzetközi jog megsértése”

– közölte a sajtó munkatársaival, kiemelve, hogy amennyiben a blokád miatt sebesült gyerekek halnak meg az áram nélkül maradt kórházakban, az háborús bűncselekmény.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet „totális blokádját”, leszögezve, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Az ENSZ adatai szerint folytatódik a Gázában élők menekülése: az övezet mintegy 2,3 millió lakosából 187 ezren hagyták el otthonaikat, sokan iskolaépületekben kerestek menedéket. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) jelenleg több mint 137 ezer embert szállásol el az palesztin területen lévő iskoláiban.

Izrael elrendelte a Gázai övezet „totális blokádját” – jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn.

Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el” – közölte Galant. A miniszter közölte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Joáv Galant védelmi miniszter a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította terrortámadását az övezet melletti izraeli települések ellen.

Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja.

„Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz ”

– tudatta Kac a közösségi médiában.

Izrael és Egyiptom különböző szintű korlátozásokat vezetett be a Hamász 2007-es, erőszakos hatalomátvétele után, amikor a rivális Fatah helyi vezetői közül számos embert megölt vagy megsebesített, fegyverrel elűzte a Fatah képviselőit a Gázai övezetből.

Hétfőn a déli órákban ismét jelentős rakétazáport zúdítottak a gázai terrorszervezetek Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is megszólaltak ismét a légvédelmi szirénák.

Az askeloni Barzilai Kórház arról tájékoztatott, hogy egy Askelonban becsapódott rakéta nyomán egy ember életveszélyesen, egy súlyosan és kettő könnyebben megsebesült. A tel-avivi Ben Gurion Repülőtér igazgatósága közölte, hogy a légikikötő rövid szünet után tovább üzemel, a föl- és leszálló gépek is közlekednek.

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt az izraeli blokád alá vett, palesztin lakosságú Gázai övezetben – közölte hétfőn Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője.

Nyilvánvalóan nincsenek abban a helyzetben, hogy el tudjanak onnan menni” – hangsúlyozta a szóvivő. „Arra összpontosítanak, hogy a mandátumuk keretében minden tőlük telhetőt megtegyenek” – tette hozzá.

Dujarric szerint az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) munkatársairól van szó, akiknek a többsége palesztin, de van köztük mintegy 300 külföldi dolgozó is.

A mindössze 40 kilométer hosszú és 6-12 kilométer széles part menti sáv teljes blokádját Izrael hétfőn jelentette be, két nappal azt követően, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet – amelyet a világ számos országában terrorszervezetként tartanak nyilván – támadást indított Izrael ellen.

Dujarric közlése szerint a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel Gázai övezetben, de ezekből „valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az UNRWA által üzemeltetett egyik iskolát, ahol családok kerestek menedéket, találatok érték. Hozzátette, hogy az incidensben nem sebesült meg senki.

A nemzetközi segélyek, köztük az EU-támogatás befagyasztása iránt érdeklődő kérdésre Dujarric azzal válaszolt: az ENSZ reméli, hogy a palesztin térségekben végzett tevékenységei finanszírozását meg tudják óvni. Hozzátette, egyelőre nem világos, hogy az UNRWA finanszírozását veszély fenyegeti-e.

Az UNRWA hétfőn este arról számolt be, hogy időközben több mint 137 ezer ember keresett menedéket az ENSZ által berendezett szükségszállásokon. A palesztin menekülteket segélyező hivatal szerint ezek a szükségszállások már 90 százalékban telítve vannak, s félő, hogy a humanitárius helyzet csak rosszabbodni fog a térségben.

Az UNRWA közölte azt is, hogy több mint egy tucat létesítményét érte izraeli találat, de eddig csak anyagi károk keletkeztek. A Gázai övezetben csaknem másfél millió embert tart nyilván menekültként az ENSZ-hivatal.

Elismerve Izraelnek a biztonságával kapcsolatos legitim aggodalmát, az ENSZ főtitkára egyúttal „mély megdöbbenését” fejezte ki hétfőn a Gázai övezet „totális blokádjára” vonatkozó izraeli bejelentés hallatán.

Elismerve Izraelnek a biztonságával kapcsolatos legitim aggodalmát, emlékeztem Izraelt arra, hogy a katonai műveleteket a nemzetközi humanitárius jogot betartva kell végrehajtani” – jelentette ki újságírók előtt António Guterres, példa nélkül állónak nevezve az Izraelben és a palesztin területeken történt eseményeket.

A polgári személyeket minden pillanatban tiszteletben kell tartani és óvni kell. Polgári létesítmények sohasem lehetnek célpontok” – hangoztatta, hozzátéve, hogy egészségügyi intézményeket, lakóházakat és iskolákat is eltaláltak izraeli rakéták a Gázai övezetben.

Mélységesen megdöbbentett az a mai izraeli bejelentés, hogy Izrael totális blokád alá veszi a Gázai övezetet, semmi sem juthat be oda, sem áram, sem élelmiszer, sem fűtőanyag”.

A Gázai övezetben az ellenségeskedések előtt is rendkívül nehéz volt a humanitárius helyzet, ezentúl exponenciálisan fog romlani” – figyelmeztetett a világszervezet főtitkára. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy mozgósítsanak haladéktalanul humanitárius segélyeket. A főtitkár szerint egészségügyi felszerelésre, élelmiszerekre, más humanitárius javakra és személyzetre van szükség. Hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a segítség és a szállítmányok célba juttatását is.

António Guterres ismét a lehető leghatározottabban elítélte a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni „aljas támadásait”.

Elismerem a palesztin nép jogos panaszait. Semmi sem indokolhatja azonban eme terrorcselekményeket, a gyilkosságokat, csonkításokat és polgári személyek elrablását”.

Itt az ideje véget vetni a tömeggyilkosságok, a gyűlölet és a megosztottság ördögi körének” – jelentette ki az ENSZ-főtitkár, hangsúlyozva, hogy csak a palesztinok és az izraeliek jogos óhajait egyaránt kielégítő, tárgyalásos, a kétállami megoldással egybehangzó béke hozhat „hosszú távú stabilitást” a térségnek.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

metropol.hu

Hilda megszólalt a Petrával való konfliktusról

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.