POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.28.

Rövidnek találja az izraeli tűzszünetet az ENSZ

A remény és emberiesség felvillanása”.

A Hamász és Izrael közötti tűzszünet meghosszabbítása „a remény és emberiesség felvillanása” – jelentette ki hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár, egyben figyelmeztetett, hogy mindez nem enged elég időt a Gázai övezet humanitárius szükségleteinek fedezésére.

A gázai övezeti konfliktusban közvetítő Katar a nap folyamán közölte, hogy Izrael és a Hamász megállapodott a fegyvernyugvás két nappal való meghosszabbításában, valamint további túszok, illetve foglyok elengedésében.

„Erős reményeket fűzök ahhoz, hogy mindez lehetővé teszi számunkra, hogy még több humanitárius segélyt juttassunk el a Gázai övezet sokat szenvedő lakosságához, tudván, hogy a pótlólagos idővel is lehetetlen lesz a népesség drámai szükségleteit kielégíteni”

– mondta Guterres újságíróknak.

Az ENSZ a rafahi határátkelőn juttat be humanitárius szállítmányokat a Gázai övezetbe Egyiptom felől, ugyanakkor sürgeti az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő megnyitását is.

„Őszintén remélem, hogy lehetséges lesz további határátkelőket megnyitni, mert ezzel elősegítenék a segélyek elosztását és az ellenőrzését is izraeli részről. Ezért reményteli vagyok, hogy ez meg fog történni”

– tette hozzá.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő a nap folyamán arról beszélt, a tárgyalásoknak arra kell irányulniuk, hogy az átmeneti tűzszünetet teljes körű humanitárius fegyvernyugvássá tudják átváltoztatni. „Az ENSZ minden lehetséges módon támogatni fogja ezeket az erőfeszítéseket” – mondta.

Az ENSZ-szóvivő közölte, hogy Guterres ismételten a Hamász által fogva tartott túszok haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését sürgette.

Dujarric megjegyezte, hogy a világszervezet a tűzszünet négy napja során fokozta a hetekig elszigetelt Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítmányait.

„Ez a segítség azonban vajmi keveset ér az otthonából elmenekült 1,7 millió ember hatalmas szükségletei tükrében. A humanitárius katasztrófa a Gázai övezetben napról napra súlyosbodik” – fűzte hozzá.

Sikerült megegyezni a tűzszünet újabb kétnapos meghosszabbításában Izrael és a Hamász között. Az izraeli kormányszóvivő úgy fogalmazott: a következő napokban további legalább ötven túszt szeretnének visszakapni, hogy aztán újult erővel folytathassák a támadást. Hétfőn végül a Hamász átadta az október 7-én elhurcolt túszok negyedik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának – jelentette a helyi média Izraelben.

Golyóálló mellényben vezette körbe Elon Muskot az izraeli miniszterelnök a Kfar Aza kibuc romjai között. Benjámin Netanjahu az amerikai üzletembernek megmutatta a gázai határ közelében fekvő települést, ahol a Hamász terroristái rendkívüli mészárlást végeztek október 7-én.

Izraeli közlések szerint Elon Musk látogatásakor elfogadta azt a korlátozást, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé műholdas internetes szolgáltatását az országban, beleértve a Gázai övezetet is.

„Azt hiszem, egyetérthetünk, hogy a legjobbat szeretnénk a palesztinok számára. De

a legnagyobb kihívás az, hogy megszabaduljunk azoktól, akik a zsidókat gyilkolják.

Minimalizálnunk kell a civil áldozatok számát, és meg kell állítanunk a gyilkos propagandát” – mondta az üzletember.

Izrael közben már a korábban kialkudott, négynapos tűzszünet utolsó túszátadására készült. Az viszont hamar kiderült, hogy

a foglyok átadása csak jelentős késéssel történhet meg.

Az izraeli hatóságok ugyanis elfogadhatatlannak tartották a Hamász által elengedendő túszok listáját. Sajtóhírek szerint azért, mert

a terrorszervezet több anyát és gyermeket is szét akart választani egymástól.

A közvetítőként fellépő katari miniszterelnök szerint a gondokat az okozza, hogy nem mindegyik túsz van a Hamász fogságában.

Sokan maradhattak más fegyveres csoportok, például az Iszlám Dzsihád őrizetében.

A túszok elengedéséről szóló eredeti megállapodásban azért szerepel ötven gyermek és nő szabadon bocsátása, mert a Hamász vezetői szerint ez az a szám, amire biztosítékot tudnak vállalni.

Az izraeliek szerint súlyos aggályokat vet fel egyes visszatért túszok állapota is. Egy 84 éves nőt, akit vasárnap engedtek szabadon,

kritikus állapotban kellett kórházba szállítani.

Családja szerint a túszul ejtése előtt teljesen jól volt.

„Anyámnak nem szabadna ilyen állapotban lennie. Meg kellett volna kapnia a gyógyszereit. Amikor elvitték, még jól volt, most viszont az életéért küzd” – mondta Uri Ravitz, a válságos állapotban lévő Elma Avraham fia.

Az előzetes megállapodások szerint a hétfői lett volna a tűzszünet utolsó napja. Napközben számos hír érkezett arról, hogy a Hamász és Izrael is hajlik a fegyvernyugvás meghosszabbítására. Végül késő délután a katari kormány azt jelentette be, hogy megszületett a megállapodás, és

a következő két napban folytatódik a fogolycsere.

Hétfő végül a Hamász átadta az október 7-én elhurcolt túszok negyedik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának – jelentette a helyi média Izraelben.

A tűzszünet negyedik napján 11 túszt – kilenc gyermeket és két anyát – engedett szabadon a Hamász. A vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat. Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik személyazonosságokat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok negyedik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) hétfőn – jelentette a helyi média Izraelben.

A tűzszünet negyedik napján 11 túszt – kilenc gyermeket és két anyát – engedett szabadon a Hamász. Mellettük átadtak hat thaiföldi vendégmunkást is, akiket szintén az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe.

A vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat.

Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik a személyazonosságukat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat.

Mind a tizenegy, hétfőn hazatérő túszt a Nír Óz nevű kibucból vitték a terrortámadás napján a Hamász fogságába. A kibuc negyvenkilenc tagja továbbra is fogságban van, köztük nők és gyermekek is.

Korábban szabadon engedett túszok arról számoltak be, hogy

személyesen meglátogatta őket fogva tartásuk földalatti helyén Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője, és azt mondta nekik, hogy ott védve vannak.

A Hamász bejelentette, hogy megkapta a hétfő este szabaduló palesztin foglyok listáját, melyen három nő és 30, 19 éven aluli férfi szerepel. A foglyok közül kilencen kelet-jeruzsálemiek, a többiek pedig feltehetően Ciszjordániába térnek haza.

Bejárta a világsajtót azt a felvételt, amint a Hamász palesztin terrorszervezet elengedett túszainak egyike, egy 9 éves ír-izraeli kislány, Emily Hand, odaszalad édesapjához és megöleli őt, miután 50 napot töltött túszként a Hamász fogságában. Az Izrael elleni, előzmények nélküli terrortámadás és tömegmészárlás napján a gyermeket pizsamában rabolták el a Hamász fegyveres terroristái.

A Gázából szombaton kiszabadított 17 túsz között van

Emily Hand, az izraeli-ír 9 éves kislány, akiről eredetileg azt hitték, hogy a Hamász halálos áldozatai között volt

– ezt a közleményt adta ki adta ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala.

Halálhírét keltették

A kislányt túszok egy csoportjával – 13 izraeli és négy thaiföldi állampolgárral – együtt engedték szabadon. Emilyvel együtt hét, 3 és 16 év közötti gyermeket és fiatalt, valamit hat, 18 és 67 év közötti nőt engedtek szabadon a terroristák – számolt be a Fox News.

A gyermek egyedül, családja nélkül került fogságba, amikor ottalvós pizsama partira ment barátnőjéhez, Hila Rotem Sosanihoz a a Be’eri kibucba. Izraeli közlés szerint csak ebben a kibucban száznál is több embert öltek meg a Hamász terrorszervezet által 2023. október 7-én meggyilkolt, több mint 1200 áldozat közül.

A gyermeket egy Disney-s pizsamában hurcolták el a terroristák.

Emily Handről, aki 8 éves volt, amikor a Hamász elrabolta az Izrael elleni október 7-i terrortámadásaik során, eredetileg azt hitték, hogy őt is megölték a Hamász Izraelre törő fegyveresei. A kislány november 17-én ünnepelte kilencedik születésnapját a Gázai-övezetben, ahová elhurcolták.

Békésebb országba vinné az apa

Néhány héttel később azonban az izraeli hatóságok azt

közölték az édesapával, Thomas Handdel, hogy gyermeke talán még életben van,

mivel nem találták meg maradványait a Be’eri Kibbutzban – írja a CBS News.

Emily ötven napos gázai fogság után találkozhatott újra családtagjaival.

Édesapja, aki ír állampolgár és katolikus vallású, önkéntesként jött dolgozni az izraeli kibucba. Thomas Handnek korábbi, ebben a kibucban kötött házasságából két felnőtt gyermeke van. Emily édesanyja, Thomas Hand korábbi élettársa, akivel válását kövbetően élt együtt, rákbetegségben meghalt, amikor a kislány kétéves volt – derül ki a brit Mirror című lap cikkéből.

A kislányt az apa korábbi felesége, Narkis segített felnevelni. Őrá a gyermek, mint nevelőanyára tekintett.

Narkist a Hamász terroristái meggyilkolták október 7-én.

Az apa elmondta: lehetséges, hogy a kislányt elviszi Izraelből, „hogy egy olyan országban gyógyulhasson, ahol teljes béke van. Például Angliában.”

Mint ismert, szombat este újabb túszokat, 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának. A kiszabadult túszok között volt egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weisz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.