Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.19.

95 ezer gázai épület rongálódott meg súlyosan

A lakók 90 százaléka elmenekül...

A háború kezdete óta legkevesebb 95 ezer épület rongálódott vagy semmisült meg a Gázai övezetben, de a valós szám elérheti a 120 ezret is – derült ki a Decentralized Damage Mapping Group (DDMG) amerikai kutatócsoport kedden ismertetett elemzéséből.

Az amerikai szakemberek az övezetről készült – szabadon hozzáférhető – műholdas felvételek és radarképek elemzése alapján arra jutottak, hogy a Gázai övezet északi részén található épületek 60-72 százaléka szenvedett károkat vagy semmisült meg teljes egészében.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) arról számolt be, hogy a helyi infrastruktúra 60 százalékában keletkeztek részleges vagy helyrehozhatatlan károk. A mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakóinak több mint 90 százaléka volt kénytelen elmenekülni a harcok elől.

Példátlan és megdöbbentő mértékű az a pusztítás és kényszerű elüldöztetés, amely szemünk előtt bontakozik ki” – közölte az UNRWA az X közösségi platformon.

Három idős izraeli túszról hozott nyilvánosságra felvételeket a Hamász. A videón a három férfi arról beszél, hogy magukra hagyták őket. A palesztin terrorszervezet valószínűleg a felvétellel akar nyomást gyakorolni Izraelre, hogy minél hamarabb teljesítsék a követeléseiket. Közben az amerikai védelmi miniszter bejelentette: nemzetközi missziót hoznak létre, hogy biztosítsák a hajózást a Vörös-tengeren.

Három idős túsz kéri a szabadon bocsátását azon a felvételen, amelyet hétfőn a Hamász terrorszervezet tett közzé. A videó mellé azt írták: „Ne hagyjátok, hogy itt öregedjünk meg!”

„Mi vagyunk az a generáció, amely megalapozta Izrael államot. Mi vagyunk azok, akik elindítottuk az izraeli hadsereget. Nem értjük, hogy miért hagytak minket magunkra” – mondta Chaim Peri, az egyik túsz.

A három férfit, akik 79, 80 és 84 évesek, még október 8-án ejtette túszul a terrorszervezet.

A videót azzal a céllal hozták nyilvánosságra, hogy nyomást helyezzenek Izraelre, és a zsidó állam hamarabb teljesítse a követeléseiket.

Közben Libanonból kilőtt rakéta csapódott be Észak-Izraelben. Az elszabaduló repeszek a környező járművekben is kárt tettek. Nem sokkal korábban Izrael légicsapást mért az Irán által támogatott Hezbollah állásaira Dél-Libanonban.

Hétfőn Tel-Avivba érkezett a közel-keleti körúton tartózkodó amerikai védelmi miniszter. A megbeszélések egyik fő témája a szintén Irán által támogatott húszi lázadók tevékenysége elleni védekezés volt.

A jemeni húszik hetek óta támadásokat hajtanak végre a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen.

„Véget kell vetni annak, hogy Irán támogatja a kereskedelmi hajók elleni húszi támadásokat. Továbbra is biztosítjuk Izrael számára a szükséges felszerelést, beleértve a lőszereket, taktikai járműveket és légvédelmi rendszereket” – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Lloyd Austin bejelentette: nemzetközi missziót hoznak létre, hogy véget vessenek a kereskedelmi hajók elleni támadásoknak.

A kezdeményezéshez az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Bahrein is csatlakozik.

„Ami történik, az az egész világ hajózási szabadságát fenyegeti. Nagyra értékelem, hogy lépéseket tesznek a hajózás szabadságnak biztosítása érdekében. Ez nemcsak a mi érdekünk, hanem az egész civilizált világé is” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki megköszönte Washington támogatását.

Az amerikai tárcavezető bejelentésére a Hamász is reagált.

„Továbbra is azt mondjuk, hogy az Egyesült Államok kormánya teljes mértékben felelős azokért a mészárlásokért és jogsértésekért, amelyeket az izraeli megszálló hadsereg követett el Gázában. Az Egyesült Államok feltétel nélkül szállítja a fegyvereket a palesztinok megölésére, mindenféle felelősségre vonás nélkül” – mondta Ghazi Hamad, a terrorszervezet egyik vezetője.

Közben egy izraeli hírportál arról számolt be, hogy

az izraeli hadsereg tovább mélyíti szárazföldi hadműveletét a Gázai övezet déli részén.

Fő céljuk, hogy további, a Hamász által telepített alagutakat kutassanak fel. Azt feltételezik, hogy a mozgalom vezetői ezekben a járatokban rejtőzködnek.

A Walla hírportál úgy értesült, hogy ott rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke, Haníje Szinuár is, és túszokat is találhatnak a járatrendszer feltárásával az izraeli katonák, ahogy az övezet északi részén történt.
A katonai közlések szerint fokozatosan újabb területekre terjed ki a szárazföldi manőver a Gázai övezet déli részén, megpróbálják elfoglalni a Hamász ottani katonai irányítóközpontjait.

A palesztin területen működő gázai kórházakban uralkodó állapotokkal kapcsolatban fejezte ki mély aggodalmát több ENSZ-szervezet kedden, köztük az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Felháborító, hogy a kórházakban amputációból felépülő gyerekeket aztán megölik éppen ugyanezekben a kórházakban” – szögezte le genfi sajtótájékoztatóján az UNICEF szóvivője, James Elder, hozzátéve, hogy az övezet legnagyobb működő kórházát, a Hán-Júniszban található Nasszer Kórházat kétszer is ágyúzták az utóbbi 48 órában. Az egyik támadás a kórház szülészeti osztályát érte, ennek során egy kislány is életét vesztette, akin nem sokkal előtte hajtottak végre amputációt.

Az ilyen támadások ismét rávilágítanak arra, hogy a Gázai övezet a világ legveszélyesebb helye a gyerekek számára. Erről mindennap meggyőződhetünk” – tette hozzá Elder, hangsúlyozva: a gázai gyerekek nincsenek biztonságban sem a kórházakban, sem pedig az úgynevezett védett területeken, melyeket az izraeli hadsereg jelölt ki.

Elmondta, hogy már több mint 100 ezer hasmenéses megbetegedésről tudni a gyerekeknél, 150 ezer szenved súlyos légzőszervi megbetegedésben, kiemelve, hogy az élelmiszerhiány miatt ezek a betegségek halálosak is lehetnek.

Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője szintén felfoghatatlannak nevezte a gázai kórházakban uralkodó állapotokat és azt mondta, sok sebesült már nem fájdalomcsillapítóért, hanem csak vízért könyörög.„Hihetetlen, hogy a világ tűri ezt” – fogalmazott.

A brit miniszterelnök szerint Izraelnek egyértelműen jogában áll az önvédelem a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista csoport októberi terrortámadása nyomán, de ezt a jogát csak a humanitárius törvények betartásával gyakorolhatja.

Rishi Sunak hétfői skóciai látogatásán újságíróknak nyilatkozva, a gázai hadműveletekre utalva kijelentette: máris túl sok civil halt meg, és senki nem szeretné, hogy ez a konfliktus a szükségesnél akár csupán egyetlen nappal is tovább tartson.

A konzervatív párti brit kormányfő megerősítette, hogy London fenntartható tűzszünetet szorgalmaz, amelynek részét képezi a Hamász által Izraelből elhurcolt túszok szabadon engedése, az izraeli területek elleni rakétatámadások beszüntetése és a jelenleginél több segélyszállítmány bejuttatása a Gázai övezetbe.

Sunak hétfői nyilatkozata után nem sokkal a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője kijelentette: az izraeli hadseregnek nagyobb hangsúlyt kell helyeznie arra, hogy a gázai hadművelet a Hamász vezetőit és operatív embereit vegye célba.

A Downing Street illetékese hozzátette ugyanakkor: nem szabad elfelejteni, hogy a Hamász szándékosan kockáztatja palesztin civilek életét, amikor a civil lakosságon belül helyezi el egységeit.

A brit kormány részéről egy napon belül másodszor hangzott el olyan hivatalos nyilatkozat, amely a palesztin civilek fokozottabb védelmét sürgeti Izrael részéről.

David Cameron brit és Annalena Baerbock német külügyminiszter a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent közös cikkében úgy fogalmazott, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez és a Hamász jelentette fenyegetés felszámolásához, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius törvényeket és különbséget kell tennie terroristák és civilek között.

Cameron és Baerbock cikke szerint Izrael nem nyerheti meg a Hamász ellen vívott háborúját, ha hadműveletei lerombolják a békés együttélés esélyét is a palesztinokkal.

A ciszjordániai szélsőséges telepesek a kétállami megoldás elérésére irányuló összes erőfeszítést igyekeznek megtorpedózni, erőszakkal elűzve otthonaikból a palesztinokat – írta a két politikus.

David Cameron – aki 2010 és 2016 között Nagy-Britannia miniszterelnöke volt, és Rishi Sunak nevezte ki a minap külügyminiszterré – új tisztségében hozott egyik első intézkedéseként megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak.

A londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke, Alicia Kearns a BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva hétfőn kijelentette: véleménye szerint Izrael megsértette a nemzetközi jogot, mivel a gázai hadműveletek „túlmentek az önvédelem határain”.

origo.hu

Óriási tüntetés Ukrajnában Zelenszkij őrült parancsa miatt

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

magyarnemzet.hu

Bulizó fiatalok szenvedtek súlyos hajóbalesetet Verőcénél + videó

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

mandiner.hu

„A közönség fütyül, pfújol...” – volt sportriporter tette helyre Magyar Pétert (VIDEÓ)

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

mindmegette.hu

A legjobb ebédek csirkemellből hétvégére: 12 recepttel segítjük a készülődést

ripost.hu

5 csillagjegy, aki feltétel nélkül szeret, történjék bármi

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter EP-jelöltje agymosottnak nevezte a magyarokat

POLITIK

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

POLITIK

Európa főboszorkányának jóslata, Fico merénylője, és a kapuvári kiterjesztett öngyilkosság......

POLITIK

Zelenszkij csalódott Amerikában