POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.08.

A civilek védelmére szólította fel Amerika Izraelt

Ijesztően sok a civil áldozat.

A civilek komolyabb védelmére szólította fel az amerikai külügyminiszter csütörtökön Izraelt a Gázai övezet déli részében ellen indított offenzívájával kapcsolatban, kiemelve, hogy még mindig „rés tátong” Izrael civilek védelmére tett ígéretei és a szárazföldi harc során történtek között.

„Izraelnek továbbra is elsődleges fontossággal kell kezelnie a civilek védelmét” – jelentette ki washingtoni sajtótájékoztatóján Antony Blinken, nem sokkal David Cameron brit külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után.

Leszögezte továbbá,

rendkívül fontos a kommunikációs csatornák megőrzése annak érdekében, hogy az emberek tudják, hova és mikor tudnak menni, valamint világossá kell tenni azokat az idősávokat is, amikor lehetőségük van a mozgásra.

Hozzátette: biztosítani kell az élelmet, ivóvizet és egészségügyi felszerelést azokon a helyeken, ahol a civilek meghúzódhatnak.

Mint mondta, Washington erről rendszeresen egyeztet az izraeli féllel, a többi között Joe Biden is szóba hozta a nap folyamán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén.

Blinken mellett Kamala Harris alelnök és Lloyd Austin védelmi miniszter is nyilvánosan felszólította Izraelt, törekedjen a precízebb támadásra a Gázai övezet déli részén annak érdekében, hogy elkerülje a nagyszámú civil áldozatokat.

Mindazonáltal már újabb több száz palesztin halottról tudni a múlt péntek óta, miután az Izrael és az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet közötti átmeneti tűzszünet véget ért.

Izrael addig folytatja háborúját a Gázai övezetben, amíg minden célját el nem éri – jelentette ki szombat este Benjamin Netanjahu, az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet megsemmisítését emelve ki.

„E célokat azonban nem tudjuk elérni, ha felhagyunk a szárazföldi műveletekkel, csak azokon keresztül nyerhetjük meg a háborút” – tette hozzá sajtótájékoztatóján Benjamin Netanjahu. Kitért arra is, a Hamász legyőzését követően Izrael nem fogja engedni, hogy a Palesztin Hatóság kiterjessze az ellenőrzést a Gázai övezetre is, „mert akkor ugyanez lesz”.

„Ugyanazt a meggyőződést vallják, azaz tagadják Izrael jogát a létezéshez” – fogalmazott.

„Katonáink a tűzszünet idejét azzal töltötték, hogy a Hamász teljes legyőzésére készültek” – jelentette ki.

A tűzszünettel kapcsolatban azt mondta, kormánya érzi „a rá nehezedő nemzetközi nyomást”, ám leszögezte azt is: „ez a háború végül is a mi háborúnk, mi döntünk”.

Azon kérdésre, hogy egyes biztonsági tisztségviselők tudhattak-e előre a Hamász Izrael ellen tervezett akciójáról, a miniszterelnök azt felelte: ki fogják vizsgálni az ügyet. „Vannak kérdések, melyekre választ kell adni: mi történt, hogy történt, és ezeket meg fogjuk vizsgálni a háború végén” – fogalmazott.

Mindeközben a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín al-Kasszám Brigádok azt közölte, hogy rakétákkal támadta Tel-Avivot, válaszul a Gázában zajló izraeli műveletekre.

A palesztin többségű Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktusban elesett csütörtökön Gal Meir Ejzenkot, Gadi Ejzenkot volt izraeli vezérkari főnöknek, jelenleg a szűk hadikabinet tagjának a fia – jelentette be az izraeli hadsereg.

Gadi Ejzenkot 25 éves, tartalékos szolgálatra behívott fia az övezet északi részében vesztette életét, miután Dzsabália külterületén felrobbant mellette egy alagút nyílásához telepített robbanószerkezet. Meghalt csütörtökön harcban egy másik izraeli katona is, a 34 éves Jonatán David Deutsch, ő az övezet déli részén.

Gadi Ejzenkot jelenleg a Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor nevű párt politikusa. „Tudom, milyen erős vagy, mennyire egységes a családod, hogyan őrizted mindig mindannyiunk közös otthonát és a saját otthonod is” – üzente Ganz X-fiókjában politikustársának és barátjának. „Mindannyian kötelesek vagyunk folytatni a harcot azért a szent ügyért, amelyért Gal elesett” – tette hozzá.

Szintén megemlékezett Gal Ejzenkotról Joáv Galant védelmi miniszter, Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Jaír Lapid, az ellenzék vezére és az ország többi politikai pártjának vezetői.

Csütörtökön a Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet többtucatnyi fegyverese adta meg magát az észak-gázai Dzsabália közelében, és a helyi médiában megjelent közlések szerint ez volt a palesztin iszlamista szervezet tagjainak eddigi legnagyobb tömeges kapitulálása a fegyveres konfliktus októberi kezdete óta.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy szerdán a Hamász 12 rakétával támadta Beér-Seva települést. A fegyveresek indítóállása a rafahi humanitárius zónától nem messze, egy ENSZ-létesítmény közelében volt.

Az izraeli médiában közzétettek egy olyan videofelvételt, amelyen gázaiak tömege gyűlik össze az ENSZ palesztinokat támogató segélyszervezetének (UNRWA) Deir al-Balah településen lévő központjánál, és ott élelmiszert, valamint egyéb szükségleti cikkeket kértek.

Az UNRWA gázai szóvivője ezen a héten arra figyelmeztetett, hogy a tél miatt az övezetben jelentősen megnő az igény ruhára, takaróra, és elmondta, hogy a Gázába bejutó segélyek ennek az igénynek csak a töredékét elégítik ki.

Az izraeli biztonsági erők azt is közölték, hogy csütörtökön a másik palesztin területen, Ciszjordániában letartóztattak 21 olyan palesztint, akit terrortevékenységgel gyanúsítanak, köztük négy Hamász-vezetőt.

Az északi, libanoni határnál is folytatódtak a harcok: csütörtökön egy rakéta Galileában eltalálta egy helyi gazda járművét, és az 54 éves Éjal Ozan életét vesztette. Válaszul az izraeli hadsereg több hullámban támadta a Hezbollah libanoni síita szervezet hadállásait.

Szinte már az egész Gázai övezetben zajlanak a harcok. Az izraeli védelmi erők szerint jelenleg a dzsabáliai menekülttáborban és a dél-gázai Hán Júniszban folynak a leghevesebb összecsapások. Közben az ENSZ próbál egyre nagyobb nyomást gyakorolni az izraeli vezetésre. A humanitárius tűzszünet kikényszerítéséért Antonio Guterres főtitkár kezdeményezésére két napon belül összeülhet a szervezet biztonsági tanácsa.

Hamász-fegyveresek bújnak elő alagútjaikból az izraeli hadsereg felvételén, pillanatokkal később az izraeli légierő mér rájuk csapást. A zsidó állam védelmi erői korábban arról tájékoztattak, hogy tengervízzel árasztanák el a terrorszervezet gázai alagútrendszereit.

Hiteles források azonban egyelőre csak a bomba- és rakétatámadásokat erősítik meg. Az izraeli tankok közben már a legnagyobb dél-gázai várost ostromolják.

A hadvezetés szerint a legintenzívebb harcok jelenleg Hán Júniszban és a dzsabáliai menekülttábor környékén zajlanak.

Sajtóértesülések szerint csütörtökön több tucat iszlamista fegyverest kényszerítettek megadásra az övezet északi részén. A katonák házról házra járva próbálják felkutatni és megsemmisíteni a Hamász állásait. A hadműveletek délre tolódásával a hadsereg Hán Júnisz evakuálására szólított fel.

A város folyamatos izraeli bombázás alatt áll. Szemtanúk állításai szerint csütörtökön rengeteg áldozatot követelt egy lakónegyedbe csapódott rakéta. A Hamász ellenőrzése alatt álló palesztin források szerint az izraeli légicsapások az elmúlt 24 órában több mint 350 civil áldozatot követeltek.

„Itt sehol nem biztonságos. A város tele van a becsapódott rakéták krátereivel. Egyik embert a másik után emeljük ki a romok alól. Lehet, hogy vagy hetven ember fekszik a lábunk alatt” – mondta egy palesztin szemtanú.

A Gázában kialakult humanitárius válság miatt

egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a zsidó állam vezetésére.

A harcok újraindítása óta ugyanis megközelítőleg napi száz kamion segélyszállítmányt engednek be a térségbe, ami a fele az egyhetes tűzszünet alatt biztosított mennyiségnek.

Az ENSZ, a WHO és az UNICEF vezetői egyként bírálják Izraelt és azonnali humanitárius tűzszünetet követelnek. Az izraeli álláspont szerint azonban

a nemzetközi szervezetek nem fordítanak elég figyelmet a zsidókat ért atrocitásokra,

például arra, hogy a szemtanúk beszámolói és az igazságügyi szakértők vizsgálatai szerint

a Hamász terroristái nőket és gyerekeket is bántalmaztak szexuálisan október eleji támadásuk alatt.

„Három olyan lánnyal is beszéltem, akik nemi erőszak szemtanúivá váltak. Jelenleg intenzív pszichiátriai kezelés alatt állnak. Van köztük olyan, aki öngyilkos akar lenni, mert nem tudja feldolgozni az átélteket” – nyilatkozta a BBC-nek May Golan, a női egyenjogúságért felelős izraeli miniszter.

Az izraeli rendőrség több felvételt is közzétett a szemtanúk kihallgatásáról. Az összegyűjtött vallomások arról tanúskodnak, hogy

a Hamász harcosai sokakat embertelen bánásmódban részesítettek,

nemcsak a támadások idején, hanem az elhurcolt túszok esetében is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

metropol.hu

Hilda megszólalt a Petrával való konfliktusról

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.