POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.27.

A francia gazdák nem adják fel

„Ha nekünk végünk, akkor ti éheztek”

Nem nyűgözték le a francia gazdákat a kormány ígéretei, folytatódtak a tüntetések. A mezőgazdasági dolgozók pénteken országos útbarikáddal várták a francia miniszterelnököt, valamint az egészségügyi és környezetvédelmi minisztert, akik egy tervezett adóemelés eltörlését és az adminisztráció enyhítését jelentették be.

Ha nekünk végünk, akkor ti éheztek” – áll a kamionos blokádot vezető jármű elején. Pénteken Franciaország-szerte lezárták az autópályákat a már több mint egy hete tüntető gazdák. A szakszervezetek szerint körülbelül 72 ezren vettek részt az országos demonstráció valamelyik helyszínén.

A Belgiummal és Luxemburggal közös határnál a belga gazdák is csatlakoztak az útlezárásokhoz. Legalább fél óráig semmilyen járműnek nem engedték, hogy belépjen Belgium területére. A franciák melletti kiállással arra akartak rávilágítani, hogy a mezőgazdasági dolgozók helyzete egész Európában nehéz, sok problémájuk közös.

„A külföldi verseny, az agrárpolitika, a javadalmazás és a generációváltás problémái közös aggályok. Ahogy mondani szokták: az itteni problémáink 95 százaléka közös probléma”

– mondta Christian Bausch, a legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet igazgazósági tagja.

Az országos megmozdulást nem véletlenül szervezték meg pénteken. Gabriel Attal miniszterelnök a mezőgazdasági és a környezetvédelmi miniszter társaságában ellátogatott a gazdák egy csoportjához Haute-Garonne régióban. A politikus az erőszak elkerülésére szólította fel a tiltakozókat, ugyanakkor azt ígérte, hogy a kormány figyel a gazdák hangjára, és néhány könnyítést be is jelentett a számukra.

Úgy gondolom, ezzel a találkozóval meg tudjuk mutatni, hogy tudunk egymással beszélni, nem kell erőszakhoz fordulni, ami megbocsájthatatlan. Ez a találkozó azt is jelenti, hogy úgy döntöttük: a mezőgazdaságot mindenek fölé helyezzük” – fogalmazott Gabriel Attal, a miniszterelnök.

A politikus bejelentette, hogy

a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését. Az összeg fokozatosan emelkedett volna 2030-ig. Továbbá a gazdák adminisztratív terheinek enyhítésére 10 azonnali egyszerűsítés bevezetését ígérte.

A szakszervezetek képviselői szerint jó irányba tartanak a kormány lépései, de számos kérdésükre még választ várnak. A gazdák szkeptikusan fogadták az ígéreteket.

A gazdák sérelmezik többek között az olcsó külföldi élelmiszerek, például az ukrán gabona beengedését, az alacsony jövedelmeket, az unió zöld és környezetvédelmi törekvéseit. Közölték: a tüntetések folytatódnak.

Az elégedetlenek egy csoportja péntek éjszaka gumiabroncsokat és hulladékokat gyújtott fel egy autópálya mellett, de voltak olyanok is, akik szemetet hordtak egy kormányhivatal épületéhez.

Csütörtök este óta több tucat gazda blokkolja a délnyugati A64-es autópálya egy szakaszát, és több tucatnyi tüntető foglalta el a szintén déli A9-es autópálya sávjait is.

„Nagyon konkrét lépésekre van szükségünk, ezért azt mondtuk a miniszterelnöknek, hogy amíg nincsenek konkrét döntések (…) addig nem oldjuk fel az akciókat a helyszíneken” – jelentette ki hétfő este Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke, miután találkozott Gabriel Attal kormányfővel. Hozzátette, hogy az agrártársadalom „nem fog megelégedni kisebb intézkedésekkel”.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter a találkozó után azt mondta:

„a miniszterelnök világosan kifejezte azon szándékát, hogy gyorsan, még a héten, számos kezdeti bejelentést tegyen”.

A kormány nem titkoltan attól tart, hogy országos tiltakozás alakul ki, hasonlóan a németországi, a hollandiai, a brit vagy a romániai gazdatüntetésekhez.

Rendőrségi források szerint egyelőre csak néhány száz gazda tiltakozik Franciaországban, de „amennyiben a hatóságok nem adnak válaszokat, az akciók radikalizálódására is várható”. Az AFP hírügynökség által idézett forrás szerint a gazdatüntetés népszerű a lakosság körében, mert a tiltakozók eddig „nem követtek el hibákat”, hanem inkább „ingyenessé tették az autópálya-kapukon az áthaladást”, „semlegesítették a sebességmérő kamerákat”.

„Számunkra az igazi válság a mezőgazdasági termékek ára és az alacsony jövedelem”

– mondta Laurence Marandiere, a Confédération paysanne nevű gazdaszervezet szóvivője az AFP-nek, és „az évtizedek óta alkalmazott politikát, az ultraliberalizmust” vádolta a gazdák lecsúszásáért, amit szerinte az egymást követő kormányok és az FNSEA közti összejátszás okoz.

Az elmúlt években az FNSEA, a legnagyobb mezőgazdasági termelők szakszervezete számos megállapodást kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédőszerek adójáról. A mezőgazdasági miniszter szerint jelenleg a legégetőbb kérdések között szerepelnek az ipari termelőkkel és a nagy üzletláncokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások annak érdekében, hogy a termelőket jobban megfizessék, a „számos ágazatot érintő válságok”, valamint az adminisztrációs feladatok egyszerűsítésére irányuló kérelmek.

A tüntető gazdák ezen kívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédőszerekre, a traktorok üzemanyagárának emelését állítsák le, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy

„a rendfenntartó erők (egyelőre) nem tervezik a blokádok felszámolását, mert nem történt rongálás”.

A kormány igyekszik óvatosan fellépni a gazdákkal szemben, hogy elkerülje egy újabb társadalmi tiltakozás kialakulását. Az előző miniszterelnök, Élisabeth Borne decemberben bejelentette, hogy lemond a növényvédőszerekre és az öntözésre kivetett adók emeléséről, ami viszont a környezetvédelmi szervezetek és a vízügyi szervezetek nemtetszését váltotta ki.

Franciaországban az ágazat azt is rossz néven veszi, hogy többször elhalasztották az Emmanuel Macron államfő által több mint egy éve megígért törvénytervezetet a mezőgazdaságról, amelynek célja a generációváltás ösztönözése lenne, miután a félmillió gazdából álló agrárnépesség elöregedőben van.

Brüsszel asszisztál az európai mezőgazdaság tönkretételéhez, amikor kitárja a kapukat az ukrán gabona és élelmiszerek előtt, amelyeket többségében amerikai és brit tulajdonú gigavállalatok állítanak elő – erről írt a Mandiner. Az elmúlt napokban Németországban és Romániában is traktorokkal vonultak az utcákra a gazdák, mert a baloldali kormányok a saját termelőik támogatásait csökkenteni akarják.

Több tízezres tüntetésben csúcsosodott ki a német gazdák elégedetlensége néhány napja Berlinben. A demonstrálók azért vonultak utcára traktoraikkal Németország-szerte, mert a balliberális–zöld kormány csökkenteni akarja a támogatásaikat, 480 milliárd eurót venne el az agráriumtól.

Az elégedetlenséget csak fokozta, hogy a Scholz-kabinet óriási összegeket szánna a migránsokra és Ukrajna további támogatására. Pedig az ukrán mezőgazdasági termékek beáramlása már így is jelentős versenyhátrányt okoz a német termelőknek.

 

A német adófizetők pénzét más országokban pazarolják el. Egyre több pénzt költenek Németországon kívül. Milliárdok mennek el más ország újjáépítésére, miközben az a pénz hiányzik itt Németországban. Például nálunk, a mezőgazdaságban” – mondta az M1-nek egy német gazda.

Románia is lassan egy puskaporos hordóra hasonlít, mert a gazdák ott is a baloldali kormány politikája, az üzemanyagok drágulása és a mindent elárasztó ukrán mezőgazdasági termékek ellen tüntetnek.

Azt szeretnénk, hogy mi, mint mezőgazdászok, értékelve legyünk. Hisz mi vagyunk azok a személyek, akik eltartjuk Romániát, mi vagyunk azok a személyek, akik megtermeljük a mindennapi betevőt…” – mondta Pakuci Tamás agrármérnök Szentivánlaborfalváról.

Spanyolországban is rendszeresek a gazdatüntetések. A baloldali kormánnyal szembeni elégedetlenség az egész spanyol vidékre jellemző.

Azt is kifogásolják a gazdák, hogy a szocialista Pedro Sanchezék semmit sem tesznek a nagy multinacionális áruházláncok árleszorító lépései ellen. Emellett a spanyol gazdák az elmúlt években többször is demonstráltak az uniós agrárpolitika ellen, ami miatt alacsonyak a felvásárlási árak.

Szinte az EU összes olyan tagállamában voltak gazdatüntetések az elmúlt hónapokban, ahol a baloldalliberális, illetve zöldpártok vannak kormányon. Sőt, Brüsszelben is tartottak demonstrációt, mert a gazdák úgy érzik, hogy az Európai Unió nem mellettük áll, és a bürokraták évek óta szinte csak olyan intézkedéseket hoznak, amelyekkel az európai gazdákat és a kontinens élelmiszer-előállítását lehetetlenítik el.

Brüsszel és a baloldal bármit megtesz, ami az ukrán és az amerikai gazdák érdeke, még azon az áron is, hogy közben az EU agráriuma tönkremegy, az önellátása pedig ellehetetlenül – erről a Mandiner írt.

Szakértők szerint Brüsszel olyan szabályokat akar az európai termelőkre erőltetni, amely a környezetvédelem jegyében kiszorítja őket a saját földjeikről, és szinte ellehetetleníti az állattenyésztést, illetve veszélyezteti a gazdaságok életképességét. Ráadásul Brüsszel a bürokráciát és a felesleges papírmunkát is növelné.

Eközben a szigorú uniós szabályok nem vonatkoznak az Ukrajnából érkező gabonára, élelmiszerre és alapanyagokra, amelyek leszorítják az európai árakat.

Ugyanis a brüsszeli engedékenységnek köszönhetően a többségében amerikai és brit tulajdonban lévő ukrán mezőgazdasági vállalatok sokkal olcsóbban termelnek.

A Mandiner úgy összegez: az európai szocialisták és a zöldek, illetve a civil aktivistahálózatuk minden fórumon bűnösnek bélyegzik a gazdálkodókat a klímaváltozás miatt, miközben az iparról vagy a közlekedésről egy szót sem ejt. Ráadásul az sem zavarja őket, hogy az emberek többsége a gazdák mellett áll.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

magyarnemzet.hu

Itt a teljes jegyzőkönyv, így fenyegette Magyar Péter a feleségét

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.