POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.02.

Izrael bombázta a belga ügynökséget Gázában

Brüsszelben bekérették a nagykövetet.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bekérette Izrael belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében határozottan elítélte az Enabel belga fejlesztési ügynökség gázai irodáinak bombázását és lerombolását – tájékoztatott a belga külügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint a belga fejlesztési ügynökség irodái egy hatemeletes toronyházban helyezkedtek el Gázavárosban. Az Enabel alkalmazottai nem tartózkodtak az irodaházban a bombázás idején – írták.

A belga külügyminiszter kijelentette: a polgári infrastruktúra lerombolása teljességgel elfogadhatatlan, és nem felel meg a nemzetközi jognak.

A konfliktus első napja óta Belgium minden felet felszólított a nemzetközi jog tiszteletben tartására

– emlékeztetett.

Az erőszaknak véget kell vetni – húzta alá Lahbib, majd hozzátette: Belgium minden felet azonnali tűzszünetre, a humanitárius segélyekhez való állandó és akadálytalan hozzáférés biztosítására, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel.

Belgium a közel-keleti békefolyamat és a politikai tárgyalások újraindítását sürgeti,

amelyek – szavai szerint – a kétállami megoldáshoz, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásához vezethetnek. Ez az egyetlen kiút a konfliktusból – emelte ki.

Belgium az EU és tagállamai által finanszírozott projektek megrongálódott infrastruktúrája miatti kártérítés kérdését ismét napirendre tűzi egy későbbi európai konzultáción – tette hozzá közleményében a belga külügyi tárcavezető.

Napok óta tart a botrány az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége, az UNRWA körül, a szervezet az izraeli hatóságok tájékoztatása alapján ugyanis vizsgálatot indított több munkatársával szemben, azok feltételezett részvétele miatt a palesztin Hamász október 7-i, izraeli célpontok elleni terrortámadásában. A The Wall Street Journal című befolyásos amerikai lap tényfeltáró cikkében újabb részleteket hozott nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban.

A tavaly október hetedikei, a Gázai övezetből induló, izraeli civilek rendezett tömegmészárlásban részt vevő támadók közül többen az UNRWA iskoláiból érkeztek, köztük egy arab- és egy matematikatanár – derül ki a The Wall Street Journal amerikai napilap által megtekintett izraeli hírszerzési jelentésekből.

A lap azt írja:

hat másik ügynökségi dolgozó állítólag koordinálta a támadás logisztikáját, segített a fegyverek beszerzésében, vagy azt a parancsot kapta, hogy jelentkezzen a támadás helyszínén.

A The Wall Street Journal (WSJ) által megtekintett képek szerint

az egyik 2020-ban talált alagútnak egy, az UNRWA által üzemeltetett élelmiszerosztó raktárban volt a bejárata.

A lap állítása szerint sz UNRWA gázai és ciszjordániai tantermeiben a Palesztin Hatóság tantervét tanítják, és ugyanazokat a tankönyveket használják, amelyekből a Hamász tanít. A WSJ azt írja,

több könyv is antiszemitizmusra és a „mártírhalál” vállalására neveli a diákokat.

Az egyik tankönyvben például, amely az ötödikesek olvasásértését hivatott tanítani, szerepel Dalal Mugrabi palesztin harcos, aki részt vett egy 1978-as terrortámadásban, amely 38 izraeli, köztük 13 gyermek halálát okozta. A középiskolás diákok fizikát tanulnak olyan képek kíséretében, amelyeken palesztinok csúzliból kilőtt kövekkel támadják az izraeli katonákat – olvasható a tényfeltáró cikkben.

A Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet kiskorú izraeli túszainak nevét viselő játékmackók a tel-avivi Dizengoff téren 2023. október 25-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A napokban

az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) az izraeli hatóságok tájékoztatása alapján vizsgálatot indított több munkatársával szemben azok feltételezett részvétele miatt a palesztin Hamász október 7-i, izraeli célpontok elleni terrortámadásában.

A világszervezet ügynökségének tizenkét alkalmazottja ellen indult eljárás.

A botrány miatt több ország felfüggesztette a segélyek küldését, amit az ENSZ és Palesztina is aggályosnak tart.

Az UNRWA forrásainak megvonása katasztrofális következményekkel fog járni a Gázai övezet lakóira – figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója.

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője csütörtökön kijelentette, amennyiben nem születik döntés az ügynökség pénzügyi támogatásának helyreállításáról, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége február végéig kénytelen lesz megszüntetni a közel-keleti térségben, azon belül a Gázai övezetben folytatott tevékenységét.

Több dolgozóját is felelősségre vonta az ENSZ, miután a gyanú szerint részt vehettek a Hamász Izrael elleni támadásában. A világszervezet palesztin menekülteket segítő ügynökségének tizenkét alkalmazottja ellen indult eljárás. A botrány miatt több ország felfüggesztette a segélyek küldését, amit az ENSZ és Palesztina is aggályosnak tart. Közben az izraeliek továbbra is a túszok mihamarabbi elengedéséért tüntetnek, Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig Katartól vár segítséget.

A szeretteik képeit tartva gyűltek össze az izraeliek Tel-Avivban péntek este. A Hamász által elrabolt rokonaik és barátaik azonnali elengedését követelték. A terrorszervezet fegyveresei az okóber 7-i támadásban mintegy 1200 emberrel végeztek és csaknem 250-et elraboltak. Novemberben több mint száz túszt engedtek szabadon. A becslések szerint 136 ember lehet még a Hamász fogságában.

„Azért vagyunk itt ma este, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki a túszokkal és családjaikkal. Felszólítjuk a kormányt, felszólítunk minden tisztességes embert, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy szabadon engedjenek 136 túszt, akiket a Hamász rabolt el egy irtózatos terrorcselekmény során október 7-én és azt megelőzően” – mondta a demonstráció egyik résztvevője.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a túszok elengedéséről szóló tárgyalások kapcsán Katar felelősségét vetette fel.

Szerinte miután a Perzsa-öbölmenti emirátus több szinten kapcsolatban áll a Hamásszal, nyomást tudna gyakorolni a terrorszervezetre.

„Katar finanszírozza a Hamászt és a vezetőit vendégül látja. Van befolyása a Hamászra. Katar elkötelezte magát, hogy gyógyszereket juttat el a Hamász körzeteibe, a túszainkhoz és azt mondta, hogy segíthet visszahozni őket. Ezért tehát, ha közvetítőként pozícionálták magukat, kérem bizonyítsák be, legyenek olyan jók és hozzák vissza a túszainkat, és addig is gondoskodjnak arról, hogy megkapják a gyógyszereket” – üzente az izraeli miniszterelnök.

Közben hatalmas botrány robbant ki az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségénél, az UNRWA-nál.

Az izraeli hatóságok ugyanis bizonyítékokat találtak arra, hogy az ügynökség egyes munkatársai részt vettek az október 7-i terrortámadásban, és a szervezet járműveit is használták a Hamász fegyveresei.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres közleményében leszögezte, az érintett dolgozókat felelősségre vonják, a szervezet együttműködik a hatóságokkal. Hozzátette, a 12 érintett személy közül kilencet azonnal elbocsájtottak, egy ember meghalt és két ember személyazonosságát pedig jelenleg tisztázzák.

Guterres ugyanakkor hangsúlyozta, mintegy kétmillió civil napi túlélése függ az ENSZ segélyeitől, ezért arra kért mindenkit, folytassák a szervezet támogatását. A súlyos vádak nyilvánosságra kerülése után ugyanis

több ország, köztük Nagy-Britannia, Olaszország, Németország, Hollandia és az Egyesült Államok felfüggesztette az ügynökségnek szánt segélyeket.

A palesztin elnök szóvivője inkorrektnek nevezte az együttműködésből távozó országok döntését és az ENSZ főtitkárához hasonlóan felszólította őket, hogy folytassák a támogatást.

„Ez a lépés, amelyet a gázai háború idején egyszerre tettek, rossz üzenetet közvetít. Háború folyik a palesztin nép ellen. Ez a döntés helytelen és azonnal meg kell állítani. Arra szólítjuk fel ezeket az országokat, hogy folyatassák az ügynökség támogatását, mert ez egy humanitárius kérdés” – mondta Nabil Abu Rudeineh, a palesztin elnök szóvivője.

Az izraeli külügyminiszter pedig kijelentette: országa azt szeretné, ha az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének semmilyen szerepe nem lenne Gázában a háború után.

Amennyiben nem születik döntés pénzügyi támogatásának helyreállításáról, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) február végéig kénytelen lesz megszüntetni a közel-keleti térségben, azon belül a Gázai övezetben folytatott tevékenységét – jelentette ki csütörtökön Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője.

Számos ország – köztük az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán és Kanada – azt követően jelentette be a szervezetnek nyújtott pénzügyi támogatása felfüggesztését, hogy az izraeli hírszerzés a múlt héten nyilvánosságra hozta: információi szerint az ENSZ Gázai övezetben működő segélyszervezetének 12 tagja közvetve vagy közvetetten részt vett a Hamász tavaly október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.

Az izraeli dokumentum továbbá azt is feltételezi, hogy a segélyszervezet összesen 190 tagja egyben a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezetnek is tagja.

Ezek után csupán néhány állam vállalta, hogy az UNRWA-nál zajló vizsgálat idején is folytatja a gázai palesztinok segélyezését, így Norvégia, Törökország, Írország, valamint szervezetként az Európai Unió is így döntött.

Segélyszervezetek és az ENSZ fő humanitárius szervezeteinek vezetői a héten arra kérték a nemzetközi közösség tagjait, hogy folytassák az UNRWA finanszírozását, amelynek megszüntetése – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdai felszólalása szerint – katasztrofális következményekkel járna a 2,2 milliós gázai palesztin lakosság számára.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ Izraelbe látogató küldöttségéhez intézett szavait megismételve

szerdán felszólította a világszervezetet az UNRWA megszüntetésére, a helyébe pedig más ENSZ-ügynökségek, illetve más segélyszervezetek létrehozását javasolta.

Arra hivatkozva, hogy a küldetése elavult, valamint Izrael-ellenes érzelmeket táplál, az izraeli hatóságok már régóta követelik a segélyszervezet megszüntetését.

Az 1949-ben létrehozott, jelenleg mintegy 30 ezer palesztint foglalkoztató ügynökség a Jordániában, Libanonban, Szíriában, Ciszjordániában és a Gázai övezetben regisztrált mintegy 5,6 millió palesztin menekült támogatásán, védelmén és legalapvetőbb szükségleteik fedezésén dolgozik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

metropol.hu

Hilda megszólalt a Petrával való konfliktusról

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.