POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.21.

Azonnali tűzszünetet sürget Gázában az ENSZ főtitkár

" A vérengzést meg kell állítani!"

Meg kell tenni mindent a gyilkolás megállításáért Gázában, az azonnali tűzszünet érdekében, valamint a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátásáért – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár Brüsszelben szerdán.

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott brüsszeli megbeszélését megelőzően António Guterres hangsúlyozta: semmi sem igazolja a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadását, ahogy nem igazolja semmi a palesztin emberek kollektív büntetését sem.

Emberek százezreit fenyegeti éhínség, ezért azonnal cselekedni kell, mielőtt túl késő lesz – hívta fel a figyelmet.

Az ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt az élelmiszersegélyek célba juttatásának útjában álló akadályok felszámolására, a nemzetközi közösséget pedig a világszervezet humanitárius erőfeszítéseinek támogatására.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Guterres kijelentette: igazságos békére van szükség, ami Ukrajna önállóságának, függetlenségének és területi egységének tiszteletbetartását jelenti.

Ursula von der Leyen aggodalmát fejezte ki a gázai háború és az övezetben kibontakozó humanitárius helyzet miatt. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Gázát éhínség fenyegeti. Kijelentette: létfontosságú, hogy azonnal megállapodás szülessen a tűzszünetről, mely a túszok kiszabadításához vezethet, és humanitárius segélyt juttathat a gázai lakosságnak.

„Mindent megteszünk, hogy több segélyt irányítsunk Gázába. További szárazföldi átkelő megnyitására van szükség, miközben tovább dolgozunk a légiszállítás és a tengeri humanitárius folyosók kialakításán” – fogalmazott.

Közölte továbbá, Európa támogatni fogja a helyreállítást és az újjáépítést Gázában, amint azt a körülmények lehetővé teszik. Világos politikai irányvonal kialakítására van szükség a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozása felé – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Az Egyesült Államok határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), a javaslat szerint a BT azonnali tűzszünetre szólítana fel a Gázai övezetben, továbbá a Hamász palesztin szélsőséges szervezet fogságában lévő izraeli túszok szabadon engedésére – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Dzsiddában.

A közel-keleti látogatáson tartózkodó Blinken a szaúd-arábiai sajtónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a tanács tagországai támogatni fogják a javaslatot. A tervezetet már hivatalosan előterjesztették – tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy a kezdeményezés szerint a túszok elengedését feltételül szabják a tűzszünethez.

Az Egyesült Államok a közelmúltban több ízben megakadályozta, hogy a BT-ben határozat szülessen a tűzszünetről a palesztinok lakta Gázai övezetben a Hamász ellen hadműveletet folytató Izrael és a számos országban – így az Egyesült Államokban is – terrorcsoportként kezelt palesztin szervezet között.

Blinken csütörtökön Szaúd-Arábiából Egyiptomba utazik tovább.

A Hamász iszlamista terrorszervezet szerint Izrael elutasító választ adott arra a javaslatukra, amely az október 7-i terrortámadásuk során a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek szabadon engedéséről és a két fél közötti tűzszünetről szól.

Oszama Hamdan, a Hamász magas rangú libanoni képviselője szerdán annyit közölt, hogy Izrael elutasította tűzszüneti javaslatukat, de részleteket nem mondott.

Hamdan Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt tette felelőssé a tárgyalások kudarcáért.

„Maga Netanjahu, a kormánya és támogatóik felelősek a fogolycsere-tárgyalásokon tett erőfeszítések hiábavalóságáért”

– mondta Hamdan, aki szerint a Hamász biztonsági erőinek parancsnokait és a palesztin klánok képviselőit ért támadások leleplezték Izrael rosszindulatú tervét, és Izrael válasza visszalépés a korábban már elfogadott pontokban.

A Hamász az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével folyó tárgyalásokon új javaslatot mutatott be a múlt héten, amely szerint hathetes fegyverszünet alatt szabadon engednének 42 túszt a még fogva tartott 134-ből, – nőket, gyerekeket, időseket és betegeket, – fejenként 20-50, Izraelben bebörtönzött palesztin fogolyért cserébe.

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal együttműködésben a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban letartóztatták Mahmud Kvaszamát, aki részt vett három tizenéves izraeli fiú 2014-es elrablásában és meggyilkolásában. Izrael e gyilkosság megtorlásaként indította el Erős Szikla nevű hadműveletét.

Kvaszamát Gilád Salit elrabolt izraeli tizedes 2011-es szabadon bocsátásának fejében engedték el, és toloncolták ki a Gázai övezetbe, ahol azóta részt vett a Hamász ciszjordániai terrorista tevékenységének irányításában, köztük számos lőfegyveres támadás megszervezésében.

Az izraeli biztonsági erők hétfő hajnal óta mintegy háromszázötven terrorgyanús palesztint vettek őrizetbe az egyszer már elfoglalt, majd ismét az iszlamisták kezére került Sifa kórházban.

Számos fegyvert, köztük gépfegyvereket is találtak az egészségügyi intézményben.

Netanjahu szerdán ismét kijelentette, hogy az izraeli hadsereg meg fogja ostromolni a Gázai övezet déli szélén, az egyiptomi határnál fekvő Rafahot. Ennek tervét már jóváhagyta, de előkészületei még nem fejeződtek be. „Hamarosan a civil lakosság evakuálásának tervét is jóváhagyjuk” – tette hozzá.

Netanjahu emlékeztetett a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott legutóbbi telefonbeszélgetésére, amelyben világossá tette számára, hogy szerinte lehetetlen a győzelem az IDF rafahi behatolása nélkül, ugyanis azzal fel tudnák számolni a Hamász megmaradt egységeit is.

A Rafahnál felállított sátortáborokban több mint egymillió olyan civil menekült tartózkodik, aki az övezet északi részéből menekült délre.

Netanjahu hozzátette: Biden azt kérte tőle, hogy ismertesse Izraelben a humanitárius és egyéb kérdésekben elkészített amerikai javaslatokat. „Volt, amikor megegyeztünk a barátainkkal, és volt, amikor nem értettünk velük egyet. Végül mindig azt tettük, ami biztonságunk szempontjából elengedhetetlen volt, és ezúttal is ezt fogjuk tenni” – jelentette ki az izraeli kormányfő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

mandiner.hu

„Belpesti szekta!” – Dancsó Péter kőkeményen beleszállt Pressman „sztárinfluenszer” vendégeibe

origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.