POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.03.

Légi úton küldenek az amerikaiak segélyt Gázába

Tengeri folyosó létesítésében is gondolkoznak.

Az amerikai hadsereg légi úton fog élelmiszersegélyeket ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben – jelentette be pénteken Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház ovális irodájában.

Hangsúlyozta, Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy több segélyt juttasson a palesztinok lakta térségbe.

Mint mondta, a segélyek ledobását Jordániával és más államokkal közösen valósítanák meg.

 A jordániai hadsereg eddig több légi segélyszállítási akciót hajtott végre a Gázai övezetben.

Biden kiemelte, hogy még csak megközelítőleg sem elég a Gázai övezetbe áramló segélyek mostani mennyisége. Hozzátette, humanitárius rakományt szállító teherautók további százait szeretnék bejuttatni a térségbe.

Tengeri folyosó létesítésében is gondolkoznak

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok további útvonalakat is keres, miként lehetne még több támogatást bejuttatni a háború dúlta térségbe. Jelezte, hogy egy tengeri folyosó létesítését is fontolgatják.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok megkétszerezi erőfeszítéseit egy tengeri folyosó létesítése érdekében, amelynek segítségével 

„remélhetőleg nagy mennyiségű” segélyt tudnak majd eljuttatni a palesztin térségbe. 

Mint mondta, Washington ezen kívül a szárazföldi segélyszállítások növelését is tervezi és próbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy engedjen be még több teherautót és nyisson meg még több útvonalat a Gázai övezetbe.

Friss hír, hogy az Egyesült Államok  már meg is kezdte élelmiszer-szállítmányok eljuttatását légi úton a Gázai övezetbe – jelentette a CNN és az NBC amerikai hírtelevízió kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva szombaton.

A közlések szerint az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépe 66 csomagot dobott le, benne mintegy 38 ezer adag élelmiszerrel. Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az amerikai hadsereg repülőgépekről fog élelmiszersegélyt ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben. Hangsúlyozta: Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe.

Legalább 15 gyermek halt meg alultápláltságban, illetve kiszáradásban az utóbbi napokban a gázai övezeti Kamal Adván kórházban – közölte vasárnap a radikális iszlamista Hamász irányította helyi egészségügyi hatóság.

A tájékoztatás szerint az egészségügyi intézmény intenzív osztályán további hat gyermek élete van veszélyben. A fiatalok alultápláltságtól és hasmenéstől szenvednek.

A Kamal Adván kórház egyik szóvivője szerint a létesítmény áramfejlesztője már nem működik, s lélegeztetéshez szükséges oxigénből is kifogytak. Hozzátette, hogy az orvosi ellátási lehetőségeik beszűkültek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton este ismételten a humanitárius segélyek növelését, valamint a civillakosság védelmét sürgette.

„A feleket nyomatékosan felszólítjuk, hogy ne tagadják meg a gázai övezeti lakosságtól az alapvető ellátást és humanitárius segélyeket”

– olvasható az ENSZ BT közleményében.

A világszervezet vezető testületének tagjai mély aggodalmukat fejezték ki, hogy a palesztin térség több mint kétmillió lakójának élelmiszerellátása riasztó mértékben ki lehet téve veszélynek.

Az ENSZ BT ismételten követelte a humanitárius segélyek „haladéktalan, gyors, biztonságos, tartós és akadálytalan biztosítását”. Izraelt egyben felszólították a határátkelők nyitva tartására, illetve további útvonalak nyitására a segélyezés fokozása végett.

Az Izrael ellen támadást intéző Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó háború során Izrael blokád alá helyezte a palesztin területet, csak Egyiptomból a rafahi átkelőn, illetve az izraeli Kerem Salomnál érkeznek segélyszállítmányok.

Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede „egyetlen lépésnyire van az éhínségtől”.

Legkevesebb tizenegy palesztin meghalt, ötven társuk pedig megsebesült egy izraeli légitámadásban a Gázai övezet déli részében fekvő Rafahban szombaton – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A lövedék egy sátorba csapódott be Rafah Tel esz-Szultan negyedében, egy kórház közelében. A halottak egyike a kórház egészségügyi személyzetének a tagja volt. Egy szemtanú szerint a repeszek a kórház épületébe is belefúródtak.

A Gázai övezet északi részében fekvő Bét Hanunnál izraeli légitámadásokban meghalt három ember, akik egy tanyán élelmiszert kerestek – közölték helyi lakosok és orvosok.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy katonái nyolc fegyverest öltek meg Hán-Juniszban, mintegy húszat a Gázai övezet középső részén, hármat pedig Rimalban.

Jóval több mint egymillió palesztin keresett menedéket Rafah közelében az izraeli offenzíva elől, amelyben a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügyi hatóságai szerint több mint harmincezren haltak meg.

Közben Egyiptom és Katar közvetítésével tárgyal egymással Izrael és a Hamász. Két izraeli tisztségviselő közölte, hogy vasárnapra Kairóba várják Izrael és a Hamász küldöttségét az egyeztetésekre.

A ynet izraeli hírportál értesülései szerint azonban Izrael addig nem küld delegációt Kairóba, amíg nem kapja meg a Gázai övezetben őrzött, még életben lévő túszok listáját.

Egyre nő a nemzetközi nyomás a tűzszünet érdekében, miután az ENSZ figyelmeztetett, hogy az Izrael által blokád alá vett palesztin terület 2,3 millió lakosának negyede egyetlen lépésnyire van az éhínségtől. Az észak-gázai Kamal Advan kórházban az elmúlt három napban tizenhárom gyermek halt meg.

Több országban tartottak ismét palesztinpárti megmozdulásokat. A tüntetők az izraeli követségek elé vonultak és azonnali fegyverszünetet követeltek. Az Egyesült Királyság településein egy nappal azután vonultak utcára a tiltakozók, hogy a miniszterelnök intézkedéseket ígért a szélsőséges nézetek visszaszorítására.

„Vessenek véget a megszállásnak!” – skandálták a tüntetők az Onterioi Művészeti Galéria előtt szombaton. Az azonnali gázai tűzszünetet követelő tömeg Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt várta, aki a tervek szerint Giorgia Meloni olasz kormányfővel kereste volna fel a torontói galériát. Programjukat azonban törölték, mert az a hatóságok szerint az épületnél összegyűlt palesztinpárti és kormányellenes tüntetők miatt kockázatos lett volna.

A gázai harcok beszüntetését követelték szombaton az Egyesült Államok fővárosában is. Izrael washingtoni nagykövetsége előtt gyülekeztek a palesztinpárti tüntetők, akik elsősorban a zsidó államba küldött amerikai támogatások leállítását sürgették. A tiltakozók szerint Washington háborús szerepét az sem ellensúlyozza, hogy légi úton küldött segélyszállítmányokat Gázába.

„Egyszerre dobunk le némi élelmiszert, meg a bombákat, a tankokat, a golyókat és minden ilyesmit. Egy dolgot várunk Biden elnöktől, hogy ne küldjön több pénzt a fegyverekre” – mondta egy tüntető.

Hatalmas palesztin zászlóval vonultak a tiltakozók Izrael quitói nagykövetsége elé is. Az ecuadori megmozduláson is népirtással vádolták a zsidó államot és szabad Palesztinát követeltek.

Palesztin zászlókat lengető tüntetőkkel telt meg a havannai tengerpart is szombaton. Kubában több helyszínen is szerveztek Izrael ellenes demontsrációt.

Nemcsak az amerikai országokban tartottak palesztinpárti tiltakozásokat. A maláj fővárosban, Kuala Lumpurban is százak vonultak utcára, hogy szolidaritást vállaljanak a Gázai-övezet lakóival.

A tiltakozások Európát sem kerülték el, több brit városban is tömegek követeltek azonnali gázai tűzszünetet. A brit miniszterelnök éppen a palesztinpárti tüntetéshullám előtt egy nappal beszélt arról, hogy tűrhetetlen mértékűvé erősödtek a szélsőséges hangok a szigetországban. Rishi Sunak szerint rendszeressé váltak a rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulások, ezért válaszlépéseket ígért.

„Jó volt hallani a brit miniszterelnök beszédét, de négy hónapot késett. A zsidó közösségben robbanásszerűen megnőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma, és a muszlimellenes támadások száma is emelkedett. Valamit tenni kell” – fogalmazott egy antiszemitizmus ellenes szervezet vezetője.

Londonban az egyik bank épületéhez szerveztek megmozdulást, amelynek vezetését azzal vádolták, hogy támogatást adott gázai harcokhoz. A tiltakozók ezért számláik megszüntetésére szólították fel pénzintézet ügyfeleit.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

magyarnemzet.hu

Donáth Anna megtalálta a bőnyi késelés fő felelősét: a kormány

origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

ripost.hu

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.