POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.25.

Már 32 ezer palesztin halt meg Gázában

Újabb tűzszüneti javaslat készül.

Az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között október óta tartó fegyveres konfliktus kezdete óta a palesztin halálos áldozatok száma 32 226-ra emelkedett a Gázai övezetben a palesztin kormányzat egészségügyi minisztériumának vasárnapi közlése szerint.

A Hamász vezette minisztérium adatai szerint a sebesültek száma elérte a 74 518-at a konfliktus kezdete óta.

A közlés szerint csak az elmúlt napon 84 palesztint öltek meg, és 106-an sebesültek meg az övezetben.

A Gázai övezetben kezdett izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek egy része még mindig fogságban van.

A Gázai övezeti fegyveres konfliktusról szóló újabb határozattervezet kerülhet az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé hétfőn, miután az öt állandó és tíz nem állandó tagországnak orosz és kínai vétó miatt pénteken nem sikerült elfogadnia az Egyesült Államok javaslatát a fegyverszünetről Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között.

Az újabb dokumentum az iszlám szent hónap, a ramadán időszakára szorgalmaz azonnali humanitárius tűzszünetet a tíz ideiglenes tag kezdeményezésére, orosz és kínai támogatással.

Az ENSZ arab tagállamait tömörítő, 22 országból álló csoport pénteken egységre kérte a BT 15 tagját, és sürgősnek minősítette a határozati javaslat elfogadását, úgy fogalmazva, hogy már régen késésben vannak a tűzszünetről szóló határozatot illetően. Arra is utaltak, hogy a ramadán hónapja április 9-ig tart. Diplomáciai források szerint az újabb határozati javaslatról már szombaton szavaztak voltak, de aznap elhalasztották.

Az Egyesült Államok ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az újabb javaslat veszélybe sodorhatja az amerikai diplomácia által támogatott egyeztetéseket egy olyan megállapodásról, amely a tűzszünetet a Hamász kezében lévő túszok elengedéséhez kötné. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet szerint az újabb dokumentum kifogást ad a Hamász számára, hogy a tűzszünetről szóló egyeztetéseken felálljanak a tárgyalóasztaltól.

Pénteken az Egyesült Államok által kidolgozott és előterjesztett határozati javaslatot Oroszország és Kína arra hivatkozva vétózta meg, hogy nem tartalmazott felszólítást a harcok azonnali leállítására.

Az Egyesült Államok korábban háromszor emelt vétót a BT-ben a közel-keleti helyzetről szóló határozati javaslat szavazásán, legutóbb februárban, amikor az arab ENSZ-tagállamok által kidolgozott dokumentumot 13 BT-tag szavazta meg, egy tartózkodás és az amerikai vétó mellett.

Az Izrael és a Hamász közötti harcok kirobbanása óta a BT-nek két határozatot sikerült elfogadnia, amelyek a gázai humanitárius válsághelyzet kezeléséről szóltak, de tűzszünetről nem.

A Biztonsági Tanács az ENSZ egyetlen szervezete, amelynek határozatai jogilag kötelező érvényűek.

A Gázai övezet palesztin lakosságának szánt segélyszállítmányok felgyorsított eljuttatásának egyetlen hatékony módja a szárazföldi útvonalak használata – jelentette ki az ENSZ főtitkára Kairóban vasárnap, sürgetve a kereskedelmi áruszállítás „exponenciális mértékű növelését”.

„A palesztinok emberi méltósága ellen napi szinten elkövetett támadások válságba sodorják a nemzetközi közösség hitelességét” – figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár az egyiptomi elnökkel és külügyminiszterrel tartott kairói találkozója után.

A nagy mennyiségű segélyszállítmányok eljuttatásához Izraelnek el kell távolítania a segélyek útjában álló akadályokat – mutatott rá Guterres, újabb átkelők és hozzáférési pontok létrehozását sürgetve.

Kijelentette azt is:

az ENSZ keményen dolgozik, hogy fenntartsa a palesztin menekülteket segélyező szervezetét (UNRWA), amelyet a gázai humanitárius segélyezés gerincének nevezett.

Az ENSZ-főtitkár az iszlám böjti hónap (ramadán) alatti éves szolidaritási körútja keretében látogat el muszlim lakosságú országokba.

Szombaton a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelő egyiptomi oldalán tett látogatást, ahol „erkölcsi merényletnek” nevezte a palesztin területre szánt segélyszállítmányok késleltetett szállítását.

A segélyszállítmányok az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres szervezet között öt hónapja dúló fegyveres konfliktus miatt Egyiptom északi területein rekedtek, ahonnan csak korlátozott mennyiségben jutnak át a rafahi és a Kerem Salom-i átkelőhelyeken.

Mivel a tűzszünet ramadán alatti megkötésére egyre kevesebb esély mutatkozik, és a Gázai övezet lakosságát egyre súlyosabb éhínség sújtja, az Egyesült Államok – más országokkal egyetemben – légi és tengeri úton próbál segélyszállítmányokat eljuttatni az övezetbe.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője szerint Izrael már nem engedi, hogy a szervezet eljuttassa szállítmányait a Gázai övezet északi részébe.

Philippe Lazzarini az X közösségi oldalon vasárnap azt írta, az UNRWA már nem tudja az életmentő segélyeket eljuttatni a Gázai övezet északi részébe, ahol az embereket éhínség fenyegeti.

„A szemünk előtt kibontakozó tragédia ellenére az ENSZ azt a tájékoztatást kapta az izraeli hatóságoktól, hogy a jövőben már nem hagyják jóvá az UNRWA élelmiszerkonvojainak belépését az övezet északi térségébe” – közölte Lazzarini, aki szerint ezzel Izrael „szándékosan akadályozza az életmentő segítség célba jutását egy mesterségesen előidézett éhínség idején”.

Segélyszervezetek szerint az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet között több mint öt hónapja húzódó háború következtében a blokád alá vont Gázai övezetben humanitárius katasztrófa fenyeget. A térség északi részéből az emberek többsége elmenekült az izraeli bombázások elől, de becslések szerint mintegy 300 ezren maradtak, és hozzájuk csak nagyon kevés segély ért el az utóbbi időben.

Izrael visszautasítja azt a vádat, hogy akadályozná a szállítmányok célba jutását, és a segélyszervezeteket gyanúsítja azzal, hogy azok nem osztják szét megfelelően a segélyeket.

Az izraeli hadsereg újabb hadműveletet indított Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részén  – jelentette be a hadsereg szóvivője.

A hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat közös akciójában a Hán-Júnisz nyugati részén fekvő al-Amal negyedben indítottak támadást az iszlamista Hamász terrorszervezet létesítményeinek és haderejének felszámolására.

A hadművelet kezdetén a légierő vadászgépei mintegy negyven célpontot semmisítettek meg, köztük katonai épületeket, alagutakat és hadicélokra használt egyéb infrastruktúrát.

Bejelentették, hogy a szárazföldi egységek taposóaknákat, gránátokat, páncéltörő rakétákat és aknalövedékeket találtak egy lakóházban az ENSZ palesztin segélyszervezetéhez, az UNRWA-hoz tartozó egyes táskákba rejtve.

Az izraeli katonák ismét razziáztak a Hán-Júniszban fekvő Nasszer, és az Al-Amal kórházban is, egy hónappal korábbi razziájuk után.

Az övezet északi részén, Gázavárosban fekvő Sifa kórházban is folytatódtak a harcok. A kórházban és környékén eddig legalább százhetven iszlamista fegyverest öltek meg, és mintegy nyolcszáz embert vettek őrizetbe, akik közül négyszáznyolcvanat azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak a Hamásszal vagy az Iszlám Dzsihád terrorszervezettel. Az ott folyó csatákban életét vesztette egy huszonegy éves őrmester, és ezzel kétszázötvenkettőre emelkedett a gázai szárazföldi harcokban elesett izraeli katonák száma.

Az ország északi, libanoni határánál is tovább folytak a harcok vasárnap, Izrael légicsapást mért a libanoni síita Hezbollah szervezet milíciájának több célpontjára, és Dél-Libanonból számos rakétát lőttek ki Izrael irányába.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

metropol.hu

Hilda megszólalt a Petrával való konfliktusról

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.