POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.26.

Zelenszkij szerint Putyinnak nincs joga győzni

Az oroszok 700 légibombát vetettek be 10 nap alatt.

Az orosz hadsereg múlt hétfő óta csaknem 190 különböző típusú rakétát, mintegy 140 önmegsemmisítő (kamikaze) drónt, valamint hétszáz irányított légibombát vetett be különböző célpontok ellen – mondta az ukrán elnök, írta meg az MTI.

A 2024. március 23-án közzétett videón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédet mond Kijevben. Fotó: AFP

A legújabb orosz légitámadások nyomán a kelet-ukrajnai Harkov városában és környékén megszűnt az áramszolgáltatás és a távfűtés. A területen csaknem kétszázezer ember maradt áram nélkül – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy áramkimaradásokat jelentettek a dél-ukrajnai Ogyessza kikötővárosból is.

Meg kell őt fosztani attól a lehetőségtől, hogy mások életét tönkretegye, csak ezáltal lehet Ukrajna és az egész világ biztonságát szavatolni

 – vélekedett az ukrán elnök.

Orosz drónok mértek csapást az ukrán villamosenergia-hálózatra az ország déli részén fekvő Odessza és Mikolajiv régiókban – jelentette az ukrán hadsereg.

Odessza és környékének egyes részein áramkimaradások keletkeztek. A városi hatóságok közölték, hogy kénytelenek voltak leállítani a villamos- és trolibuszjáratokat. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Mikolajiv régióban egy alállomás kigyulladt, miután találat érte – jelentette az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat.

A katonai hatóságok arról számoltak be, hogy a régióban egy drónról származó törmelék kétszintes lakóépületbe csapódott, amely kigyulladt és 11 ember megsérült, közülük ketten súlyosan.

Az orosz erők az elmúlt napokban egyre gyakrabban vették célba az ukrán energetikai infrastruktúrát. Az északkeleti Harkivot súlyos csapások érték. Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo igazgatótanácsának elnöke a helyi televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a hálózat helyreállítása körülbelül egy hetet vesz igénybe.

Rakétatörmelék hullott Kijev egyik központi kerületére, egy lakóház megrongálódott – közölték a városi hatóságok, miután robbanások sorozata hallatszott az ukrán fővárosban. A Reuters brit hírügynökség riportere füstoszlopot látott felszállni a város keleti részében.

Az ukrán légierő pillanatokkal a robbanások előtt Telegram-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy egy rakéta halad a város irányába. „Robbanások a fővárosban. Sürgősen az óvóhelyre!” – írta Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegramon.

Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet az X közösségi portálon azt írta hétfő reggel, hogy Oroszország hiperszonikus rakétákkal támadta Kijevet. „Hangos robbanások (vannak) Kijevben. Az elmúlt 5 napban Oroszország több száz rakétát és drónt indított egy szuverén ország ellen” – írta. „Ukrajnának most van szüksége a segítségünkre. Nincs vesztegetni való pillanat” – figyelmeztetett.

Az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy lelőttek két ballisztikus rakétát Kijev felett. Hozzátette, hogy a rakétákat az Oroszország által megszállt Krím félszigetről indították.

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csoportos csapást az orosz légierő az ukrán energiaipar és a gázkitermelés létesítményeire, valamint tengeri drónok összeszerelésének és tesztelésének helyszíneire az éjjel – közölte az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint a csapás zavart okozott a fegyvert, haditechnikai eszközök és lőszert gyártó és javító üzemek termelésében, valamint NATO-országok által leszállított haditechnikai és csapásmérő eszközöket semmisített meg.

Az orosz jelentés szerint Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el, miközben a Belgorod megyével határos ukrán területeken folytatta a diverzáns és felderítő csoportok megsemmisítését.

A napi összefoglaló szerint az orosz erők visszavertek 13 ukrán ellenrohamot, közülük kilencet Avgyijivkánál. Az orosz katonai tárca azt a tájékoztatást adta, hogy az ukrán hadsereg a „harci érintkezési vonal mentén” több mint ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 360-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett több lőszer- és drónraktárt, egy cseh gyártmányú, RM-70-es Vampire és egy német Mars sorozatvetőt, három harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, egy amerikai M113-as páncélozott szállítójárművet, egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és egy M119-es vontatott tarackot, 11 Storm Shadow manőverező repülőgépet, három Neptun hajóelhárító rakétát, négy MALD irányítható légibombát, Vampire és HIMARS sorozatvetők 22 rakétáját, továbbá 172 drónt.

Az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma meghaladta a 16 900-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Szevasztopolt az éjszaka ért rakétatámadás következtében egy civil életét vesztette és három lakóház kapott közvetlen találatot, a szilánkok és a robbanás okozta lökéshullám következtében csaknem száz épületben és gépjárműben keletkeztek károk – derül ki a helyhatósági közlésből.

Válaszul az orosz területek lövetéséért és a határmenti települések elfoglalására tett kísérletekért az orosz fegyveres erők az elmúlt hét folyamán 49 „megtorló” csapást mértek ukrán célpontokra légi és földi indítású nagyhatótávolságú rakétákkal, egyebek között hiperszonikus Kinzsalokkal és drónokkal - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A március 16-22. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint a támadások az ukrán fegyveres erők döntéshozatali központjait, repülőtéri létesítményeket, fegyverek és haditechnikai eszközök javítóműhelyeit, légi és tengeri drónok raktárait, logisztikai bázisokat, valamint a különleges műveleti erők és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési pontjait érték. A tárca közölte, hogy pénteken nagyszabású támadást intézett az ukrán energetikai ágazat és a hadiipari komplexum létesítményei, valamint vasúti csomópontok, arzenálok, továbbá olyan helyszínek ellen, ahol ukrán katonai alakulatok és külföldi „zsoldosok” állomásoznak.

Az orosz hadsereg a beszámoló szerint három települést és egy vasútállomást foglalt el a héten, miközben visszavert hetven ukrán ellenrohamot – köztük 42-t az avgyijivkai frontszakaszon -, valamint megelőző csapásokkal megakadályozta, hogy ukrán erők és külföldi „zsoldosok” behatoljanak a határon át a belgorodi és a kurszki orosz régióba. A jelentés szerint a hét folyamán csak Belgorod megye határánál több mint háromezer embert – katonát és az „ukrán terroristaalakulatok” harcosait – vesztett a másik fél, továbbá hét harckocsit és 15 egységnyi páncélozott járművet.

A moszkvai minisztérium azt állította, hogy az ukrán alakulatok vesztesége a harci „érintkezési vonal” és a határ mentén az elmúlt hét során összesen 8750 halott, illetve súlyos sebesült. A hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy német gyártmányú IRIS-T légvédelmi rakétaüteget, kilenc cseh RM-70-es Vampire sorozatvetőt, 21 harckocsit, 48 páncélozott harcjárművet, két Tocska-U harcászati rakétát, földi célok leküzdésére átalakított két Sz-200-as légvédelmi rakétát, Vampire, Vilha, Uragan és HIMARS sorozatvetők 156 rakétáját, valamint 995 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorodban egy civil életét vesztette, a luhanszki régióban 52 ezren, Donyeckben pedig 41 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül ukrán támadások következtében.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Moszkvában őrizetbe vette az Oroszországban terrorszervezetnek nyilvánított és betiltott Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) nevű „ukrán szervezet” hét támogatóját, akik arra készültek, hogy bűnözői csoportot hoznak létre erőszakcselekmények elkövetésére. Az érintettektől hidegfegyvert, egy légpisztolyt, paprikaspray-t, náci szimbólumokkal ellátott zászlókat, valamint az RDK vezetőivel folytatott levelezést tartalmazó kommunikációs eszközöket foglaltak le.

Az FSZB arról is beszámolt, hogy likvidált egy ukrán ügynököt, aki az ukrán titkosszolgálatok megbízásából terrorcselekményt készült elkövetni a Zaporizzsja megyei Berdjanszkban, és aki tavaly októberben egy robbanószerkezettel megölt egy orosz katonatisztet. Az 50 éves férfi az elfogási kísérlet közben ellenállást tanúsított.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak