POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.15.
Módosítva: 2024.04.16.

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye

Számlagyárral lopták ki a közpénzt.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós botránya bontakozik ki a fővárosi számlagyár ügyében – erről beszélt a Kossuth Rádióban a Századvég vezető elemzője. Palóc André szerint a KEHI- jelentése után vált érthetővé, hogy miért kellett magasabb áron, de alacsonyabb műszaki tartalommal kiírni a közbeszerzést a Lánchíd felújítására. A fővárosi számlagyár botrányáról szóló hivatalos jelentésből az derült ki, hogy a kivitelezőtől mintegy másfél milliárd forintot utaltak olyan számlákra, amelyekről aztán ügyvédek, készpénzben fel is vették a pénzt.

Értetlenül állnak a KEHI vizsgálat megállapításai előtt – így reagált a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken megjelent részjelentésére.

A dokumentumból kiderült, hogy

a beruházás során több mint másfél milliárd forintnyi közpénz vándorolhatott a fővárosi fenntartású BKK-tól a céghez.

A hatalmas összeg onnan egy másik kft-n keresztül két ügyvéd letéti számlájára került. Az utalások napján vagy néhány napon belül pedig készpénzben fel is vették a pénzt.  Az A-híd szerint ők semmilyen szabálytalanságot nem követtek el. Ezt azzal magyarázzák, hogy a Lánchíd felújítását közbeszerzésen indulva, a legjobb ajánlattal nyerték el.

Csakhogy arról nem írnak, hogy az említett közbeszerzési eljárást az A-Híd kétszer nyerte meg. Az elsőt még Tarlós István főpolgármestersége idején, ezt azonban Karácsony Gergelyék szakértők szerint értékelhető szakmai magyarázat nélkül érvénytelenítették. A második tenderben a Fővárosi Önkormányzat már

csökkentett műszaki tartalommal, az elsőnél mégis ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyilvánította győztesnek az A-Hídat.

A cégnek járó előleget közben a hatvanszorosára, összesen 4,2 milliárd forintra emelték.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata szerint ezután már a közbeszerzési eljárás ideje alatt, és a kifizetett előlegből is történtek utalások a láncolat végén álló ügyvédek számlájára. Egyikük az a Vig Mór, akit tiltott számlagyár üzemeltetése miatt tartóztattak le a NAV nyomozói.

A dokumentum azt is megállapítja, hogy a megbízó BKK az A-Hídnak utalt kifizetéseket tovább számlázta a Fővárosi Önkormányzatnak, amit a Karácsony Gergely vezette Városháza az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből fedezett. Vagyis e szerint lényegében

Karácsonyék hitelt vettek fel a főváros terhére, majd abból csaknem másfél milliárd forintot magánszámlákra játszottak át.

Karácsony Gergely az M1-kérdésére korábban az utalási dátumokra hivatkozva állította, hogy nincs fővárosi számlagyár, vasárnap azonban már meg sem állt, amikor az újságírók a vizsgálat eredményéről faggatták volna.

A Lánchíd átadásán Karácsony Gergely mellett fotózkodó, DK-s Déri Tibor válasz helyett lehülyézte az őt kérdező újságírókat.

És a többi baloldali politikus is nehezen értelmezhetően magyarázkodott.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós botránya bontakozik ki a fővárosban

– erről beszélt hétfőn a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádióban. Palóc André szerint a hivatal részjelentésével összeomlott a baloldal eddig előadott védekezése, ráadásul a szálak a Városháza irányába mutatnak.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP fővárosi kampányfőnöke szerint a fővárosi számlagyár botránya arra is magyarázatot ad, hogyan kerülhetett pénzügyi összeomlás szélére Budapest.

A NAV nyomozói eddig 33 helyszínen tartottak házkutatást. Az ügyben sikkasztás, hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja is felmerülhet.

Közpénzből készpénzt csináltak a hídpénzbotrány szereplői – így összegezte a Mandiner a kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken közzétett részjelentését. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a Lánchíd felújítására szánt pénzből több mint egymilliárd forint került két jogászhoz, akik az átutalt óriási összegeket rövid időn belül készpénzben felvették.

„Fájhat Karácsony feje: közpénzből készpénzt csináltak a hídpénzbotrány szereplői” – idézték a Mandiner cikkét az M1 Híradóban szombaton. A portál azt írja: hiába próbálta Karácsony Gergely és köre eltolni magától a hídpénzbotrányt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken közzétett részjelentése lerántotta a leplet a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányáról. A hivatal jelentéséből ugyanis kiderült, milyen úton vándorolhatott a főváros pénze két ügyvéd letéti számlájára.

A BKK-tól az A-Híd Zrt-hez, onnan egy kft-n keresztül két ügyvédi letéti számlára, onnan pedig készpénzben ismeretlen helyre – így vándoroltak a pénzek a Lánchíd felújítása kapcsán a KEHI részjelentése szerint.

Ebben az áll: a hídpénzbotrányban érintett két ügyvéd több alkalommal is nem sokkal azután vettek fel többtízmillió forintnyi készpénzt saját számláikról, miután a fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központtól megérkeztek az összegek a hídfelújításon kivitelezőként dolgozó A-Hídhoz.

Hitelből finanszírozták

Az ellenőrzési hivatal egyik fontos megállapítása az is, hogy bár az A-Hídhoz a BKK-tól érkeztek a pénzek, a BKK az összegeket továbbszámlázta a Fővárosi Önkormányzatnak, amit a Karácsony Gergely vezette Városháza az Európai Beruházási Banktól felvett hiteléből fedezett.

Vagyis ezek szerint lényegében Karácsonyék hitelt vettek fel a főváros terhére, majd abból csaknem másfél milliárd forintot magánszámlákra játszottak át.

Karácsony Gergelyt év elején egy brüsszeli útján kérdezték arról, hogy mi az álláspontja azzal a másfél milliárd forinttal kapcsolatban, aminek lába kélt a Lánchíd felújítása során. A főpolgármester először azt mondta, hogy semmit sem tud a lánchídbotrányról, majd később arról beszélt, hogy nincs összefüggés a fővárosi utalások és a készpénzfelvételek között.

Csakhogy Karácsony Gergely magyarázatát  most a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata megcáfolta.

A részjelentésben ugyanis az áll: már a közbeszerzési eljárás ideje alatt, később pedig a folyamatban lévő beruházás idején több mint másfél milliárd forint vándorolt az A-Híd zrt bevételeiből a két ügyvéd letéti számlájára. Onnan pedig vagy még az utalások napján vagy néhány napon belül készpénzben fel is vették az összegeket.

Az említett kft-hez köthető ex-jogász tavaly novemberben egy nav razzia után került letartóztatásba. Ez után robbant ki az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya. Az adóhatóság nyomozói az ügyben már összesen 33 fővárosi helyszínen tartottak házkutatást.

Újratenderezték

A Lánchíd felújítása – az eredeti tervekhez képest – több milliárd forinttal többe került. Tarlós István idején, 2019-ben már kiírtak egy közbeszerzést a híd felújítására. A végül nyertes A-híd Zrt. akkor 21,8 mrd forintért vállalta a munkát.

Karácsony Gergelyék azonban egy új közbeszerzést írtak ki, amely során a cég már több mint 5 mrd forinttal drágábban, és kevesebb műszaki tartalommal vállalta a munkát. Sőt, a baloldali városvezetés a drágulás mellett a hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelte a cégnek járó előleget is, miközben a kötbért megfelezték.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken közzétett jelentése alapján komoly pénzügyi visszaélés gyanúja merült fel a Lánchíd Budapest által elvégzett felújítása kapcsán – közölte pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke.

Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke emlékeztetett arra, hogy a Lánchíd felújítását a Városháza hitelből finanszírozta, ennek felhasználását ellenőrizte a Kehi.

Elmondása szerint a Városháza az előző főpolgármester, Tarlós István által letárgyalt, kedvezőbb szerződés helyett egy csökkentett műszaki tartalmú, de 5,5 milliárd forinttal drágább megállapodást kötött az A-Híd Zrt.-vel a Lánchíd felújítására.

Az új szerződésben például a felvehető előleget ötvenszeresére emelték a korábbi megállapodáshoz képest

– jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az A-Híd Zrt. rendszeresen utalt pénzeket a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amelynek vezetője, Vig Mór ma már előzetes letartóztatásban van. A Kehi-jelentés világosan kimondja: az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a Városházától a beruházóhoz érkezett kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel – hangsúlyozta.

Amikor az A-Híd Zrt. a Sunstrike Hungary Kft.-nek összegeket utalt át – összesen 1,5 milliárd forintot, a Lánchíd felújítását közvetlenül megelőzően, illetve a beruházás alatt –, akkor ezeket az átutalásokat szinte azonnal felvették készpénzben – közölte.

Hidvéghi Balázs szerint jogosan merül fel tehát a kérdés: miért került egy csökkentett műszaki tartalmú megállapodás többe,

miért volt szükség ilyen óriási összeg átutalására a Sunstrike Hungary Kft. számára, miért kellett ezeket a pénzeket azonnal felvenni, és mi lett velük, hol van a pénz?

Jogos az az igény, hogy Karácsony Gergely főpolgármester álljon ki és adjon világos választ ezekre a kérdésekre – szorgalmazta Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

metropol.hu

Titkok a Hazatalálsz forgatásáról - Metropol

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.