POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.15.

Francia zsoldosokat támadtak az oroszok?

Az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területen.

Az orosz fegyveres erők csapást mértek a francia zsoldosok tartózkodási helyére az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Szlavjanszkban – közölte Szergej Lebegyev, a RIA Novosztyi munkatársaira hivatkozva.

Lebegyev hozzátette, hogy Szlavjanszk egyharmadát a katonaság lezárta, és tömegesen ellenőrzik az utcán tartózkodók iratait és okostelefonjait.

Vlagyimir Rogov, a Közkamara új régióinak integrációjával foglalkozó koordinációs tanács társelnöke hétfőn azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy az ukrán fegyveres erők új tételt adtak át a francia CAESAR tarackokból, amelyeket a Zaporozsje régió ágyúzására szántak.

„A társaink beszámolói szerint arra a helyre mértek csapást, ahol az ukrán tüzérek és nagy valószínűséggel azok a franciák tartózkodtak, akik a CAESAR önjáró fegyvereket szállították Banderának” – jegyezte meg az ügynökség beszélgetőtársa.

Január közepén az orosz csapatok megsemmisítették a külföldi zsoldosok ideiglenes állomáshelyét Harkivban, ahol szintén tartózkodtak francia zsoldosok. A védelmi minisztérium szerint akkor a hadseregnek több mint 60 harcost sikerült likvidálnia.

A francia külügyminisztérium, annak ellenére, hogy számos bizonyíték van a francia zsoldosok jelenlétére az AFU-ban, „az oroszok durva manipulációjának” nevezve a több tucat honfitársuk Harkivban történt likvidálásáról szóló információkat.

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint az orosz erők a szimbolikus jelentőséggel bíró május 9-ig el akarják foglalni Csasziv Jar városát – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij az ukrán hadsereg parancsnoka Telegram-oldalán.

Állítása szerint az orosz hadvezetés kiadta az ennek megfelelő parancsokat. Május 9. a Náci Németország felett aratott győzelem emléknapja Oroszországban.

A Donyeck megyei Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. A város a háború előtt mintegy 12 200 lakossal rendelkezett és szakértők szerint jól védhető térségben fekszik.

A délkeleti Dnyipro térségében vasárnap legkevesebb 15 ember sérült meg egy lelőtt orosz manőverező robotrepülőgép törmelékeitől. Mindemellett mintegy harminc lakóházban keletkeztek károk a regionális katonai parancsnokság tájékoztatása szerint. A délebbre fekvő Nikopol városában négyen sebesültek meg orosz tüzérségi csapás miatt, több lakóház pedig lángba borult.

Kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben ukrán katonai célpontokra mért tüzérségi és légi csapást Harkiv és Szumi megyében – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint nyolc ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük hét Avgyijivkánál. A moszkvai katonai tárca által kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap során több mint 1200 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 470-en a Donyeck, 460-an pedig az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy német Iris-T légvédelmi rendszert, egy lőszerraktárt, hat harckocsit – mind Avgyijivkánál váltak üzemképtelenné –, egy gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, két-két amerikai gyártmányú M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró tarackot, egy HIMARS-rakétát, három francia HAMMER és amerikai JDAM irányított légibombát, továbbá 41 drónt.

Az orosz hadsereg szombaton bejelentette a donyecki régióban lévő Pervomajszke település bevételét. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a hétvégén ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Herszon megyei Kahovkában és Carszkeben egy-egy civilt öltek meg belövések. A donyecki régióban két tűzoltó megsebesült ukrán pilóta nélküli repülőszerkezet okozta tűz elfojtása közben, megismételt dróncsapás következtében. Egy tűzoltóautó megsemmisült, egy másikban súlyos károk keletkeztek.

A Zaporizzsja megyei Tokmakban 16-ra emelkedett a szombati ukrán tüzérségi támadás következtében életüket vesztett civilek száma. A csapás 20 sebesültje közül 12 állapota súlyos.

Az orosz erők csapást mértek a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Veszele Lipecka falura szombat este, egy családi ház romba dőlt, a romok alól két holttestet emeltek ki – közölte a Harkiv megyei kormányzói hivatal vasárnap a Telegramon.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy vasárnapra virradó éjjel az oroszországi Kurszki területről indított tíz Sahid csapásmérő drónnal, valamint Donyeck megye orosz megszállás alatti részéből négy darab Sz-300-as és Sz-400-as típusú légvédelmi irányított rakétával támadták Harkiv megyét. Az ukrán légvédelem az összes drónt megsemmisítette.

A Donyeck megyei kormányzói hivatal a Telegramon arról tájékoztatott, hogy

a régióban szombaton három helyi lakos vesztette életét és öt sérült meg orosz támadások következtében.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye ügyészsége Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy az orosz erők vasárnap reggel drónnal eltaláltak egy polgári teherautót, amelynek sofőrje életét vesztette.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt 24 órában 76 katonai összecsapás történt a fronton, ebből 36 a Donyeck megyei Bahmut környékén. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 454 ezret.

Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 34 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 34 drónt.

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke egy ukrajnai fórumon elmondta, hogy az oroszok drónnal merényletet terveztek végrehajtani Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója ellen. Maljuk szavai szerint április 10-én őrizetbe vettek egy helyi lakost, aki a kormányzó autójának bemérésében segédkezett az orosz szakszolgálatoknak, a drónt pedig lelőtték.

A moszkvai védelmi tárca szerint kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz csapatok Kelet-Ukrajnában. Több mint 1700 ukrán drónt semmisítettek meg, miközben Kijev folytatja a drónflottája fejlesztését. Az orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy ha a Nyugat folytatja Ukrajna felfegyverzését, az könnyen terrorista-állammá válhat. Orbán Viktor miniszterelnök Marokkóban hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is a tűzszünet és a béke pártján áll.

Szinte teljesen elszenesedett egy hőerőműnek a vezérlőpultja Kijev közelében a legutóbbi orosz légicsapás után. Moszkva szerint az elmúlt hét napban több tucat csapást hajtottak végre ukrán energiaipari létesítmények ellen. Ezzel pedig

rengeteg ukrán település áramellátást döntötték romba.

Az erőművek dolgozói mindent megtesznek, hogy legalább a döntéshozó központoknak legyen elegendő áramuk. Közben folyamatos félelemben élnek, hogy mikor esnek maguk is légicsapás áldozatává.

„A legnagyobb találat mindössze 30 méterre tőlünk csapódott be. Engem is eltaláltak az üvegszilánkok. Fel sem fogtam” – mondta az erőmű egyik dolgozója.
Oroszország a legutóbb csütörtökön hajtott végre nagyszabású támadást az ukrán infrastruktúra ellen.

Kijev és Harkiv közelében is bombáztak erőműveket,

súlyosan károsítva mindkét város áramellátását. Az orosz védelmi tárca szerint a támadásokkal csak arra adtak választ, hogy Ukrajna folyamatosan orosz ipari létesítmények ellen támadt.
A moszkvai védelmi tárca e heti hadijelentése szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el a többi között Avgyijivka és Donyeck környékén. Eközben 95 ukrán ellentámadást vertek vissza.

Moszkva továbbá arról számolt be, hogy megsemmisítettek több tucatnyi páncélozott harcijárművet, vontatott tarackokat, valamint több mint 1700 drónt.

Az ukrán hadsereg ezalatt folyamatosan dolgozik a drónflottája fejlesztésén.

A drónok kezelőinek Ternopil régióban szervezték meg a képzését.

„Három-négy kilométerre vagyunk az orosz csapatoktól. Ha túl közel mennénk, az oroszok megtalálnának minket. Most már megfelelő távolságban vagyunk tőlük. A tüzérségünk jól működik, és mi nem fedjük fel, honnan lőnek” – mondta egy szakaszparancsnok.

Közben az orosz hatóságok azt jelentették be, hogy

egy moszkvai parkolóban felrobbant egy autó.

Az orosz média szerint a jármű az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat egy korábbi tisztjéhez tartozott, aki már évek óta az orosz fővárosban él. A férfi maga is megsérült.

Ezalatt az Ukrajnának szállított fegyverek ismét heves vitákat okoztak az ENSZ Biztonsági ülésén.

Oroszország szerint,

ha a Nyugat folytatja Ukrajna felfegyverzését, az ország könnyen terrorista állammá válhat.

„Ha a harctéren veszít, Ukrajna terrorista állammá alakul. Az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú, nyugati gyártmányú rakétákkal támadásokat hajtanak végre polgári objektumok ellen Oroszországon belül. Erről már többször beszéltünk. Csak az idei év első negyedévében 22 ezer lövedéket lőttek ki, több mint 200 civil életét követelve” – mondta Vaszilij Nyebenzja az orosz ENSZ-nagykövet.

A magyar kormány továbbra is a béke pártján áll.

Orbán Viktor Marrokóban, a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülésén úgy fogalmazott, hogy

az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogyan változott meg a NATO politikája az utóbbi időben. A szövetség elkezdte előkészíteni a tervet, hogy hogyan koordinálja majd Kijev pénzügyi és katonai segélyezését. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország ebből ki fog maradni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.