POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.04.08.

1 milliós önrész mellett 6 milliós állami támogatással indul az új otthonfelújítási program

Hatalmas állami támogatással indul az új otthonfelújítási program.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 győri rendezvényén jelentette be, hogy érkezik az új otthonfelújítási támogatás, és július elseje után is marad a kamatstop. A kormány első féléves jogalkotási tervezetében már szerepelt az új otthonfelújítási program, melynek részleteit pénteken ismertette az energiaügyi és a nemzetgazdasági tárca.

DSC_2727
Nagy Márton a győri gazdaságfejlesztési fórumon jelentette be, hogy új otthonfelújítási program indul, és marad a kamatstop

 A lényeg: 1 millió forintos önrész mellett 6 milliós állami támogatás is jár. Ha a felújítás meghaladná az összesen 7 millió forintos keretösszeget, akkor pluszban, piaci alapú hitel és nagyobb önrész is vállalható.

Az új otthonfelújítási programot 108 milliárd forint keretösszeggel indítja a kormány, és az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését segíti elő. A 108 milliárdos keretösszeg ötöde vehető igénybe gázkazáncserére. A június elsejével induló program szerint egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás. A vissza nem térítendő rész nagysága függ az igénylő anyagi helyzetétől és attól, hogy milyen fejlettségű járásban van a felújítandó   épület - ismertette Steiner Attila, az Energiaügyi minisztérium államtitkára. Hangsúlyozta, a program egyik célja, hogy a háztartások a beruházással fogyasztásukat a rezsitámogatott sáv alá csökkentsék.

Man,Is,Repairing,Radiator,Battery,In,The,Room.,Maintenance,Repair
Nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére igényelhető a támogatás - Fotó: Andrew Angelov

Olyan ingatlanokra vehető igénybe a támogatás, amelyek rendelkeznek vezetékes gázzal, további feltétel az épület életvitelszerű használata. Az állami program nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére vehető igénybe. Ezek nem egymást kizáró, hanem kombinálva is megvalósítható fejlesztések. Elvárás, hogy a beruházás 30 százalékos energiamegtakarítást eredményezzen. Ennek igazoláshoz a beruházás előtt és után is energiatanúsítványt kell készíttetni.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár elmondta, hogy várhatóan 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósul meg a programban. Kiemelte, hogy a modern kondenzációs kazán beszerzése már csak az idén támogatható. A vissza nem térítendő támogatás 2,5-3,5 millió forint közötti, a kamatmentes hitel törlesztőrészlete pedig havi 25-36 ezer forint között lesz, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni. A tervek szerint a pályázatok június elején nyílhatnak meg. A programot a Magyar Fejlesztési Bank bonyolítja le. 

Akár tízmilliót is spórolhatnak az igénylők

Az Otthonfelújítási program kamatmentes hitelével 4,8-6,8 millió forint kamat- és hitelvisszafizetést is megspórolhatnak az energetikai korszerűsítésben gondolkodó ingatlantulajdonosok a piaci alapú hitelekhez képest idézi a Magyar Nemzet az Ingatlan.com és a Money.hu közös közleményét. A kamatmentesség és a korszerűsítés utáni támogatás miatt a hitelre 2,5-3,5 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Ezzel szemben egy nyolcéves futamidejű, hatmillió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel esetében ugyanez az összeg 8,3-9,3 millió forint lenne. Nagyobb összegű felújításokat is lehet majd finanszírozni az otthonfelújítási programból, de ehhez nagyobb önrészre vagy pedig piaci alapú hitelre lesz szüksége az igénylőknek. A korszerűsítésbe azért is érdemes belevágni, mert jelentősen emelkedik az ingatlan értéke – fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

Jó hírt kaptak a jelzáloghitelesek: fennmarad a kamatstop

Továbbra is szükség van a kamatstop fenntartására, erről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 rendezvényén beszélt. A kamatstop kivezetése negatívan érintené a fogyasztást. Fel kell készülni arra, hogy július elseje után is marad a kamatstop – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 rendezvénysorozatának első helyszínén. Magyarázata szerint a kormány tisztában van azzal, hogy ez nem a legjobb döntés, de a fogyasztás fenntartása érdekében szükség van rá. Más megfogalmazásban: a kamatstop kivezetése negatívan érintené a fogyasztást, de előbb-utóbb sort kell rá keríteni.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 sztárja hatalmas titkot árult el a házasságáról

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

metropol.hu

Kínos: a nagybeteg Katalin hercegné lebuktatta Vilmos herceget

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Diana hercegné: Nem Kamilla tette tönkre a házasságunkat!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.