PR

Szerző K. C.

Létrehozva: 2023.12.20.

9 tipp, hogy az ünnepek alatt se hanyagoljuk el az edzést

Hasznos tippeket adunk, hogy az ünnepek alatt is formában maradj.

Az ünnepek a családi összejövetelek és étkezések, valamint a pihenés időszakai, amikor könnyű elhanyagolni az edzést. Fontos azonban, hogy a testmozgás a mindennapi életünk szerves része legyen, amit még az ünnepi szezonban sem hanyagolunk el. Ebben a cikkben 9 tippet osztunk meg, amelyek segítségével fenntarthatjuk motivációnkat és aktivitásunkat az ünnepek alatt is.

Ezekkel a tippekkel nem lesz gond az ünnepek alatt megtartani az alakod / Fotó: 123rf.com

1. Edzésterv előre elkészítve

Ha már tudjuk az ünnepi menetrendet, ehhez igazodva érdemes előre elkészíteni az edzéstervünket, így könnyebb beilleszteni a naptárunkba. Ez segít, hogy ne essünk ki a rendszeres mozgásból még az ünnepi események sűrűjében sem.

2. Szabjuk az edzést az időszakra

A testmozgás nem csak az edzőteremről szólhat. Menjünk el a családdal kirándulni, így két legyet üthetünk egy csapásra: edzünk és a természetben lehetünk a friss levegőn a szeretteinkkel. Hangolódjunk rá a szezonális mozgásformákra is, űzzünk téli sportokat, mint például a korcsolyázás. Ha megoldható, elmehetünk egy néhánynapos sítúrára is!

3. A helyes táplálkozás segíti a testmozgást

A megfelelő étrend elengedhetetlen a hatékony edzéshez. A gasztronómiai csapdákkal teli ünnepek alatt különösen fontos figyelni arra, hogy ne essünk túlzásba az evést illetően. Nem könnyű ellenállni a szaloncukroknak, beigliknek és süteményeknek, de legyünk erősek: kiegyensúlyozott étkezés nélkül kevésbé lesznek hatékonyak az edzések.

Megfelelő táplálékkiegészítőket is segítségül hívhatunk: például az esszenciális aminosavakat tartalmazó BCAA szedése fokozza az állóképességet, csökkenti az izmok kimerültségét és támogatja a zsírégetést az év bármely szakában.

4. Variáljuk az edzéseket

Az ünnepek az év különleges időszakát jelentik, érdemes ilyenkor az edzéstervünkbe is változatosságot csempészni. Próbáljunk ki új sportokat, edzésformákat, hogy fenntartsuk a lendületet és elkerüljük a monotonitást. 

5. Tűzzünk ki reális célokat

Nem jó, ha az ünnepek alatt elhanyagoljuk az edzést, de az sem helyes, ha átesünk a ló másik oldalára, és a felfokozott hangulatban túlzott elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki, figyelembe véve az ünnepi időszakkal járó kihívásokat. Így könnyebben fenntarthatjuk az edzési rutint és elkerülhetjük a felesleges stresszt. A BCAA szedése ilyenkor is hasznos lehet: segíti a szövetek regenerálódását, a hormonegyensúly támogatásával pedig növeli a kitartásunkat.

6. Válasszunk motiváló társaságot

Keressünk olyan barátokat vagy edzőtársakat, akik hasonló célokat tűztek ki maguk elé az ünnepek alatt. A közös mozgás nemcsak motiváló lehet, de egyben szórakoztató is. A társas edzések segíthetnek fenntartani az elszántságot és a lelkesedést.

7. Engedélyezzünk magunknak rugalmas edzésidőket

Az ünnepek gyakran felborítják az általában megszokott napi rutint, ezért fontos, hogy rugalmasak legyünk az edzésidő tekintetében. Ne ragaszkodjunk mereven egy adott napszakhoz vagy időponthoz. 

8. Alkalmazzuk az otthoni edzési alternatívákat

Ha az ünnepi időszakban nehezen jutunk el az edzőterembe, válasszunk otthoni edzési lehetőségeket. Ma már számos online edzős platform és alkalmazás kínál változatos edzéseket, amelyeket bárhol elvégezhetünk. Így könnyebben beilleszthetjük a mozgást az ünnepi programjaink közé.

Ezen kívül próbáljunk meg minél többet gyalogolni, lépcsőzni. A kisebb, ám rendszeres fizikai aktivitások is hozzájárulnak az egészséges életmódhoz és segítenek elkerülni az edzések teljes elhanyagolását.

9. Csatlakozzunk ünnepi jótékonysági futáshoz

Vegyünk részt olyan jótékonysági futóeseményeken, amelyek az ünnepek alatt zajlanak. Sok helyen vannak ilyen kezdeményezések, amelyek keretében az emberek összegyűlnek, hogy mozogjanak egy jó ügy érdekében. Ezen események nemcsak az edzés folytatásában támogatnak, hanem közösségi élményt is nyújtanak, és egyúttal segíthetünk másoknak is. 

Ne árnyékolja be bűntudat az ünnepi hangulatot!

Az ünnepek nem csupán a kikapcsolódásról és az étkezésekről szólnak, az egészséges életmód fenntartása ilyenkor is fontos. A rendszeres testmozgás segít, hogy frissen és energikusan üdvözöljük az új esztendőt és megőrizzük egészségünket és jó közérzetünket az év minden napján. 

Az ünnepek alatt az edzés elhanyagolása gyakori jelenség és sokszor érzünk miatta bűntudatot. Már csak azért sem érdemes lustának lennünk, hogy ne rontsuk el ilyesmivel a meghitt hangulatot. Az előre elkészített edzésterv, az időszakhoz igazított mozgásformák, a mértékletes táplálkozás, valamint a rugalmas és realisztikus célok mind segítenek abban, hogy az ünnepek alatt is folytathassuk a sportos életmódot. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)

PR

Női energiák mozgatják az idei Gourmet fesztivált