Létrehozva: 2023.02.12.

"Orosz rulett a rovarok fogyasztása" - aggódik az új ételek miatt a dietetikus szakember

Nem kevés baj van azzal, hogy rovarok is bekerülhetnek az élelmiszer alapanyagok közé.

Szerző Kis Dalma Róza

Hetek óta lázban tartja az embereket az a januári bejelentés, miszerint az Európai Unió engedélyezte, hogy több rovar, például a házi tücsök megjelenjen az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerek alapanyagaiban. A Ripost szakemberhez fordult a döntés egészségügyi háttere miatt, Huszár Zsuzsát az Étrendező dietetikusát kérdeztük a tücskök-bogarak fogyasztásáról. 

Huszár Zsuzsa dietetikus - Fotó: Étrendező

Ismeretlen hatások

Huszár Zsuzsa elmondta, hogy az új alapanyagok egyik veszélye az, hogy nem tudjuk miként reagál rájuk a szervezetünk. Alapvetően kulturánként eltérő az emberek szervezete, így bár van, ahol régóta az étkezés részei a rovarok, az európai emberek szervezete másképpen reagálhat rá.

A rovarok súlyos allergéneket tartalmaznak, így például azok, akik allergiások a rákfélékre vagy a poratkákra komoly tüneteket tapasztalhatnak az ilyen ételek fogyasztásával is

- árulta el a Ripostnak Huszár Zsuzsa, aki kiemelte, hogy a rovarokat és a rovarfarmokat is, mint létesítményeket nagyon nehéz tisztán tartani, így higiéniai okok miatt sem szerencsés, hogy most engedélyezve lett a felhasználásuk az élelmiszerekben

„Ha visszaemlékszünk rá, a Covid járvány is ilyen okok miatt szabadult el. Ha pedig magunk elé képzelünk egy tücsköt a csápjaival és apró testével, tudjuk, hogy megszámlálhatatlan parazita tapad meg rajtuk. A rovarok ugyanis a legkitettebbek az apró élősködők számára" - mondta el lapunknak a szakember.

@etrendezo @Szabó Patrícia315 köszönöm a szuper lehetőséget! Nagyon jó kérdéseket tettél fel 😊 A cikkben részletesen írok minden olyan tényezőről, amit érdemes megfontolni pro-kontra. Én a magam részéről kihagyom, ugyanakkor állateledelnek vagy takarmánynak használva esetleg lenne értelme 🙄🐜🐛🦗 a teljes cikket a nesze!szer blogon találjátok. #táplálkozásterápia #táplálkozásmedicina #rovarokazételben #rovar #miteszünk #vegán #rovarélelmiszer #növényiétrend #allergia #ételallergia #ételintolerancia #intolerancia #autoimmun #autoimmunbetegség #antinutriens ♬ eredeti hang - Huszár Zsuzsa Étrendező

Még egy kockázati tényező a szervezetünk számára

Zsuzsa szerint így is rengeteg ételre és összetevőre lett intoleráns a szervezetünk és sokan allergiások is számos alapanyagra. A rovarok megjelenésével ezek száma csak nő, hiszen súlyos allergéneket tartalmaznak, így veszélyeztetik az arra érzékenyeket. Emellett nem utolsó sorban az autoimmun betegségeket is a környezeti ártalmak indítják el, amibe beletartozik az is, hogy mit fogyasztunk. 

„Pontosan az a probléma, hogy nincs elképzelésünk róla, hogyan hathat ránk, mert eddig nem volt jellemző a rovarok fogyasztása és nem ismerős a szervezetünk számára" - fejtette ki Zsuzsa.

Így, hogy nem tudjuk előre mit vált ki belőlünk, olyan mintha orosz ruletteznénk a szervezetünkkel

- emelte ki Huszár Zsuzsa, aki jobbnak tartaná, ha először az állatok táplálásába vezetnék be a rovar alapú ételeket, mert teljesen más az ő emésztőrendszerük, így semmi bajuk nem lesz tőle, ha megesznek egy tücsköt. 

Exotic,Asian,Food,,Insect-based,Food,(protein,Nutrition).,Thai,Ancient,Cuisine.
Már a közönséges házi tücsök részben zsírtalanított pora is megjelenhet alapanyagként. Fotó: Maximillian cabinet / Shutterstock

Félnek az emberek

Bár az Agrárminisztérium módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét, így a jövőben a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek majd a boltok polcain, a fogyasztók mégis tartanak az újítástól. 

A vásárlók főleg attól félnek, hogy bár megjelenik majd a csomagolásokon az új összetevő, az nem lesz elég feltűnő vagy nem jól lesz lefordítva idegennyelvről, esetleg elkerüli majd a figyelmüket az apró betűk miatt.  

Sajnos előfordulhat, hogy a vásárlók figyelmét elkerüli, hogy "bogár van az ételben"

- osztotta meg velünk a dietetikus, akinek TikTok videója közététele után heves viták alakultak ki a témával kapcsolatban kommenttelők között. 

„Nem csoda, hogy heves érzelmeket vált ki a téma, mert ez egy érzelmi kérdés és úgy érzik a vásárlók, hogy a fogyasztói biztonságuk fog sérülni. Sajnos azt kell mondanom, hogy jogosan félnek ettől" - zárta szavait a szakember. 

 

Mi lesz a vegánokkal?

A döntés kifejezetten szomorú a vegánok számára, hiszen ismét egy állati eredetű összetevő jelenik meg az élelmiszeriparban. Bár a rovarfarmok fenntarthatóbbak lehetnek, mint az állattenyésztés jelenleg, hiszen kisebb területre és kevesebb energiára van hozzá szükség, az egyre többek által alkalmazott vegán étrendnek biztosan nem fog kedvezni. 

 

 

origo.hu

Botrány az Eurovízión: kizárták a holland énekest

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Kulcsár Edina és G.w.M kislányáról

borsonline.hu

Nem halad jól Zámbó Krisztián felépülése, újabb problémákra derül fény

hirtv.hu

Dermesztő hír érkezett Ukrajnából

metropol.hu

Mínusz 10 fok, maradhat? Felhőszakadással, viharos széllel esik vissza a hőmérséklet

magyarnemzet.hu

Magyar Péter őrjöngve káromkodott, és üvöltözött templomból távozó emberekkel

origo.hu

Végleg bezárják az állatkerteket

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!

INSIDER

"Néha zavaró szagok jöttek ki a lakásból" - megszólaltak a szomszédok az egymás után kétszer kigyulladt csepeli lakás áldozatáról

INSIDER

Jó hír az autósoknak, tovább csökkennek az üzemanyagárak; Tragédia Szalántán, szerelmespár halt meg a balesetben; Magyar Péter trükkje....

INSIDER

"Édesapám halálos ágyán fogadtam meg, hogy megoldom a család rejtélyét" - Melinda minden követ megmozgat