Létrehozva: 2023.04.15.
Módosítva: 2023.04.15.

Teszteltük, melyik árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik - Videó!

Bár nem lehetnének üresek az árstopos termékeknek kijelölt polcok, a vásárlók arra panaszkodnak, hogy gyakran nem jutnak hozzá az olcsóbb élelmiszerekhez. A Ripost nagy ártesztre indult és két olyan üzletláncot is talált, ahol már kora délelőtt elfogyott két-két hatósági a hatósági áras termék, és aznapra már nem is ígértek belőlük az eladók.

Szerző Forgács Ági

Ki korán kel, árstopos termékre lel – sajnos ez az igazság több, Magyarországon működő üzletlánc esetében, egyes multik ugyanis trükköznek az árstopos termékekkel. Azt mondják, elfogyott, nem kaptak eleget a központi raktárból. Bár a fogyasztóvédelem folyamatosan ellenőrzi, hogy az üzletekben betartják-e az árstopot, rengeteg helyen az a tapasztalat, hogy a polcokra nem helyezik ki a hatósági áras terméket. A Portfolio információi szerint idén 2400 vizsgálatot végeztek a hatósági árak betartásával kapcsolatban, és 563,65 millió forint bírságot szabtak ki. A lap elemzése szerint a hatóságok az ellenőrzések 12-16 százalékában találtak valamilyen szabálytalanságot.

Üres polcok és raklapok: árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Ha elfogy, aznap már nem is lesz belőle 

Tesztelte a Ripost is, hogy mi a helyzet a Magyarországon működő üzletláncokban. A tapasztalat vegyes. A napnak azonos időszakában, délelőtt kerestük fel az összes boltot. A Tesco, az Auchan, a Spar és a Coop remekül vizsgázott, az összes hatósági áras termékből rengeteg állt polcaikon, az egyik üzletben pedig egy raklapon álltak árstopos termékek, rajta matricával: „SOS kiküldés” – ez arra enged következtetni, hogy amennyiben kiürül polcaikon a megszabott árú termék, igyekeznek azt sürgősen pótolni. 

Itt például pótolják, ha elfogy valamelyik árstopos termék Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Nem így a Pennyben és az Aldiban! Több üzletüket is meglátogattuk. Tejhez egyáltalán nem jutottunk hozzá. Mindezt délelőtt! Az eladók sajnos mindenhol ugyanazt a választ adták: „Ha már nincs kint a polcon, akkor ma már nincs, csak holnap lesz!” Az egyik Aldiban azt is megtudtuk, hogy már reggel fél kilenckor elfogyott a tej, egy Penny-s eladó pedig közölte is velünk, hogy korán kell menni, különben nagyot koppanhatunk, ha árstopos terméket vennénk.

árstopos termékekkel trükköznek a magyar multik
Már délelőtt sem tudnak 2,8%-os tejhez jutni a vásárlók Fotó: Máté Krisztián / Ripost

„Sosincs tej!”

A vásárlók arra panaszkodnak, hogy 2,8%-os, árstopos tejhez nagyon ritkán jutnak hozzá. „A tej katasztrófa, szinte sehol nem kapok 2,8%-osat, egyik üzletben sem” – mondta Zsuzsanna. „Leginkább tejet vásárolnék, de sosincs” – számolt be tapasztalatairól Anikó. Egy olyan hölggyel is találkoztunk, akinek sikerült három darab árstopos tejet vásárolnia egy Aldiban, körülbelül úgy vitte magával a termékeket, mint a vadász az elejtett zsákmányt.

Összességében azt tapasztaltuk, hogy valóban a tej és a hús az, amiből nem sikerül biztosítania árstopos terméket minden üzletnek, és már délelőttre lefogynak a polcok. Táblázatban is összefoglaltuk a nagy Ripost-teszt eredményét:

Az Aldiban házi sertéscomb és tej, a Pennyben csirkemell és tej nem volt már délelőtt

Szentkirályi Alexandra: folyamatos az ellenőrzés

Szentkirályi Alexandra a legutóbbi kormányinfón elmondta: húsvét előtt 268 üzletben ellenőrizték az árstop betartását, nyolc élelmiszerre vonatkozóan. Összesen 334 eljárás indult. 83-at megszüntettek, 179 üzletben állapítottak meg jogsértést, összesen 430 esetben. 72 eljárás még folyamatban volt múlt héten. Drága volt a húsvét azoknak, akik trükközni próbáltak a vevők kárára. A szabálysértések többsége abban állt, hogy üresek voltak a polcok, ahol az árstopos termékeknek kellett volna lenniük, miközben a raktárban volt az adott termékből. Az árstop bevezetése óta összesen 1565 ellenőrzést folytattak le a hatóságok. A nyár elején induló online árfigyelő rendszer is azt célozza, hogy ne lehessen trükközni az árakkal a vásárlók kárára.

 

Májustól is marad az árstop

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy április 30-a után is meghosszabbítja a kormány az árstopot, tehát a kristálycukor, a búza finomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
és a 2,8% zsírtartalmú UHT tehéntej ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál, míg a tyúktojás és az étkezési burgonya ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.

Nézd meg a tesztelésről készült videónkat!
 

 

 

 

origo.hu

Ebben az országban végleg bezárták az állatkerteket

origo.hu

Agyonlőtték a brit miniszterelnököt

metropol.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly legújabb döntése miatt

mandiner.hu

Amerikai katonai szakértő: Még a háború vége előtt leválthatják Zelenszkijt

ripost.hu

„Jobban hiányzik, mint azt szavakkal ki lehetne fejezni” – Rövid küzdelem után elhunyt a 28 éves szupermodell

magyarnemzet.hu

Magyar Péter őrjöngve káromkodott, és üvöltözött templomból távozó emberekkel

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

mindmegette.hu

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás mellé ültetni

ripost.hu

Szoboszlai miatt egymásnak ugrottak; könnyek szöktek Klopp szemébe

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Összetörte a gyász Szandi szívét: „Sosem fogom elfelejteni”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!

INSIDER

"Néha zavaró szagok jöttek ki a lakásból" - megszólaltak a szomszédok az egymás után kétszer kigyulladt csepeli lakás áldozatáról

INSIDER

Jó hír az autósoknak, tovább csökkennek az üzemanyagárak; Tragédia Szalántán, szerelmespár halt meg a balesetben; Magyar Péter trükkje....

INSIDER

"Édesapám halálos ágyán fogadtam meg, hogy megoldom a család rejtélyét" - Melinda minden követ megmozgat