INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.03.25.

Véres merényletre készül az Iszlám Állam Nyugat-Európában

Franciaországban és Ausztriában is vörös riasztást adtak ki a terrorveszély növekedése miatt. A terrorszervezetek kiemelt célpontja a németországi foci-EB és a párizsi olimpia.

A moszkvai Crocus City Hall kulturális központban történt, 137 életet követelő merénylet arra figyelmeztet, hogy ismét növekszik az Iszlám Állam és az al-Kaida által jelentett terrorfenyegetés a Nyugat számára írja elemzésében a The Conservation.

Az oroszországi merénylet után újabb terrorhullámra figyelmeztetnek a szakértők - Fotó: Szergej Vegyjaskin

Mint ismert, a rockkoncert elleni támadást az Iszlám Állam vállalta magára, és az azt Iszlám Állam Khorasan (ISPK) 2015-ben alapított afganisztáni fiókja követte el. A merénylet négy tádzsik nemzetiségű elkövetőjét elfogták, és az őket támogatók közül is többeket letartóztattak. Növekszik-e a terrorfenyegetettség az unió államaiban is? A szakértők új támadási hullámra figyelmeztetnek arra utalva, hogy a nyári németországi labdarúgó Európa-bajnokság és a párizsi olimpiai játékok tökéletes célpontok a terroristák számára.

A párizsi olimpia a dzsihadisták kiemelt célpontja lehet

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy "a legmagasabb szintre emeli" Franciaországban a biztonsági készültséget az oroszországi merényletet követően. A készültséget januárban csökkentették másodfokúra a legmagasabb szintről, amelyet azután hirdetett ki a kormány, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában. A miniszterelnöki hivatal most arról tájékoztatott, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot, és a közelmúltban európai országokban, egyebek mellett Franciaországban és Németországban meghiúsított több merényletterv mögött is a dzsihadista szervezet áll.
Mint ismeretes, a párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11 között tartják, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 4. között rendezik a francia fővárosban. Biztonsági szakértők kritikus pontnak tartják, hogy nyitott helyszínen, a Szajnán tartják meg az olimpiai játékok megnyitóját, és emlékeztetnek, hogy a francia főváros eddig is a terroristák kiemelt célpontja volt.

Ausztriában is vörös riasztást adtak ki

Activists scale Cologne Cathedral scaffolding, unfurl banners
Egy tádzsik terrorsejt merényletet tervezett az év végén a bécsi Szent Itván-székesegyház ellen- Fotó: Anadolu via AFP

Ausztriában vörös riasztást adtak ki a keddi napra, amikor Bécsben Ausztria-Törökország labdarúgó mérkőzést tartanak, de a húsvéti időszakban ezen kívül is nő a félelem a terrortámadásoktól az osztrákok körében. Lapinformációk szerint Ausztriában karácsony óta „magas” az iszlamista szélsőségesség és terrorizmus kockázati szintje. A rendőrség fokozza jelenlétét a közterületek kritikus pontjain, kiemelt figyelmet fordítanak a húsvéti ünnepségekre, a húsvéti vásárokra, de a jelentősebb eseményekre is. Nem véletlen a magas riasztási fokozat, hiszen titkosszolgálati információk szerint az végén egy Nyugat-Európában felfedezett tádzsik terrorsejt támadást tervezett a bécsi Szent István-székesegyház ellen.  

A foci-EB-re is fenyegetést jelent az Iszlám Állam terrorszervezet

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint a Szövetségi Köztársaságban az iszlamista terrorizmus veszélye továbbra is akutmondta ezt a moszkvai terrortámadásra utalva. A Szövetségi Ügyészség múlt kedden tartóztatta le az IS két feltételezett iszlamistáját, mert támadást terveztek a svéd parlament ellen.
A kölni biztonsági hatóságok karácsonykor és szilveszterkor hozott, jelentősen megnövekedett védelmi intézkedései is az Iszlám Állam támadásaival szembeni védelmet is célozták - mondta Faeser. Nem lesz ez másként a foci.EB-n sem, amit június 14. és július 14. között tartanak Németországban.
Konstantin von Notz, a Zöld Párt képviselő a Rheinische Postnak elmondta, a német biztonsági hatóságok a következő néhány hónapban maximális készültségben lesznek, és szoros együttműködésre van szükség a nemzetközi partnerekkel az iszlamista terrorfenyegetések megelőzése érdekében. 

Közép-Ázsiából szivárognak be a terroristák

A Focus online szerint egyre több a közép-ázsiai térségből származó iszlamista próbál hamis papírokkal vagy családi kapcsolatok révén beszivárogni Németországba, nem ritkán Ukrajnán vagy Lengyelországon keresztül. 2022 májusában a bíróság négytől kilenc és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélt egy öttagú tádzsik kommandós csoportot. A vádlottak drónokkal bombatámadást terveztek németországi amerikai katonai támaszpontok ellen. A csoportnak kiterjedt kapcsolatai voltak az ausztriai militáns iszlamistákkal.  2023 júliusában őrizetbe vették a második közép-ázsiai terrorista csoportot.  Az év végén támadást terveztek a kölni dóm és a bécsi Szent István-székesegyház ellen. A gyanú szerint karácsonykor vagy szilveszterkor a kölni dómnál egy robbanóanyaggal megpakolt autót akartak felrobbantani.

 

 

origo.hu

Itt van Putyin súlyos döntése

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Kulcsár Edina és G.w.M kislányáról

life.hu

Felismered egy idézetből, melyik filmre gondoltunk? Kvíz

mandiner.hu

Külföldi támogatója is akadt Szentkirályi Alexandrának (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Patkánydarabokat találtak a szeletelt kenyérben: több, mint 100 ezer csomaggal hívtak vissza

hirtv.hu

Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

origo.hu

Végleg bezárják az állatkerteket

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 11-17.: Nyugodt hétvége után jönnek a kihívások

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!

INSIDER

"Néha zavaró szagok jöttek ki a lakásból" - megszólaltak a szomszédok az egymás után kétszer kigyulladt csepeli lakás áldozatáról

INSIDER

Jó hír az autósoknak, tovább csökkennek az üzemanyagárak; Tragédia Szalántán, szerelmespár halt meg a balesetben; Magyar Péter trükkje....

INSIDER

"Édesapám halálos ágyán fogadtam meg, hogy megoldom a család rejtélyét" - Melinda minden követ megmozgat