Létrehozva: 2020.11.12.

Imámképző intézetet alapít az Európai Unió, hogy visszaszorítsák az radikális iszlámot

Az uniós szervezet célja az lesz, hogy megtanítsa az iszlám hitszónokokat az EU-s értékekkel összhangban prédikálni.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel egy sajtózótájékoztatón bejelentette, hogy támogatandó elképzelésnek tartja egy Európai Imámképző Intézet” megalapítását a radikális iszlám visszaszorítása érdekében – írja a 7 Sur 7 belga hírportál.

„Nagyon fontos ebben a kérdésben határozottnak lennünk. Úgy gondolom, hogy európai szinten kellene vitákat folytatnunk azzal a régebben is említett gondolattal kapcsolatban, miszerint létrehozhatnánk egy európai intézetet az imámok képzésére. Biztosítanunk kell ugyanis, hogy a tolerancia és a nyitottság üzenetét közvetítsék az imámok. Biztosítanunk kell, hogy polgári jog elsőbbségének elfogadását közvetítsék a hívek fele” - mondta újságíróknak Charles Michel az osztrák kancellárral közösen tartott bécsi sajtótájékoztatóján.

A korábbi belga miniszterelnök külön kiemelte, hogy a mecsetek külföldi finanszírozását Uniós szinten minél hamarabb meg kell tiltani, mivel ezek a pénzek főleg közel-keleti országokból érkeznek, és fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra, az alapvető szabadságjogokra és a demokráciára.

Tagállami szinten egyébként felmerült már a lehetősége hasonló imámképző intézetek alapításának. Többek között a francia és német vezetés is eljátszott korábban azzal a gondolattal, hogy egy kormányzati szervezet segítségével képeznének „Európa-barát” muszlim hitszónokokat. A helyi muszlim vezetőknek azonban ez idáig mindig sikerült elgáncsolnia ezeket a terveket, ugyanis az elmondásuk szerint egy ilyen szervezet tökéletesen szembemenne a szekuláris állam ideájával.

Emmanuel Macron francia elnök még februárban intézkedéseket jelentetett be az iszlám szélsőségesség visszaszorítására és a muszlimok elszigetelődése ellen a társadalomban. Ezek keretében a kormánynak nagyobb hatásköre lesz az iskoláztatásban, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében. Fel fogja venni a küzdelmet az arra irányuló külföldi beavatkozással, hogy a muszlimok miként gyakorolják vallásukat, és hogyan szerveződjenek meg a vallási intézmények a szekuláris országban.

„Egyesek ugyanis a vallás nevében szakítani akarnak a köztársaság törvényeivel” – hangoztatta. Az államfő bejelentette, hogy véget akar vetni annak az 1977-ben bevezetett programnak, amelynek keretében kilenc külföldi ország tanárokat küldhet Franciaországba nyelvtanítás és kultúraoktatás céljából, és ezeket a tevékenységeket a francia hatóságok nem ellenőrzik. Ezen államok között van Algéria, Tunézia, Marokkó és Törökország. A program keretében évente 80 ezer új diákot oktatnak. Ehelyett Franciaország kétoldalú megállapodásokat akar kötni ezekkel az államokkal, és szeptembertől már ellenőrzést gyakorolna az ilyen nyelv- és kultúraórák felett. Törvény készül arról, hogyan tegyék átláthatóvá a mecsetek finanszírozását. Macron arra kérte a franciaországi muszlim tanácsot (CFCM), hogy emelje az imámképzés színvonalát, ugyanis meg akarják szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok küldhetnek imámokat Franciaországba. Egyetlen állam van, amellyel még nem sikerült megállapodni ezekről a kérdésekről: Törökország – mondta. „Törökország választhat, hogy elfogadja ezt, vagy nem, de nem engedem meg, hogy bármely külföldi ország kulturális, vallási vagy identitásalapú szeparatizmust szítson köztársaságunk területén. Francia földön nem tűrhetjük meg a török törvényeket” – szögezte le.
Franciaország 2024-től nem fogad több külföldi imámot Franciaország 2024-ig véget vet a Törökországból, Marokkóból és Algériából delegált külföldi imámok rendszerének – jelezte Christophe Castaner francia belügyminiszter a France Inter francia közrádióban.
Macron közölte: Franciaország fokozatosan meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok imámokat küldhetnek Franciaországba. „Jelenleg évente háromszáz Franciaországba kihelyezett külföldi imámunk van” – emlékeztetett a köztársasági elnök. Mintegy 150 török, 120 algériai és harminc marokkói imám teljesít szolgálatot Franciaországban. Valamennyien a küldő országtól kapják a fizetésüket. A belügyminiszter bejelentése szerint a Franciaországban dolgozó külföldi imámok még kitölthetik az általában hároméves kiküldetési idejüket. „Jeleztem a külföldi államoknak, amelyek Marokkó, Törökország és Algéria, hogy a határidő 2024” – mondta Castaner. A franciaországi imámok pontos száma nem ismert, becslések szerint mintegy 1800-an teljesíthetnek szolgálatot a 2500 mecsetben. Az államfő kijelentette, hogy a köztársaság világi értékeit tagadó úgynevezett „iszlám szeparatizmus” ellen kidolgozott kormánystratégia nem a muzulmánok, hanem egy szélsőséges ideológia ellen irányul. Elmondta, hogy nem elfogadható, hogy a vallási törvények felülírják a köztársaság világi törvényeit. Az iszlamizmus terjedésének visszaszorítására a kormánynak ezentúl nagyobb hatásköre lesz az iskoláztatás, a mecsetek finanszírozásának és az imámok képzésének ellenőrzésében. Fel fogja venni a küzdelmet az arra irányuló külföldi beavatkozással, hogy a muszlimok miként gyakorolják vallásukat, és hogyan szerveződjenek meg a vallási intézmények a szekuláris országban. „A mi ellenségünk a szeparatizmus, de az iszlám vallás ellen programot hirdetni súlyos hiba lenne” – hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Új szívre van szüksége egy tündéri kerekesszékes kisfiúnak

KÜLFÖLD

Elképesztő: virágültetés miatt bírságoltak meg egy idős asszonyt

KÜLFÖLD

Megrázó fordulat a kis Maddie ügyében, ettől a rendőrök is összeomlottak

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le