Létrehozva: 2021.03.29.

Több millió tonna krétaporral mentené meg a Földet Bill Gates

A Microsoft alapítója egyre őrültebb terveket sző a bolygó megmentése érdekében. Most épp a Nap eltakarásával szeretne megálljt parancsolni a globális felmelegedésnek.

Júniusban megkezdődhet az a Bill Gates alapítványa által támogatott kísérletsorozat, melynek keretében a Harvard Egyetem szakértő egy meteorológiai léggömböt küldenek 19 kilométerre az észak-svédországi Kiruna fölé, majd itt 2 kilogramm krétaport szórnak szét a sztratoszférában, hogy ezáltal tompítsák a Nap sugárzását - írja a The Times internetes kiadása.

A 3 millió dolláros (1 milliárd forint) misszió során, melyet Sztratoszféra Vezérelt Perturbációs Kísérletnek neveznek, azt fogják vizsgálni, hogy a magas légkörben szétszórt kalcium-karbonát-por mennyire képes visszaverni a Nap sugarait, illetve hogy a porszemcsék milyen kölcsönhatásba lépnek a levegő részecskéivel.

Bill Gates úgy gondolja, hogyha több millió tonna krétaport juttatnánk a sztratoszférába, akkor az egyfajta napernyőt hozna létre a bolygónk körül, ami visszaverné a napsugarak és a hő egy részét az űrbe, tompítva ezzel azok erősségét és a Földre gyakorolt melegítő hatásukat. A Microsoft alapítójának számításai szerint, ha naponta több mint 800 óriási hőlégballonnal szórnának szét krétaport 19 kilométeres magasságban a bolygó számos pontjáról, akkor az megvédené minket az egyre fokozódó felmelegedéstől.

A hamarosan sorra kerülő tesztet vezető szakemberek szerint az első kísérlet során begyűjtött adatokat be lehet majd építeni összetett számítógépes modellekbe, melyek meghatároznák, hogy mi történne, ha 2 kilogramm helyett több millió tonna port juttatnánk a bolygó légkörébe.

A Harvard Egyetem szakemberi óriási hőlégballonok segítségével szórnák tele a sztratoszférát krétaporral. (Forrás: Harvard University)

A tudományos-fantasztikumnak ható tervet a fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-es kitörése inspirálta, ami több mint 700 halálos áldozatot követelt. A tragédia során a tudósok azt figyelték meg, hogy a sztratoszférába kerülő vulkanikus porban található kénsavcseppek apró tükrökként viselkedtek a légkör legfelső részében és visszaverték a napfényt, melynek eredményeként a globális hőmérséklet körülbelül 0,5 Celsius-fokkal csökkent a következő 18 hónapban.

Bill Gates tervének legfőbb kritikusai szerint a globális porfelhő csak ürügyet adna a politikusoknak arra, hogy ne tegyenek határozott lépéseket a globális felmelegedést kiváltó emberi tevékenységek visszaszorítására. Stuart Haszeldine, az Edinburgh-i Egyetem professzora a Times-nak elmondta, hogy nem a Napot kéne blokkolni, hanem a fosszilis energiahordozók felhasználásának visszafogására lenne szükség.

„A napsugárzás visszatükrözésével hűteni a bolygót lényegében olyan mint heroinfüggőnek lenni: folyamatosan drogozni kell, hogy továbbra is hatása legyen. Számomra egyértelmű, hogy ez a gyakorlat nem szünetné meg a problémát kiváltó okokat – fogalmazott Stuart Haszeldine.

Sir David King, a Cambridge-i Egyetem vezető vegyészmérnöke annak a félelmének adott hangot, miszerint a levegőben szétszórt több millió tonnányi krétapor katasztrófát okozhat a globális időjárási rendszerekben, ami a bolygók vesztét is okozhatja.

Az ötletünk félelmetes, de a klímaváltozás is az!” – reagált az aggodalmakra a Harvard tudományos csapatának igazgatója, Lizzie Burns.

A lehetséges veszélyek miatt egyébként egy független szakértőkből álló tanácsadó testület vizsgálja a projekttel kapcsolatban felmerülő kockázatokat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

14 órán át nem jött a mentő, belehalt a rohamba a 19 éves fiú

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében