Létrehozva: 2023.09.18.

Újraindulnak az időseknek szervezett közösségi séták - ekkor lesz a következő

Szeptember közepén újraindulnak az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata (OGYIK) sétái Budapesten. Mi ez a klubhálózat, ki csatlakozhat hozzájuk és miért fontos idős korban is mozogni? Most kiderül!

Az országszerte gyalogló idősek klubhálózatba történő szervezése Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, világbajnok tájfutó, az Idősek Tanácsának tagja kezdeményezésére kezdődött el 2017-ben. Az azóta eltelt időben a klubok száma meghaladta a 100-at. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni ezekről a klubokról és annak, mikor lesz a következő séta a fővárosban.

séta, sétál, nordic walking, idős, sport
Újra indulnak az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata sétái. A kép illusztráció! Fotó: KISS ANNAMARIE / Hajdú-Bihari Napló

Ezt érdemes tudni az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatáról

Monspart Saroltának az volt az elképzelése, hogy összefogja és közösséggé formálja az országban működő gyaloglóklubokat, ezzel lehetőséget biztosítva a testmozgás örömének átélésére és a kortárs kapcsolatok erősítésére. Mivel ezek a célok a kormányzat törekvéseivel is megegyeznek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkársága a kezdetektől tevőlegesen támogatja a hálózat kialakítását és bővítését. A gyaloglóklubok száma 2022-re a elérte a 120-at, az OGYIK most szabadidős mozgalomként működik és 2023 nyár végéig már több mint 170 klub csatlakozott a hálózathoz.

A cél az 500 klub

A cél az, hogy mielőbb 500 gyaloglóklubban legyen lehetőség a testmozgásra országszerte. Éppen ezért az idősek gyaloglásának népszerűsítését a miniszterelnökség is célul tűzte ki. Idén az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság Monspart Saroltáról elnevezett aktív életmód stratégiát dolgozott ki, ennek részeként pedig a klubvezetők szóróanyagokat, szakmai kiadványokat, havi rendszerességgel hírleveleket kapnak, számukra klubvezetői mentornapot, illetve a hálózat egészének országos vagy regionális találkozókat rendeznek.

A gyaloglás nem más, mint járás, csak nagyobb mozgássebességgel. Nem séta, hanem sietősebb, lendületesebb léptek, ahol a gyorsabb lábmunkát erőteljesebb karmunka kíséri.

Monspart Sarolta

Ki csatlakozhat az OGYIK-hoz?

Az OGYIK hálózatához csatlakozni egy adatlap megküldésével történő regisztrációval lehet. Az a klub csatlakozhat, amely mindenki számára nyitott, ingyenes és lehetőleg heti rendszerességgel szervez gyalogló alkalmat. Ha valaki új gyaloglóklubot indít, ezen az e-mail címen tudja azt regisztráltatni: [email protected]. Ha pedig valakinek segítségre lenne szüksége az elindulásban, akkor ezen az e-mail címen kaphat további információkat: [email protected]

séta, sétál, idős, sport, nordic walking
Kedden lesz a következő szervezett séta a fővárosban élőknek. Fotó: SibRapid / Shutterstock

Miért fontos idős korban is a mozgás?

Monspart Sarolta szerint a gyaloglás ebben a korban a legcélszerűbb tevékenység az egészség, illetve az aktivitás megőrzése érdekében. A gyaloglóklubok másik nagy előnye, hogy közösségben vannak az idősek. Hetente háromszor egy órát vagy gyakrabban fél órát ajánlott gyalogolni. A gyaloglás jobb alvást, jobb közérzetet biztosít és szellemileg rugalmasabbá tesz.

Mikor lesz a következő OGYIK séta a fővárosban?

A Budapesti sétákat két helyszínen, a Normafán és a Margitszigeten tartják. A Normafán szeptember 26-án, a Margitszigeten pedig szeptember 19-én lesz a következő séta. Utóbbi helyszínen az Atlétikai Centrum előtt várják a sétálni vágyókat, előbbi esetében a Síház előtti parkoló mellett.

Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

magyarnemzet.hu

„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Epres túrógombóc egy kis csavarral - ha egyszer kipróbálod, többé nem készíted máshogy!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!